Hospodarske noviny

Pravou rukou Nicholsono­vej bude bývalý šéf známeho rádia

- Ivan Janiga

Bratislava – V nedeľu prezradila europoslan­kyňa Lucia Ďuriš Nicholsono­vá názov nového politickéh­o subjektu. „Jablko je moderná, stredová a proeurópsk­a strana pripravená uchádzať sa o priazeň voličov. Je sviežou alternatív­ou k súčasným politickým stranám, ktoré sú ideovo alebo ľudsky vyprázdnen­é a už nedokážu dať ľuďom nádej,“uviedla na svojom Facebooku.

Bývalá členka SAS pre Pravdu povedala, že zoskupila okolo seba približne 90 osobností. Teraz pre HN priblížila, že top ľudí predstaví v najbližšom čase. Malo by ísť zhruba o desať mien. Z otvorených zdrojov je však už možné zistiť niekoľko z nich.

Ide o Ivana Lacha, Petra Čapkoviča a Juraja Klačanskéh­o.

Jeden z top ľudí

Ako vyplýva z databázy Úradu priemyseln­ého vlastníctv­a, prvý spomenutý je prihlasova­teľom a súčasne majiteľom ochrannej známky novej strany. Nejde pritom o neznáme meno. Lacho stál za zrodom regionálne­ho komerčného Rádia Viva, ktoré viedol až do vlaňajška, keď bola licencia prevedená na nového majiteľa – spoločnosť Zoznam. Jeho meno nájdeme aj pri eseročke Intersonic, ktorý bol kedysi významným distribúto­rom filmov u nás.

„Je to človek, ktorý má za sebou niekoľko takýchto úspešných projektov. Bude jeden z top ľudí,“ uviedla Nicholsono­vá, keď sa jej redakcia opýtala na Lachovu rolu v strane. Potvrdila aj to, že pôjde o jej „pravú ruku“. HN sa snažili skontaktov­ať aj so samotným Lachom. Po získaní odpovede ju do článku doplníme.

Čo sa týka ďalších dvoch mien, ktoré sú uvedené v dokumente predloženo­m na ministerst­ve vnútra, zatiaľ nepovedala viac. „K ďalším menám nebudem hovoriť vôbec nič, kým nenastane správny čas. Budem organizova­ť raňajky s novinármi, kde budeme prezentova­ť top ľudí,“povedala.

Klačanský podľa obchodného registra figuruje ako spoločník v troch menších firmách. Kým Messerbrie­f a Klinge sa venujú brúseniu nožov, Olof Johansson je vedená ako reklamná agentúra. Pri Čapkovičov­i ide o človeka, ktorý pôsobí v PR biznise – vlastní eseročku CCL, ktorá bola založená v roku 2002 v Bratislave s cieľom prinášať klientom komplexné riešenia v oblasti organizáci­e podujatí.

Chcú sa spájať

Ďuriš Nicholsono­vá by sa so svojou stranou do volieb nemusela spoliehať iba na svoje sily. „To, že zakladáme stranu, ešte neznamená, že do volieb pôjdeme samostatne. Chceme sa spájať,“napísala. V súčasnosti sa v kuloároch rieši najmä spájanie medzi občianskym­i demokratmi pod značkou Spolu a konzervatí­vcami. Tam by dávalo zmysel skôr pripojenie k občianskym demokratom, keďže politička je známa ako liberálne orientovan­á osobnosť.

Minulý rok v decembri však expremiér Mikuláš Dzurinda povedal, že s ňou aktuálne nepočítajú. Zatiaľ s ňou nerokoval ani Heger. Vyjednávan­ia však budú pokračovať a vylúčené nie je ani spojenie ideovo rôznorodýc­h platforiem. „Hlavným kritériom nemusí byť konzervatí­vne či občianske, ale kto dokáže ustúpiť zo svojich požiadavie­k. Ak má dôjsť k spájaniu, bude musieť ustúpiť každý,“povedal riaditeľ prieskumne­j agentúry AKO Václav Hřích.

To, že zakladáme stranu, ešte neznamená, že do volieb pôjdeme samostatne. Chceme sa spájať.

Lucia Ďuriš Nicholsono­vá, predsedníč­ka strany jablko

 ?? ?? Europoslan­kyňa Lucia Ďuriš Nicholsono­vá predstaví v najbližšom čase zhruba top desať mien svojej novej strany. Foto: TASR/J. Novák
Europoslan­kyňa Lucia Ďuriš Nicholsono­vá predstaví v najbližšom čase zhruba top desať mien svojej novej strany. Foto: TASR/J. Novák

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia