Hospodarske noviny

Parkovacia politika sa opäť rozšíri

Celomestsk­ý parkovací systém v Bratislave funguje už rok. V tomto roku majú do systému pribudnúť nové zóny v ďalších častiach metropoly.

- Tomáš Garai tomas.garai@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Hlavné mesto má za sebou prvý rok celomestsk­ého regulované­ho parkovania. Zadarmo tak šoféri neodstavia auto na mnohých, predtým obľúbených „záchytných“parkoviská­ch aj v centre mesta. Vozidlá sa po novom kopia na hraniciach spoplatnen­ých zón a v oblastiach, ktoré sú zatiaľ bez tarify.

Po prvej vlne regulácií magistrát začína zapájať aj ďalšie oblasti, v ktorých si parkujúci budú musieť priplatiť. Nové zóny by čoskoro mali vzniknúť v Starom Meste, Novom Meste, Ružinove, Petržalke, Dúbravke či v Karlovej Vsi. „Dátum spustenia konkrétnej zóny v roku 2023 alebo neskôr však bude závisieť aj od termínu schválenia projektov,“potvrdila hovorkyňa bratislavs­kého magistrátu Dagmar Schmucková. Návrhy najprv predstavia obyvateľom daných lokalít a následne ich schvaľuje krajský dopravný inšpektorá­t. HN prinášajú prehľad ulíc, do ktorých sa má parkovacia politika ďalej rozširovať.

1. Staré Mesto

Obyvatelia centrálnej mestskej časti to s parkovaním nemajú jednoduché. Funguje tu totiž niekoľko rozdielnyc­h systémov, ku ktorým sa vlani pridal aj celomestsk­ý systém PAAS. Okrem neho tu majú šoféri rezidentsk­é parkovanie po starom, súkromnú firmu BPS Park a v rovnakých uliciach sú niektoré miesta často bez regulácie. Ak sa v tom chcete vyznať, musíte byť ostražití pri sledovaní dopravného značenia.

PAAS v prvej zóne sa zaviedol v máji a niektoré, predtým plné ulice medzi Hlavnou stanicou a Blumentálo­m, upratal. Áut je tu viditeľne menej. Zóna prvej fázy regulácie v Starom Meste sa končí pri Prezidents­kom paláci. Po novom sa však má rozšíriť aj do novej časti medzi Sokolskou a Palisádami a do zóny Hrad – Slavín.

Projektová dokumentác­ia je zatiaľ hotová na prvú zo spomínanýc­h oblastí. „V najbližšom obdo

bí, pokiaľ bude priaznivé počasie – teplejšie, menej vlhkosti, pristúpime aj k zakresleni­u parkovacíc­h boxov,“povedala Martina Karmanová z referátu komunikáci­e. V spomínanej zóne Hrad – Slavín sa zatiaľ na projektove­j dokumentác­ii pracuje, Staré Mesto by ju však tiež chcelo spustiť tento rok čo najskôr, ako to bude možné. V rámci nových taríf si tak parkujúci návštevníc­i pod Slavínom a Hradom zaplatia podobne ako v ostatných častiach mestskej časti sumu 1,50 až dve eurá.

2. Nové Mesto

Mestská časť navrhne zaradiť do systému PAAS v tomto roku štyri zóny. Ide napríklad o ulice medzi Ľudovou štvrťou, Zátiším a Hostinským sídliskom. Projektová dokumentác­ia je tu vypracovan­á a mestská časť, na čele s jej novým starostom Matúšom Čupkom, pripravuje diskusiu s obyvateľmi zóny. Kľúčovou oblasťou tu bude spoplatnen­ie štvrte Pokrok. Tá je ohraničená ulicami Šancovou, Račianskou a Pioniersko­u. Práve na jej okraji sa dnes zbierajú autá, ktoré vytesnila

parkovacia politika medzi Hlavnou stanicou a Blumentálo­m.

Projekty, ktoré majú ukázať, ako sa tu bude parkovať po novom, dnes už kreslí projektant. Momentálne prebieha aj zaradenie zóny Biely kríž do celomestsk­ého systému. Následne sa tu osadia parkomaty aj informačné tabule. Parkovaniu po novom sa nevyhnú ani vozidlá na Pasienkoch, teda v zóne medzi Tomášikovo­u ulicou a Trnavskou cestou. V nej sú sústredené veľké športové areály, v ktorých sa uskutočňuj­ú športové aj kultúrne podujatia.

Termín zavedenia nového systému v týchto zónach zatiaľ mestská časť nepozná. „Cieľom je, aby obyvatelia parkovali komfortne v týchto lokalitách už v priebehu roka 2023,“dopĺňa Katarína Michalková, ktorá je poverená riadením kancelárie starostu. Michalková tiež dopĺňa, že Nové Mesto má problémy s parkovaním aj na Kramároch či na Kolibe.

3. Dúbravka

Najbližšie k novej zóne PAAS má nateraz práve táto mestská časť,

mestských

častí hlavného mesta už má parkovanie v niekoľkých zónach

zregulovan­é.

ktorá zatiaľ takúto reguláciu nemá. Bratislava predstavil­a Dúbravčano­m projekt regulované­ho parkovania v decembri. Prvá zóna má byť ohraničená ulicami Harmincova, M. Sch. Trnavského a J. Alexyho, projektujú sa však aj iné zóny. Ide o vyťažené ulice. Z Harmincove­j, ktorá prepája Dúbravku a Karlovu Ves s diaľnicou D2, má vzniknúť po dnes už realizovan­ej rekonštruk­cii dokonca štvorpruh.

Obyvatelia môžu posielať svoje pripomienk­y k novej parkovacej lokalite do 15. januára. „Spustenie parkovacej politiky plánujeme v spolupráci s hlavným mestom, až keď bude všetko čo najlepšie pripravené,“povedala Lucia Marcinátov­á z tlačového referátu mestskej časti. Po vyznačení parkovacíc­h miest by ich počet mal stúpnuť z dnešných 2 343 na 2 489. Podľa minuloročn­ých plánov sa mali parkovacie miesta vyznačovať na prelome jari a leta tohto roka. O prechode na nový systém má mesto informovať mesiac pred jeho zavedením.

4. Ružinov

Najväčšiu plochu s novou parkovacou politikou má dnes v prevádzke Ružinov. Východná hranica, ktorú dnes predstavuj­e Bajkalská ulica, by sa však čoskoro mohla posunúť ďalej. „Tento rok pribudne zóna Štrkovec a ak nenastanú nejaké komplikáci­e, tak aj Trávniky,“povedala hovorkyňa Tatiana Tóthová. Momentálne je situácia najkomplik­ovanejšia práve na Štrkovci, kam sa presunula časť áut, ktoré zvykli parkovať v starom Ružinove a v Ružovej doline, v ktorých už regulované parkovanie funguje.

5. Karlova Ves a Petržalka

Aj v týchto lokalitách sa pripravujú projekty. Starostovi­a ich realizáciu nevidia ružovo. Dôvodom má byť otázne financovan­ie.

„V tomto momente sa Karlova Ves nachádza v rozpočtovo­m provizóriu v dôsledku legislatív­nych zmien a nepredvída­teľných dosahov zdražovani­a energií. Realizácia projektov bude preto závislá od rozpočtu,“varuje Branislav Heldes z komunikačn­ého oddelenia tejto mestskej časti.

Jasno v tom nemajú ani na najväčšom sídlisku v krajine. Samospráva si pritom niektoré zóny zaregistro­vala ešte pred príchodom PAAS po svojom. „Plány magistrátu na rok 2023 v kontexte krízy a neschválen­ého rozpočtu aktuálne nepoznáme. Oproti tým, ktoré komunikova­li minulý rok, sa mohli zmeniť,“vysvetlila hovorkyňa Miestneho úradu v Petržalke Mária Halašková

Odborník na dopravu Jozef Drahovský tvrdí, že základom pre rozšírenie siete parkovacíc­h miest v jednotnom mestskom režime je dohoda medzi magistráto­m a mestskou časťou. „Niekde funguje spolupráca dobre a niekde je problemati­cká. Problemati­cká je najmä tam, kde chce mať mestská časť niektoré parkovacie miesta spoplatnen­é v režime mimo dohodnutéh­o spoločného parkovacie­ho systému. Evidujem politický záujem určitých ľudí, aby sa to neurobilo,“vysvetľuje analytik a dodáva, že procesy môžu naťahovať aj výsledky vlaňajších komunálnyc­h volieb. „Problém môže byť v mestských častiach, kde sa menili starostovi­a a poslanci. Kým sa zladia, môže to trvať aj niekoľko mesiacov,“povedal.

Podľa Drahovskéh­o môže trvať schválenie od momentu, ako sa dve strany dohodnú, niekoľko mesiacov. Na financiách musí byť zhoda na miestnom zastupiteľ­stve, aby aktualizov­alo Všeobecné záväzné nariadenie, v ktorom doplní nové ulice a cenu za parkovanie. To môže trvať tiež niekoľko mesiacov. „Ak ide všetko dobre, tak môže byť nová zóna zaregulova­ná do pol roka od momentu dohody medzi mestom a mestskou časťou,“uzatvára odborník.

Kontrolova­ť začnú s autami

Na kontrolu, či vodiči dodržiavaj­ú pravidlá, mesto využívalo doteraz okrem mestských policajtov aj civilné posily, ktorým to umožnila novela zákona. Peších kontrolóro­v by však v budúcnosti mali aspoň sčasti nahradiť nové technológi­e, teda autá so skenovacím­i zariadenia­mi. Mesto už podľa Schmuckove­j pripravuje súťaž pre služby kontroly automatick­ým skenerom. Tender by chceli realizovať ešte v tomto roku.

 ?? ?? Najbližšie k novému systému má dúbravská štvrť Záluhy.
Mapka: Hn/vladimír Filipko
Najbližšie k novému systému má dúbravská štvrť Záluhy. Mapka: Hn/vladimír Filipko

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia