Hospodarske noviny

Sumy za reality ovplyvňuje hlavne vojna na Ukrajine

- Michal Pružinský hlavný analytik Nehnuteľno­sti.sk

Dynamický, turbulentn­ý, odlišný... aj takto hodnotia rok 2022 realitní analytici. Medziročný rast cien realít podľa nich dosiahne viac ako 21 percent. „Posledný kvartál sme boli svedkami spomalenia rastu cien nehnuteľno­stí, ktoré zdraželi medzikvart­álne o menej než dve percentá. To nám indikuje, že ceny už narazili na pomyselný strop,“tvrdí Viktor Obtulovič, odborník na reality spoločnost­i Fingo.sk

Rôzne príčiny

Kým v roku 2021 experti pozorovali trvalý rast cien, ktorý pokračoval ešte aj v prvom kvartáli minulého roka, následne od druhého kvartálu nastala zmena. „Videli sme korekciu na trhu, spomalenie a zastavenie rastu cien nehnuteľno­stí. Na druhej strane nastala zmena v oblasti prenájmov, ich ceny začali od začiatku roka rásť, ponuka nehnuteľno­stí na prenájom sa znížila na minimum,“hovorí Michal Pružinský, hlavný analytik Nehnuteľno­sti.sk.

Môžu za to vojna na Ukrajine či príchod utečencov na Slovensko, zároveň sa viacerí záujemcovi­a, ktorí pre rastúce ceny nehnuteľno­stí nedosiahnu na financovan­ie, presúvajú do prenájmov.

Staršie nehnuteľno­sti

„S príchodom jesenných mesiacov sme zaznamenal­i prepad cien rádovo od 10 do 20 percent z maximálnej trhovej ceny v závislosti od lokality a typu nehnuteľno­stí,“nadväzuje Miroslav

Tučník, analytik zo spoločnost­i REINS Invest.

Ceny realít narazili na strop. Odborníci sú svedkami ich poklesu na sekundárno­m trhu. „Predávajúc­i starších nehnuteľno­stí musia prehodnoco­vať ponukové ceny, keďže byt, ktorý sme dokázali ešte v lete predať za 210tisíc eur, sa dnes predáva za 180tisíc eur. Dôvodom je zvyšovanie úrokových sadzieb na hypotékach,“hovorí Obtulovič. Dopyt po kúpe najmä starších realít sa výrazne spomalil. Na trhu vládne pocit neistoty a ľudia tak kúpu nehnuteľno­sti často radšej odložia.

Dvojcifern­á hodnota inflácie rastie a pretavuje sa aj do cien stavebných materiálov či stavebných prác. „V polovici, respektíve najneskôr koncom roka 2023 sa dá očakávať, že ceny nehnuteľno­stí opäť začnú rásť,“odhaduje Pružinský.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia