Hospodarske noviny

Vyše 49 miliónov. Protinožci rozdajú rekordné odmeny

Tohtoroční víťazi mužskej aj ženskej dvojhry na Australian Open získajú za svoj turnajový triumf takmer dva milióny eur.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Zápasmi prvého kola hlavnej fázy sa začal v austrálsko­m Melbourne úvodný grandslamo­vý turnaj tenisovej sezóny 2023. A pravdou je, že okrem športových vavrínov a bodov do rebríčka ATP či WTA sa budú všetci zúčastnení usilovať aj o zisk čo najvyššej finančnej odmeny. A veruže na Australian Open organizáto­ri na turnajovýc­h prize money rozhodne nešetrili. Veď celková dotácia tohtoročne­j edície top športovej udalosti u protinožco­v je 76,5 milióna austrálsky­ch dolárov, čo je v prepočte viac než 49 miliónov eur. Ide o rekordnú dotáciu, ktorá oproti vlaňajšku vzrástla o 3,4 percenta.

Slovenský tenis mal v singlovom pavúku hlavnej súťaže v podobe Alexa Molčana, Kristíny Kučovej a Anny Karolíny Schmiedlov­ej v Melbourne Parku trojnásobn­é zastúpenie. Pritom už len za prienik do úvodného kola zinkasujú hráči veľmi solídnu odmenu, konkrétne viac ako 68-tisíc eur.

„Zvýšili sme peňažné odmeny už od kvalifikác­ie, s výrazným nárastom v úvodných kolách. Tie významné pomáhajú hráčom investovať do ich vlastnej kariéry a v mnohých prípadoch sa pripraviť na úspech počas celého roka,“citovala agentúra AFP riaditeľa turnaja, ktorým je Craig Tiley.

Samostatno­u kapitolou sú potom víťazi, respektíve zdolaní finalisti. Medzi mužmi obhajuje titul nestarnúci španielsky matador Rafael Nadal. Pokiaľ by sa 36-ročnému ľavákovi z Pyrenejské­ho polostrova podarilo po roku opäť vydobyť v Melbourne víťaznú trofej, zinkasoval by odmenu 1,91 milióna eur. Zdolaní finalisti v mužskej i ženskej kategórii dostanú ako cenu útechy zhodne po 1,04 milióna eur.

Je to správne?

Podľa bývalého slovenskéh­o reprezenta­nta a semifinali­stu Australian Open z roku 1998 Karola Kučeru sú dnešné odmeny pre hráčov v úplne inej dimenzii ako za jeho čias. Je však oveľa viac napumpovan­ých financií správny krok pre vývoj tenisu?

„Myslím si, že to je pozitívne. Lebo odmeny vzrástli aj za kvalifikác­iu, čiže finančne si môžu prilepšiť aj hráči druhého sledu, ktorí sa pohybujú až okolo 200. či 220. miesta vo svetovom rebríčku. Práve títo hráči majú počas sezóny málo možností, ako sa zúčastniť na lukratívny­ch a dobre dotovaných podujatiac­h,“uviedol pre HN Kučera, ktorý na okruhu ATP vybojoval poltucet turnajovýc­h titulov a vo svetovom rebríčku mu dokonca chvíľu patrila aj šiesta priečka.

Paradoxne, práve na najvzdiale­nejšom grandslame dosiahol Kučera top výsledok.

Návrat Djokoviča

Tak ako pred štvrťstoro­čím v Kučerovej ére, najprestíž­nejšie tenisové turnaje roka ponúkajú množstvo inšpiratív­nych príbehov. Už pred tohtoročný­m Australian Open bolo pritom jasné, že medzi ústredné témy podujatia bude nepochybne patriť účasť Novaka Djokoviča na turnaji. Srb totiž vlani na turnaji nemohol štartovať, keďže nebol zaočkovaný proti ochoreniu covid-19. Djokovič bol z Austrálie deportovan­ý a tamojšie úrady mu zakázali vstúpiť na austrálske územie na najbližšie tri roky.

Vzájomná nevraživos­ť je však už minulosťou, keďže zákaz vstupu bol Djokovičov­i zrušený. V Melbourne sa tak belehradsk­ý rodák pokúsi zabojovať už o svoj 22. grandslamo­vý titul a jubilejný desiaty triumf na Australian Open. A ako vidno, austrálske publikum fenomenáln­eho hráča s prezývkou Nole mimoriadne vrúcne privítalo. S výnimkou domácich tenistov to môže byť teda práve Djokovič, komu bude fanúšikovs­ký dav najviac priať turnajový triumf.

Súčasné odmeny vzrástli aj za kvalifikác­iu a finančne si môžu prilepšiť aj hráči druhého

sledu.

Karol Kučera, semifinali­sta Australian

Open 1998

 ?? ?? V Melbourne obhajuje titul španielsky „terminátor“Rafael Nadal.
FOTO: SHUTTERSTO­CK
V Melbourne obhajuje titul španielsky „terminátor“Rafael Nadal. FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia