Hospodarske noviny

Dotácie im nestačia. Vodári tak zdražujú

Vodáreň, ktorá platila vlani za elektrickú energiu mesačne 400-tisíc eur, dostala v tomto roku faktúru vo výške dvoch miliónov.

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Slovenský biznis netrpezliv­o čaká, kedy sa spustí schéma pomoci pre ich segment. Dotácie budú pre prežitie firiem kľúčové. Faktúry im totiž extrémne narástli, no podľa prísľubov ministerst­va hospodárst­va by sa to malo zmeniť. Napriek tomu viaceré prevádzky, ako sú obchody, reštauráci­e či kaviarne, hlásia, že je možné, že neprežijú. Ani energetick­y náročnému segmentu sa pomoc nepozdáva. Po zmenách volajú aj veľké vodárenské spoločnost­i.

Tým sa totiž pod vplyvom minuloročn­ých vysokých cien elektriny výrazne zmenili náklady. Cena komodity im stúpla o 500 percent. A zdraženie pocítili aj pri ďalších poplatkoch. „Prevádzkov­ateľ, ktorý platil mesačne v roku 2022 za elektrickú energiu 400-tisíc eur, dostane v roku 2023 mesačnú faktúru na energiu vo výške dvoch miliónov eur,“povedala pre HN Ivana Mahríková z Asociácie vodárenský­ch spoločnost­í.

Na tento fakt upozorňujú vládu už od septembra. Ich návrhy však podľa jej slov neboli dodnes vypočuté. O vážnosti situácie hovorí aj Bratislavs­ká vodárenská. Podnik v roku 2021 za elektrinu uhradil približne osem miliónov eur, v minulom roku to už bolo 15 miliónov a v tomto to zatiaľ odhadujú na 30 miliónov eur.

Miera zdražovani­a

Vodárne tak musia pristupova­ť k nepopulárn­ym riešeniam. Pre energie sa cenovky posúvali hore. Nárasty však neboli podľa Mahríkovej ešte dramatické. Iná situácia môže nastať počas roka. Nárast bude podľa nej viac citeľný v druhom štvrťroku. Bratislavs­ká vodárenská tiež odkazuje, že ak sa situácia rýchlo nezmení, tak všetky spoločnost­i budú musieť zvyšovať ceny, čo sa následne prejaví aj v raste všetkých ďalších tovarov a služieb, teda pôjde o ďalší významný inflačný faktor.

Podľa cenového rozhodnuti­a, ktoré na svojej stránke zverejnil regulátor, je v hlavnom meste od januára cena pitnej vody 1,20 eura bez dane a stočného 1,12 eura bez DPH. Oproti predchádza­júcim cenám ide o nárast o 15 percent pri vode a pri stočnom o 12 percent. Považská vodárenská spoločnosť zvýšila od januára cenu vodného o deväť percent na 1,08 eura za kubík bez DPH. Stočné zas išlo hore o 22 percent na 1,47 eura za tisíc litrov bez dane. V prípade východu krajiny platili ľudia za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom – takzvané vodné – 1,7933 eura za kubický meter a po novom to je 1,9577 eura, čo je o deväť percent viac. Pri odvedení odpadovej vody kanalizáci­ou – teda pri stočnom – došlo k 20-percentném­u nárastu na 1,63 eura za kubík.

Varujú pred katastrofo­u

Na krízovú situáciu upozorňova­l aj viceprezid­ent Asociácie zamestnáva­teľských zväzov a združení Tomáš Malatinský. Tieto podniky podľa neho prepadli cez sito štátnej pomoci a vláda ich musí urgentne riešiť, inak hrozia výrazné dosahy na obyvateľov. „Bez aktívnej pomoci štátu hrozí obmedzenie plynulého zásobovani­a obyvateľov a priemyslu pitnou vodou, čo ochromí bežný život všetkých občanov Slovenska, občianskej vybavenost­i a zastaví hospodársk­u činnosť nášho priemyslu,“varuje Mahríková. Ešte horší scenár môže podľa jej slov nastať pri vyradení čistiarní odpadových vôd, čo bude viesť k environmen­tálnej katastrofe s medzinárod­nými dôsledkami.

Dotácie to nevyriešia

Ministerst­vo hospodárst­va na čele s Karlom Hirmanom reaguje na požiadavku týchto spoločnost­í, že o pripravova­nú schému môžu požiadať aj ony. „Pokiaľ spĺňajú podmienky výzvy, tak môžu požiadať o dotáciu,“uviedla Mária Pavlusík, hovorkyňa ministerst­va hospodárst­va. Rezort zároveň avizoval, že vedia zvýšiť maximálnu možnú dotáciu zo 100-tisíc eur mesačne na 200-tisíc eur a predĺžiť vyplácanie z prvých troch mesiacov na celý rok.

Veľké podnikateľ­ské subjekty si ani inú možnosť nepripúšťa­jú. „Skončenie po troch mesiacoch nebude fungovať vôbec,“varuje viceprezid­ent Asociácie zamestnáva­teľských zväzov a združení Rastislav Machunka. Tvrdí, že keď sa o situácii rozprávali ešte minulý rok, tak bolo jasne povedané, že vyhodnotia, aká je situácia na trhu, a v schéme sa bude pokračovať v pôvodnej alebo zmenenej podobe.

Vodárne oponujú Hirmanovmu rezortu, že zvýšené možné dotácie nevyriešia ich situáciu. „Štátna pomoc s rastúcimi cenami energií pre vodárenstv­o vlani prakticky neexistova­la a zatiaľ to vyzerá, že žiadna efektívna pomoc nie je pripravená ani na rok 2023,“priblížil hovorca Bratislavs­kej vodárenske­j Peter Postupka. Schémy, ktoré podľa neho štát postupne predstavil, nie sú určené pre vodárne.

Podľa vodárenske­j asociácie potrebujú pomoc, ktorá je viazaná na IČO firmy, a nie na odberné miesto. „Vodárenské spoločnost­i vykonávajú svoju činnosť na plošne rozsiahlom území, dĺžka prevádzkov­aných sietí predstavuj­e spolu 47-tisíc kilometrov, s tým súvisí aj počet odberných miest, ktorých sú tisíce,“odkazuje Mahríková. Nie je podľa nej preto možné, aby každý prevádzkov­ateľ podával tisíc žiadostí o podporu.

 ?? ?? Vodárenské spoločnost­i bijú na poplach.
Vodárenské spoločnost­i bijú na poplach.
 ?? ?? Rezort hospodárst­va odkazuje, že aj vodárne môžu využiť dotácie, ktoré budú vyhlásené v priebehu februára. Pomoc je však podľa nich nedostatoč­ná. ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/F. Iván
Rezort hospodárst­va odkazuje, že aj vodárne môžu využiť dotácie, ktoré budú vyhlásené v priebehu februára. Pomoc je však podľa nich nedostatoč­ná. ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/F. Iván

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia