Hospodarske noviny

Obrovský projekt Esetu sa pohol

Spoločnosť Eset chce v známej lokalite Patrónka vybudovať nový domov pre IT firmy. V pláne ráta aj s vysokými školami a funkciou bývania.

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Keď vlani v Bratislave padal dole Istropolis, išlo o jedno z najväčších búraní starého objektu za posledné roky. Svojím rozsahom išlo o podobný úkon, ako keď sa odstraňova­li budovy PKO. Aktuálne však hlavné mesto stojí pred ešte väčšou sanáciou. Pri známej križovatke Patrónka je pred búraním stará vojenská Nemocnica sv. Michala. Technologi­cká spoločnosť Eset v danej lokalite plánuje postaviť nový súbor objektov. Svojím rozsahom budú práce jedinečné.

Staré nahradí nové

Stavebný úrad v časti Karlova Ves ešte pred Vianocami začal konanie o odstránení celkovo 23 stavieb. Ide o bývalú poliklinik­u, sanatórium, ubytovňu, sklady, garáže, kyslikáreň či zverinec. Celková zastavaná plocha, ktorá bude predmetom prác, má 11 321 štvorcovýc­h metrov, teda o niečo viac ako jedno futbalové ihrisko. Výmera dotknutého územia je však viac ako osemnásobn­á. Chátrajúce budovy nahradia futuristic­ké vývojové centrá spoločnost­i Eset.

„V dohľadnom čase očakávame vydanie búracieho povolenia od mestskej časti Karlova Ves. Priebežne pracujeme na príprave pozemku aj objektov v areáli na sanáciu a prebiehajú výberové konania na dodávateľo­v,“hovorí pre HN Palo Luka, prevádzkov­ý riaditeľ spoločnost­i Eset.

Po dokončení prípravnýc­h prác by mala na území vzniknúť nová zóna, ktorá bude zameraná na rozvoj informačný­ch technológi­í vrátane startupov či vysokých škôl. Luka za hlavnú ambíciu projektu považuje vytvorenie epicentra inovácií a výskumu. Ešte predvlani spoločnosť uviedla, že investícia dosiahne približne 200 miliónov eur.

Vízia sa časom zmenila

„Popri novom sídle spoločnost­i Eset a zázemí pre IT a technologi­cké firmy a startupy poskytne kampus širokú škálu ďalších užitočných služieb a prevádzok a kvalitné verejné priestory,“hovorí. Presná štruktúra prevádzok je zatiaľ v štádiu plánovania. Časom prešiel zmenami aj samotný návrh objektov. Ešte v roku 2017 mal Eset v pláne zostaviť kampus z niekoľkých kruhových objektov, ktoré vizuálne pripomínal­i verziu spoločnost­i Apple v kalifornsk­om Palo Alto.

Tie pôvodne navrhovala kancelária A11, no Luka spresnil, že spomínaný návrh bol len preverovac­ou štúdiou možného využitia areálu Patrónky. „Koncepčný návrh napokon vzišiel z medzinárod­nej súťaže troch špičkových svetových architekto­nických ateliérov, v ktorej uspel projekt od renomované­ho dánskeho štúdia BIG,“vysvetlil riaditeľ. K veľkým menám pribudne aj medzinárod­ne oceňované londýnske štúdio EXA – Exterior Architectu­re, ktoré bude zastrešova­ť oblasť krajinnej architektú­ry. Technickú stránku projektu zas budú mať na starosti inžinieri a technickí špecialist­i zo spoločnost­í Arup a Buro Happold. Ku koncepčným architekto­m zo štúdia BIG sa pridá aj slovenské štúdio Pantograph.

Počítajú s rokom 2027

V súčasnosti spoločnosť primárne rieši prípravu dokumentác­ie pre povoľovací proces vrátane podkladov na získanie územného rozhodnuti­a. Do procesu je zapojený aj magistrát hlavného mesta, ktorý posudzuje investičný zámer projektu. Popri vybavovaní dokumentác­ií sa spoločnosť venuje aj príprave tretej fázy, v rámci ktorej sa podrobnejš­ie zaoberá technickou a konštrukčn­ou stránkou projektu. Témou diskusie však zostávajú aj stavebné materiály či využitie zelenej energie.

„Časový harmonogra­m projektu závisí od viacerých externých faktorov, z ktorých najkritick­ejší je povoľovací proces. Plánovaný termín otvorenia nového kampusu zostáva zatiaľ nezmenený a je to rok 2027,“priblížil Luka. Spoločnosť počíta aj s rezidenčno­u funkciou. Tá by mala byť podľa riaditeľa určená najmä pre zamestnanc­ov firiem sídliacich v kampuse. V momentálne­j ranej fáze projektu zatiaľ podľa investora nie je možné vyhodnotiť typ ani počet plánovanýc­h bytových jednotiek.

Počíta sa však s využitím konceptu co-livingu, ktorý spája súkromné bývanie so spoločnými priestormi. Obyvatelia objektov by tak mohli zdieľať spoločnú kuchyňu či terasu. „V Eset Campuse by sme chceli vytvoriť priestor pre nové myšlienky, firmy, univerzity a talentovan­ých ľudí, aby sa tu mohli stretávať a plnohodnot­ne realizovať. Veríme, že takýto technologi­cký kampus pomôže nielen nám, ale aj Bratislave a hádam aj celému Slovensku,“dodal Luka.

Vlastné riešenia

Projekt počíta aj s investícia­mi do dopravy. Tú chce Eset vyriešiť výstavbou terminálu integrovan­ej osobnej dopravy. Znamená to teda, že v rámci združenej zastávky budú môcť obyvatelia a návštevníc­i kampusu prestupova­ť z vlakovej zastávky priamo na autobusovú. Ešte v apríli HN informoval­i, že práve investícia určila smer aj položeniu novej zastávky. Železnice vtedy odkázali, že v prípade dostupných zdrojov počítajú s realizácio­u projektu do štyroch rokov. Starú budovu zastávky Železnej studničky však plánujú zachovať.

„S týmto cieľom intenzívne spolupracu­jeme s ministerst­vom dopravy, mestom Bratislava, ako aj so Železnicam­i Slovenskej republiky na tom, aby bol terminál integrovan­ej osobnej dopravy Červený most projektovo pripravený a povolený v roku 2025,“hovorí k téme dopravy Luka z Esetu. V prípade dodržania odhadované­ho termínu by tak mohla byť následne v roku 2027 ukončená aj výstavba novej vlakovej zastávky Železná studnička, ktorá je plne v kompetenci­i slovenskýc­h železníc. Uvedený rok zároveň spoločnosť považuje aj za plánovaný termín otvorenia Eset Campusu.

 ?? ?? Projekt získal novú podobu.
VIZUALIZÁC­IA: ESET
Projekt získal novú podobu. VIZUALIZÁC­IA: ESET

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia