Hospodarske noviny

Rozdiely v cenách nájmov na Slovensku

Nehnuteľno­sti zažili v poslednom období zaujímavú dynamiku. Ako sa budú vyvíjať ceny v najbližšom období, je ťažké odhadnúť. Podľa odborníka je súčasný trh stabilný, no môže sa ešte meniť.

- Filip Mišudík filip.misudik@mafraslova­kia.sk

Ceny prenájmov na Slovensku sa momentálne ustálili, no napriek tomu zohnať byt do prenájmu nie je jednoduché. Podľa aktuálnych dát je momentálne veľmi málo voľných bytov. Napríklad v druhom bratislavs­kom okrese je podľa jedného z realitných portálov dostupných 87 voľných jednoizbov­ých bytov, trojizbový­ch je na prenájom 120.

To, aký je o ne obrovský záujem, potvrdzuje aj prax. Napríklad súkromný vlastník dvojizbove­j nehnuteľno­sti Michal Máľus ju, ako uviedol pre HN, nedávno prenajal v Petržalke do jedného dňa.

Veľký záujem

„Dal som ju do ponuky asi 12 hodín pred tým, než sa uzavrela zmluva. Na inzerát sa ozvalo asi päť záujemcov, no obsadil ho hneď prvý, ktorý reagoval. Cenu sa nesnažil zjednávať, keďže išlo o prémiovejš­í byt,“hovorí pre HN. Záujemca podľa neho podobný objekt zháňal dlhšie a cenu preto nezjednáva­l, pristal na sumu 700 eur plus 150 eur za energie.

Priemerná cena jednoizbov­ého bytu v Petržalke je 534 eur a trojizbové­ho 714 eur. Ak by ste chceli bývať napríklad v Starom Meste, za nájomné v byte s troma izbami uhradíte ako rodina v súčasnosti 900 eur. Na základe dát sú najdrahšie lokality v Starom Meste, Ružinove a v novom centre, v downtowne. Naopak, najnižšie ceny evidujú makléri v okrajových štvrtiach, ako sú Vrakuňa, Podunajské Biskupice alebo Dúbravka.

Ako je to v iných mestách? V Košiciach za trojizbový byt zaplatíte aj 640, v Banskej Bystrici 662 a v Žiline 716 eur. Pri jednoizbov­ých bytoch nie je rozdiel veľký. V Košiciach sa cena nájomného vyšplhá na 450 či 430 eur v závislosti od toho, v ktorej časti bývate. Pod hradom Matúša Čáka zaplatíte momentálne 507 eur a v Nitre 496 eur.

Momentálne platí, že dopyt prevyšuje ponuku, a podľa hovorcu spoločnost­i Nehnuteľno­sti.sk Petra Porubského na to vplýva viacero faktorov. „Rasty sú pomerne dynamické najmä oproti minulému roku a ponuka na prenájom je veľmi nízka. Ceny začali rásť už vo februári, následne kontinuáln­e rástli. Aktuálne je situácia stabilná, ale ponuka na trhu je stále veľmi nízka. Navyše tu máme veľké množstvo migrantov z Ukrajiny, nový školský rok, keď sa po dvoch rokoch vracajú vysokoškol­skí študenti naspäť k prezenčnej výučbe, a, samozrejme, nesmieme zabudnúť na rastúce ceny energií. To všetko sa významne prenáša nielen do nízkej ponuky bytov na prenájom, ale aj do dynamicky rastúcich cien prenájmov. Najväčšie zdražovani­e sa dotklo určite Bratislavy,“hovorí pre HN.

Platíte depozit

S tým súhlasí aj analytik Realitnej únie Vladimír Kubrický, podľa ktorého voľné prenájmy od marca klesli na celom Slovensku o desiatky percent. Počet ponúk podľa jeho dát klesal najviac v Bratislave, a to až o 57,5 percenta pri jednoizbov­ých bytoch. Pri dvojizbový­ch bolo zníženie o 41,6 percenta a pri trojizbový­ch 32,2 percenta.

Ako sa budú vyvíjať ceny nájmov v najbližšom období, je ťažké odhadnúť. Hypotekárn­y trh je v súčasnosti stabilný, no Peter Porubský nevylučuje, že sa to môže zmeniť. Ďalší rast nájmov môže priniesť aj zvyšova

Rasty sú pomerne dynamické najmä oproti minulému

roku.

nie nákladov za energie či situácia na Ukrajine. Pred hľadaním vhodného bývania musíte dopredu myslieť na niekoľko dôležitých vecí.

Pri inzerátoch si preverte, od koho si budete byt prenajímať. Vyžaduje si to istú citlivosť na detaily, čím môžete predísť sklamaniam. Rovnako podstatná je aj majiteľova komunikáci­a, vystupovan­ie či dodržanie termínu obhliadky. Ak máte možnosť si ho preveriť napríklad prostrední­ctvom sociálnych sietí, emailovej adresy či iným spôsobom, tak to využite.

Budúci nájomca musí rátať aj s depozitom. Ten zahŕňa jednomesač­né nájomné vopred a platbu za energie. Depozit sa vracia v prípade, ak odovzdáte nepoškoden­ý byt s prihliadnu­tím na opotrebeni­e. Ak sa tak nestane, suma potrebná na úpravu sa vám odpočíta a rozdiel sa vám vráti.

Peter Porubský, hovorca nehnuteľno­sti.sk

 ?? ?? Momentálne platí, že dopyt prevyšuje ponuku.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
Momentálne platí, že dopyt prevyšuje ponuku. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia