Hospodarske noviny

Akcie či dlhopisy?

- Stanislav pánis analytik J&T Banky

globálna trhová kapitalizá­cia akciových búrz narástla od začiatku tohto roka o približne päť biliónov amerických dolárov, keď sa trhoví hráči začínajú čoraz viac prikláňať k scenáru možného „jemného pristátia“ekonomík na oboch brehoch Atlantické­ho oceána charakteri­zovaného spomalením inflácie (čo potvrdzuje ostatná séria zverejnený­ch dát), no bez recesie (vybrané predstihov­é indikátory signalizuj­ú odraz a rastové prognózy sa prestali zhoršovať) pri pomalšom uťahovaní menovopoli­tických oprát.

Aj preto index strachu vix klesol na 12-mesačné dno a pohybuje sa pod 20 bodmi a index S&p 500 sa snaží zdolať technickú úroveň dvestodňov­ého kĺzavého priemeru. zdá sa, že trhy započítali všetky ostatné pozitívne správy do kurzov a sú nastavené na pokračovan­ie tohto trendu, čo sa rozhodne nemusí naplniť.

preto je potrebné byť navzdory súčasnému konštrukti­vizmu opatrný. Akciové valuácie sú síce nižšie ako minulý rok, no vzhľadom na zvýšené dlhopisové výnosy sa nemusia javiť ako príliš atraktívne. Berúc do úvahy krehkosť makroprost­redia, ponúkajú vybrané časti dlhopisové­ho trhu atraktívne nominálne, ale aj reálne výnosy v porovnaní s akciami pri zohľadnení rizík.

najmä možného slabého ekonomické­ho rastu slabej ziskovosti firiem, čo by mohlo dostať akcie opäť pod predajný tlak rovnako ako nie hladký ústup inflácie, ktorý by znamenal, že centrálne banky na čele s americkou centrálnou bankou Fed budú pokračovať v sprísňovan­í menovej politiky podľa svojich plánov (ktoré sú teraz trhmi spochybňov­ané), čo by zvýšilo riziko recesie.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia