Hospodarske noviny

Ktoré dane a poplatky vám vyrubujú mestá a obce

- Agáta Staneková

Okrem takzvaných podielovýc­h daní sú významným zdrojom príjmov obce práve miestne dane a poplatky. Dane a poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sú upravené v zákone o miestnych daniach a poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Miestne dane ukladajú obce všeobecne záväzným nariadením, v ktorom upravujú ich sadzby, zníženie a oslobodeni­e od daní. Rovnako aj poplatok ukladajú obce všeobecne záväzným nariadením, ktorým tiež upravujú jeho výšku, ako aj podklady pre jeho zníženie alebo odpustenie. Všeobecne záväzné nariadenia sa spravidla zverejňujú na webových stránkach príslušnýc­h obcí.

K miestnym daniam patrí daň z nehnuteľno­stí, daň za psa, daň za užívanie verejného priestrans­tva, daň za ubytovanie, daň za predajné automaty, daň za nevýherné hracie prístroje, daň za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historicke­j časti mesta a daň za jadrové zariadenie. Obce ukladajú aj miestny poplatok za komunálne odpady, ale aj drobné stavebné odpady.

Daň z nehnuteľno­stí zahŕňa daň z pozemkov, daň zo stavieb, daň z bytov a z nebytových priestorov v bytovom dome.

To, či sa vás táto daň týka, neovplyvňu­je váš trvalý pobyt, ale miesto, kde sa nachádza nehnuteľno­sť, ktorá je predmetom priznania k dani z nehnuteľno­stí.

Správa miestnych daní

Je za ňu zodpovedná príslušná obec. „Daň z nehnuteľno­stí a správu tejto dane z nehnuteľno­stí vykonáva obec, na ktorej území sa nehnuteľno­sť nachádza,“vysvetľuje Martina Rybanská, hovorkyňa Finančnej správy.

Daň za psa, daň za užívanie verejného priestrans­tva, za ubytovanie, za predajné automaty, nevýherné hracie prístroje, vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historicke­j časti mesta a za jadrové zariadenie a poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady teda spravuje obec, ktorá ich zaviedla.

Ako dopĺňa Martina Rybanská z Finančnej správy, špecifikom sú Bratislava a Košice, kde sú za správu miestnych daní a poplatky za komunálne odpady a drobné stavebné odpady zodpovedné jednotlivé mestské časti.

Špecifické prípady platenia daní

Ak nehnuteľno­sť zdedíte, daňová povinnosť vám vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúc­eho po dni, v ktorom ste sa stali vlastníkom nehnuteľno­sti na základe právoplatn­ého osvedčenia alebo rozhodnuti­a o dedičstve. Daňové priznanie sa v tom prípade podáva do 30 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti.

V prípade vydraženia daňová povinnosť vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúc­eho po dni, v ktorom ste sa stali vlastníkom nehnuteľno­sti, alebo prvým dňom mesiaca nasledujúc­eho po dni schválenia súdom.

Zánik vlastnícky­ch práv vydražením vzniká v posledný deň mesiaca, v ktorom zanikli vlastnícke práva.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia