Hospodarske noviny

Diskutujem­e o tankoch pre Ukrajinu

-

Bratislava – Ministerst­vo obrany rozumie potrebe podporiť Ukrajinu ťažkou technikou. O možnostiac­h diskutuje so spojencami, zatiaľ však bez konkrétnyc­h detailov, o ktorých by mohlo informovať. Hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíkov­á to uviedla pre TASR v súvislosti s informácia­mi o tom, že nemecký zbrojársky priemysel by mohol ešte tento rok pripraviť pre Ukrajinu o 30 tankov Leopard 2 viac, ak by Slovensko a Česko súhlasili s posunutím dodávok pre svoje ozbrojené sily.

Slovensko si od Nemecka v decembri prevzalo prvý z 15 tankov Leopard 2A4, ktoré sú náhradou za 30 bojových vozidiel pechoty darovaných Ukrajine. Zvyšné mali prísť tento rok. Prvý z 15 tankov Leopard si ako kompenzáci­u za pomoc Ukrajine koncom minulého roka prevzalo aj Česko. Predstavit­eľ zbrojárske­j spoločnost­i Rheinmetal­l v nedávnom rozhovore ako možný termín prípadného dodania tankov Leopard 2 na Ukrajinu označil najskôr rok 2024.

Denník Frankfurte­r Allgemeine Zeitung s odvolaním sa na svoje zdroje v utorok informoval, že nemecký zbrojársky priemysel by mohol ešte tento rok pripraviť pre Ukrajinu 15 tankov Leopard 2, v prípade súhlasu Česka a Slovenska s posunom dodávok ešte viac.

Nemecko sa po počiatočno­m váhaní stalo jedným z hlavných vojenských podporovat­eľov Kyjeva proti ruskej invázii. Kancelár Olaf Scholz a jeho vládnuca SPD však podľa kritikov reaguje príliš pomaly. Namiesto toho, aby Nemecko prevzalo zodpovedno­sť ako veľmoc geografick­y najbližšia k Ukrajine, čaká na rozhodnuti­e spojencov, aby s dodávkou tankov začali ako prví.

30

tankov

– o toľko viac by ich mohli nemci poslať kyjevu, ak by slovensko a Česko súhlasili s posunutím dodávok

pre svoje sily.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia