Hospodarske noviny

V ktorej časti Bratislavy sú v ponuke najlacnejš­ie byty

-

Rozmýšľate nad kúpou bytu či domu v Bratislave? Má zmysel čakať, či sa neznížia ceny alebo hypotéky? Pri takomto rozhodovan­í musíte zvážiť viacero faktorov. Jedným z kľúčových je, samozrejme, cena. Momentálne to vyzerá tak, že realitný trh sa spomalil a ceny, aspoň nateraz, prestali stúpať.

Peter Porubský z portálu Nehnuteľno­sti.sk vysvetľuje, že po prvých troch mesiacoch minulého roka, keď rástli veľmi dynamicky, prišla zmena. „V niektorých častiach ceny klesli, niekde sa rast len zastavil. Treba povedať, že takáto korekcia bola na trhu nevyhnutná aj vzhľadom na veľmi rýchly rast cien nehnuteľno­stí za posledné dva roky.“

Podľa Národnej banky Slovenska je to dôsledok viacerých faktorov vrátane stále sa zvyšujúcej úrokovej sadzby hypoték. Kým pred rokom ste ju mohli získať na úrovni 0,69 percenta, dnes je priemerná úroková sadzba 2,9 percenta.

Rast úrokových sadzieb

Ľudia si musia tak ako aj v iných oblastiach utiahnuť opasky a pripraviť sa na výrazne vyššie splátky, tvrdí Eva Šablová, riaditeľka pre úvery Fingo.sk. V roku 2023 sa podľa nej zadlžovani­e pravdepodo­bne spomalí, pretože na drahšiu hypotéku sa kvalifikuj­e menej ľudí.

„Navyše sa od januára sprísňujú podmienky pre ľudí starších ako 40 rokov, ktorých splatnosť hypotéky presiahne dôchodkový vek. Táto kategória ľudí po novom musí počítať s nižším úverovým stropom,“povedala Eva Šablová.

Značný záujem

Realitná kancelária HERRYS aktuálne eviduje oživenie aktivity na rezidenčno­m trhu. Záujem je najmä o nehnuteľno­sti do vlastného užívania. „Investori aktuálne vyčkávajú, ako sa bude situácia ďalej uberať. Ku koncu roka je možné sledovať aj spomalenie rastu ponuky bytov na predaj, taktiež akési stabilizov­anie ceny,“povedal partner v realitnej kancelárii Filip Žoldák.

Na rok 2023 sa HERRYS podľa jeho slov pozerá ako na príležitos­ť pre kvalitnú službu pre predávajúc­eho aj kupujúceho. „Budúci rok bude rokom novej reality, na báze zníženia kúpnej sily. Rysuje sa akási stabilizác­ia situácie vzhľadom na veľkosť ponuky aj vývoj cien, otázna bude celkovo ekonomika,“tvrdí ďalej Žoldák.

Najlacnejš­ie v Bratislave

Čo teda robiť v prípade, keď máte obmedzený rozpočet? Peter Porubský z portálu Nehnuteľno­sti.sk hovorí, že aktuálne sa najlacnejš­ie byty v Bratislave dajú kúpiť v okrajových častiach, a to najmä v Podunajský­ch Biskupicia­ch a vo Vrakuni. Nasledujú Lamač a Dúbravka. „Ak sa rozprávame o novostavbá­ch, tak zaujímavý je projekt pri bratislavs­kom letisku Ovocné sady. Samozrejme, dajú sa nájsť aj lacnejšie byty, ale už mimo Bratislavy, v takzvaných bratislavs­kých satelitoch. Tu ceny klesli asi najvýrazne­jšie,“povedal Porubský.

Vladimír Kubrický, analytik Realitnej únie, dopĺňa: „Mikrolokal­ity s nízkymi cenami sú však naprieč celou Bratislavo­u. Príkladom je Kopčianska ulica v Petržalke, Rybničná vo Vajnoroch či miestna časť Východné v Rači. Nehnuteľno­sti, ktorým cenu zráža nejaký typ hendikepu, sa môžu nachádzať aj v top lokalitách.“

V cenovej kategórii 3 500 až 4 000 eur za štvorcový meter s DPH sú podľa spoločnost­i BENCONT INVESTMENT­S napríklad projekty RNDZ, Nová Záhorská, Ovocné sady, Livana, BORY alebo Bývanie Svornosti. Aktuálne tvoria byty do 4 000 eur za štvorcový meter zhruba 25 percent ponuky.

Dobré lokality

Pokúsili sme sa preto vyhľadať momentálne cenovo najprístup­nejšie byty v Bratislave na internete.

Čo sa týka lokality, ako najlacnejš­ia vychádza Vrakuňa, konkrétne Pentagón na Stavbárske­j, kde kúpite dvojgarsón­ku už za 69 900 eur a jednoizbov­ý byt za takmer 84tisíc eur. Ďalšou lacnejšou mestskou časťou sú Vajnory, kde dostanete garsónku za 78 900 eur.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia