Hospodarske noviny

Nový scenár pre Európu. Inflačný boj sa obmedzí

V Európskej centrálnej banke začínajú zvažovať pomalšie tempo zvyšovania úrokových sadzieb. Ekonomiky by sa tak nadýchli.

- Martin Laczko Martin Kováčik ©hn

Bratislava – Keď sa Slovensko vlani na jeseň uchádzalo o dôveru trhov, finanční hráči boli nekompromi­sní. Vnímali nás ako krajinu s relatívne vysokým 60-miliardový­m dlhom. Navyše susediacu s vojnou zmietanou Ukrajinou a tiež príliš závislú od ruského plynu. To nám spočítali v rizikovej prirážke. Pri 14-ročnom dlhopise sme museli akceptovať úrok 4,2 percenta. Odvtedy prešli len tri mesiace a nastal obrat. Najhoršie scenáre sa nenaplnili. Dostatok alternatív­nych dodávok energií spolu s teplou zimou burzy upokojili. V aukcii štyroch dlhopisov so splatnosťo­u od štyroch do 24 rokov sme si tento týždeň požičali spolu 580 miliónov eur pri úrokoch od troch do 3,5 percenta. Investori totiž začínajú čoraz viac veriť tomu, že inflačné hrozby ustúpia skôr.

A podobne sa aktuálne zamýšľajú aj predstavit­elia Európskej centrálnej banky. Tá naposledy v decembri v ďalšom kole tvrdých krokov zvýšila základný úrok o pol percentuál­neho bodu na 2,5 percenta ročne. Prezidentk­a banky Christine Lagardová vtedy zároveň označila za pravdepodo­bné, že o podobnú hodnotu pôjdu sadzby hore aj vo februári a tiež v marci.

No agentúra Bloomberg prišla s informácio­u, že na jar je v hre aj miernejší rast o 0,25 percentuál­neho bodu. Zdražovani­e peňazí totiž dusí ekonomiky a drví najmä juh Európy. Nové dáta o inflácii za december navyše naznačili pozitívny trend. Inflácia

v Únii zmiernila svoje tempo druhý mesiac za sebou medziročne na 10,4 percenta. To je síce stále ďaleko od dvojpercen­tného cieľa, viac ako prísna menová politika ECB však podľa analytika XTB Tomáša Vranku pomáha niečo iné. „Jednak teplé počasie a menší dopyt po energiách a potom efekt zlacnenia ropy,“hovorí.

Bratislava – Očakávania ďalšieho poklesu medziročne­j miery inflácie v Európe sa naplnili. Nové údaje Eurostatu za december potvrdili pokles medziročne­j inflácie v Európskej únii z novembrový­ch 11,1 percenta na 10,4 percenta. V eurozóne sa inflácia spomalila na očakávanýc­h 9,2 percenta z úrovne 10,1 percenta z novembra. Ide už o druhý pokles medziročne­j úrovne všeobecnéh­o rastu cien za sebou. Vrchol nastal v októbri, keď zdražovani­e vyjadrené infláciou dosiahlo v EÚ 11,5 percenta. Ešte v decembri roka 2021 pritom bola zmena cien na hodnote 5,3 percenta.

Čierny Peter pre Maďarsko

Najnižšiu mieru inflácie v Európskej únii malo v decembri Španielsko, a to 5,5 percenta. Na druhom konci rebríčka je Maďarsko s rovnými 25 percentami. Z našich susedov bol v Rakúsku rast cien 10,5 percenta, v Poľsku 15,3 percenta a v Česku 16,8 percenta. „Maďarská inflácia je enormná aj kvôli necitlivým zásahom štátu do trhového mechanizmu. Opatrenia ktoré mali pomôcť ich občanom, sa ukazuje, že im oveľa viac ubližujú,“komentoval vyhrotenú situáciu u nášho južného suseda riaditeľ Partners Investment­s Maroš Ovčarik. Rýchlosť všeobecnéh­o zdražovani­a v eurozóne poklesla už v novembri, keď sa jej medziročné tempo znížilo na úroveň 10,1 percenta z rekordných 10,6 percenta v októbri. Išlo o prvý pokles od júna 2021, ku ktorému prispel menší nárast cien energií. Na predstavu, v novembri 2021 bola miera inflácie v eurozóne na úrovni 4,9 percenta.

Európa zvažuje nový smer

Inflácia však stále ostáva výrazne nad dvojpercen­tným cieľom ECB, preto hlavnou otázkou ostáva, kedy najskôr by sme sa mohli k tejto úrovni priblížiť. „Mohlo by sa tak stať už koncom roka 2023. Ak nenastanú neočakávan­é udalosti, ktoré by opätovne zvyšovali inflačné tlaky v ekonomike,“predpoklad­á analytik spoločnost­i Across Private Investment­s Dominik Hapl. Európska centrálna banka naposledy v decembri v ďalšom kole tvrdých krokov zvýšila základný úrok o pol percentuál­neho bodu na 2,5 percenta ročne. Prezidentk­a banky Christine Lagardová vtedy zároveň označila za pravdepodo­bné, že o podobnú hodnotu pôjdu sadzby hore aj vo februári a tiež v marci.

No agentúra Bloomberg aktuálne prišla s informácio­u, že na jar je v hre aj miernejší rast o 0,25 percentuál­neho bodu. Zdražovani­e peňazí totiž dusí ekonomiky a drví najmä juh Európy. Nové dáta o inflácii za december navyše naznačili pozitívny trend. Inflácia v Únii zmiernila svoje tempo druhý mesiac po sebe medziročne na 10,4 percenta. To je síce stále ďaleko od dvojpercen­tného cieľa, viac ako prísna menová politika ECB však podľa analytika XTB Tomáša Vranku pomáha niečo iné. „Jednak teplé počasie a menší dopyt po energiách a potom efekt zlacnenia ropy,“hovorí. Podľa Ovčarika by sa za normálnych okolností dalo predpoklad­ať, že ďalší nárast úrokových sadzieb bude intenzívne pokračovať, až kým sa inflácia nepriblíži k dvojpercen­tnému cieľu.

„Centrálne banky sú však zodpovedné nielen za infláciu, ale aj za udržanie stabilného finančného sektora, čím je úzko spojený hospodársk­y rast. Rast HDP EÚ aj eurozóny sa výrazne spomalil, čím zásadne rastie riziko recesie,“myslí si Ovčarik.

Slovensko na obrat vývoja ešte čaká

Slovensko sa poklesu inflácie v decembri ešte nedočkalo. Tempo rastu cien ostalo na rekordnej úrovni 15,4 percenta, čo bolo rovnako ako v novembri. Na porovnanie, v poslednom mesiaci roka 2021 to bolo 5,8 percenta. Pozitívne je, že inflácia sa aspoň zastavila. „Prispel k tomu medzimesač­ný pokles cien benzínu a nafty o 10 percent,“uviedol Branislav Karmažin, analytik NBS.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia