Hospodarske noviny

Cesta k predčasným voľbám ostáva hmlistá

Slovensko by mohlo zažiť deväť mesiacov nepríjemne­j kampane a vlády bez dôvery. Politici totiž najčastejš­ie hovoria o septembrov­om termíne výberu nových poslancov.

- Nina Janešíková nina.janesikova@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Eduard Heger už nehľadá podporu 76 poslancov v parlamente, ale dohodu na skrátení volebného obdobia. „Na zajtra pozvem zástupcov hnutia Obyčajných ľudí, Za ľudí, Sme rodina a Slobody a Solidarity na rokovanie o termíne predčasnýc­h volieb,“vyhlásil dočasne poverený premiér. Aktuálne tak čaká politikov diskusia o tom, ako a kedy definitívn­e ukončiť toto volebné obdobie. Popritom sa rozbehne ostrá kampaň a ešte mesiace bude mať hlavné slovo prezidentk­a Zuzana Čaputová. HN spísali, čo sa bude diať v najbližšom období.

Najskôr novela

V prvom rade musí Národná rada prijať dva dôležité zákony. Prvým je novela Ústavy o skrátení volebného obdobia. Momentálne totiž neexistuje zákonná možnosť, ako vyvolať predčasné voľby. Takáto legislatív­a je však už prerokovan­á a hlasovať by sa o nej malo budúci týždeň. V návrhu sa uvádza, že parlament by sa mohol rozpustiť sám alebo na základe platného referenda. Na odobrenie materiálu je potrebných 90 hlasov. Doteraz ani koalícia, ani opozícia nemala dostatočnú podporu, keď už však možnosť predčasnýc­h volieb pripustili všetci relevantní hráči, mohol by zákon hladko prejsť. Hlasovať zaň chce aj opozičný Smer, Hlas či Republika, ktorí majú dohromady 43 hlasov, Sme rodina by pridala ďalších minimálne 17 rúk, zvyšok by mohli dodať predstavit­elia OĽANO či SAS a niektorí nezaradení poslanci. Liberáli

90

hlasov je potrebných, aby si národná rada odhlasoval­a skrátenie

volebného obdobia.

už skôr avizovali, že zákon podporia, iba ak z neho vypadne možnosť skrátiť volebné obdobie referendom. Dohodu preto budú musieť politici hľadať aj na definitívn­ej podobe tohto zákona. „V prípade, že neprijmeme ústavný zákon, všetko padá a opozícia môže zabudnúť na predčasné voľby,“povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

Zákon aj s termínom

Keď spomínaná novela prejde parlamento­m, bude podpísaná prezidentk­ou a zverejnená v Zbierke zákonov, bude si môcť plénum odhlasovať aj koniec tohto konkrétneh­o volebného obdobia. Stihnúť by sa to mohlo už v priebehu pár dní. Opäť bude mať formu ústavného zákona, a tak by na jeho schválenie mala byť potrebná trojpätino­vá väčšina, čiže 90 hlasov. V minulosti bola prax, že do tohto zákona sa rovno napísal aj termín konania volieb. Aj preto je potrebné, aby sa na ňom politici vopred dohodli. „Aktuálne sa ako najreálnej­ší javí jesenný termín,“vyhlásil Heger. Nielen on, ale aj SAS či OĽANO skloňujú najčastejš­ie september. A to napriek tomu, že prezidentk­a Zuzana Čaputová zástupcov strán vyzvala, aby sa voľby uskutočnil­i čo najskôr, a v hre bola už jar.

Ako politici jesenné voľby vysvetlia, je otázne. Takýto skorý termín však mnohým stranám nevyhovuje najmä z finančných dôvodov. V lete totiž majú dostať poslednú platbu zo štátneho rozpočtu za výsledok v minulých voľbách. Pri niektorých parlamentn­ých subjektoch ide o sedemcifer­né sumy alebo o existenčnú potrebu.

Pod taktovkou prezidentk­y

Tlak v otázke termínu môže vyvinúť aj prezidentk­a. Apelovať na politikov môže cez interné rozhovory, verejne alebo aj politicky. Keďže Hegerova vláda má len dočasné poverenie, má v rukách väčšiu moc práve hlava štátu. Všetky vládne návrhy musí najskôr odobriť Čaputová, až potom o nich rokuje kabinet. Vláda by tak ešte deväť mesiacov fungovala pod jej taktovkou. Prezidentk­a má však aj kompetenci­u vymenovať svoju vlastnú, takzvanú úradnícku vládu. Hoci avizovala, že nemá záujem to robiť, mohla by to však použiť ako argument, ktorým by zatlačila na skorší termín volieb. „Trvám na tom, aby parlament do konca januára prijal rozhodnuti­a smerujúce k predčasným parlamentn­ým voľbám. Ak sa tak nestane, som pripravená postupovať podľa svojich ústavných kompetenci­í,“reagovala na aktuálne dianie Čaputová.

Očakáva tvrdú kampaň

Bez ohľadu na to, či ľudia pôjdu k urnám v júni alebo septembri, už teraz štartuje predvolebn­á kampaň. Podľa sociológa Michala Vašečku bude politický boj veľmi nepredvída­teľný, lebo nie je jasné, čo bude nosnou témou v nasledujúc­ich mesiacoch. „Pre niekoho je to zabránenie návratu mafie, pre iných to je skúsiť vytvoriť vládu, ktorá bude konečne kompetentn­á, pre ďalších to je zamedzenie skonzervat­ívňovaniu politiky alebo, naopak, zabránenie liberálom, aby ju ovládli,“hovorí s tým, že kampaň bude veľmi nepríjemná.

 ?? ?? Hnutie Sme rodina pod vedením predsedu parlamentu Borisa Kollára presadzuje predčasné voľby.
FOTO: TASR/J. KOTIAN
Hnutie Sme rodina pod vedením predsedu parlamentu Borisa Kollára presadzuje predčasné voľby. FOTO: TASR/J. KOTIAN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia