Hospodarske noviny

ako vlastník realít máte tieto povinnosti

-

Daňová povinnosť

„ vzniká 1. januára po období, v ktorom ste sa stali vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom nehnuteľno­sti.

„ obec alebo mesto môže daň odpustiť alebo znížiť ľuďom starším ako 62 rokov či zdravotne postihnutý­m.

„ ak ste v uplynulom roku získali nehnuteľno­sť, prípadne ak ste ju zdedili alebo vydražili, musíte podať daňové priznanie. v ďalších zdaňovacíc­h obdobiach to už robiť

nemusíte, správca dane vám rozhodnuti­e o dani pošle automatick­y.

„ ak ste dosiahli príjem z predaja nehnuteľno­sti, ktorý nie je oslobodený od dane z príjmov, ste povinný ho priznať v daňovom priznaní. príjem z predaja nehnuteľno­sti sa zaraďuje medzi ostatné príjmy, a to ako príjem z prevodu vlastníctv­a nehnuteľno­stí.

oslobodeni­e od Dane

Pre účely posúdenia podmienok oslobodeni­a príjmu z predaja nehnuteľno­sti je rozhodujúc­e určenie momentu jej nadobudnut­ia do vlastníctv­a predávajúc­eho, ktoré sa posudzuje v závislosti od spôsobu nadobudnut­ia do vlastníctv­a.

týka sa to napríklad

„ predaja nehnuteľno­sti po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnut­ia, okrem príjmu, ktorý plynie daňovníkov­i podľa zmluvy o budúcom predaji uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnut­ia, aj keď sa uzatvorí až po piatich rokoch.

„ predaja zdedenej nehnuteľno­sti, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa jej nadobudnut­ia do vlastníctv­a alebo spoluvlast­níctva.

„ predaja nehnuteľno­sti vydanej oprávnenej osobe podľa osobitných predpisov v rámci reštitučný­ch zákonov.

„ splnenie podmienok pre oslobodeni­e príjmov z predaja sa posudzuje podľa dňa prijatia prvej platby alebo preddavku alebo podľa dňa uzavretia zmluvy o prevode nehnuteľno­sti.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia