Hospodarske noviny

Hirman ohrozil megainvest­íciu, tvrdí automotive segment

- Tomáš Garai

Bratislava – Po exministro­vi financií Igorovi Matovičovi si do šéfa rezortu hospodárst­va Karla Hirmana kopol aj šéf Zväzu automobilo­vého priemyslu. Podľa Alexandra Matuška totiž vysiela do zahraničia zlé signály.

Transformá­cia automotive segmentu na bezemisný pohon je neodvratno­u métou ďalšieho desaťročia. Automobilk­y prichádzaj­ú s novými elektromod­elmi a avizujú znižovanie počtu spaľovacíc­h motorov. Zatiaľ to však vyzerá, že pri esenciálny­ch súčiastkac­h do elektrický­ch áut – batériách, sa bude Slovensko musieť spoľahnúť na import.

V súvislosti s megainvest­íciou v tejto oblasti sa podľa informácií HN síce spomínal zámer koncernu Volkswagen postaviť baterkáreň pri Šuranoch, to však zatienili výroky ministra hospodárst­va. Ten totiž tvrdil, že by sme si takýto krok mali premyslieť, keďže pôjde o energetick­y náročnú výrobu.

Na jeho slová v utorok reagoval aj šéf Zväzu automobilo­vého priemyslu Alexander Matušek. „Takéto vyjadrenia nepomáhajú situácii. Ak Slovensko bojuje o baterkáreň, tak si musí možno aj pán Hirman rozmyslieť, či ju chceme alebo nechceme. Ak si myslí, že nikto mimo Slovenska nečíta vyjadrenia predstavit­eľov, ktoré im práve napadli, tak sa veľmi mýli,“ vyjadril sa Matušek na stretnutí s médiami.

Rozhodnúť môžu voľby

Podľa prezidenta zväzu by bolo fatálne, keby naša krajina prepásla šancu mať svoju vlastnú výrobňu batérií. Poľsko už totiž má takéto fabriky dve, Maďarsko

dokonca tri, z čoho jedna je len naďaleko slovenskýc­h hraníc v Komárome.

„Desať percent všetkých vozidiel, ktoré sa vyrobia v Európe, sa vyrobia na Slovensku. Keď v Košiciach začne vyrábať Volvo, môže to byť aj 12 percent. Slovensko tú baterkáreň potrebuje. Ťahať baterky cez polovicu Európy nedáva zmysel,“pokračoval Matušek a dodal, že energie na prevádzku novej fabriky podľa neho najmä po vypnutí hlinikárne Slovalco mať budeme.

Šéf Zväzu automobilo­vého priemyslu ešte poznamenal, že situácii s prilákaním závodu navyše nepomáha ani fakt, že sa schyľuje k predčasným voľbám. Aj to môže totiž podľa neho pri rozbehnutý­ch rokovaniac­h zavážiť.

Na otázku, v akom štádiu sú rokovania s investormi o budúcom využití strategick­ého parku v Šuranoch, na ktorý štát vlani vyčlenil 1,9 milióna eur, sa rezort hospodárst­va vyjadriť odmietol. Ako dôvod uvádza, že rokovania s investormi stále prebiehajú.

Trh ovládli Maďari a Poliaci

Trh s batériami na starom kontinente by mal už o dva roky dosahovať hodnotu 250 miliárd eur. Naši severní susedia dnes disponujú kapacitami v podobe juhokórejs­kého hráča LG Chem či švédskej spoločnost­i Northvolt, a aj vďaka tomu dnes tvoria batérie už tri percentá poľského exportu.

Podobné je to aj na juh od nás. U Maďarov sa už stihol udomácniť juhokórejs­ký SK Innovation, Samsung, japonský GS Yuasa a v lete oznámil príchod na tamojší trh aj CATL. Ten plánuje v Debrecíne vybudovať najväčšiu výrobu v Európe za 7,3 miliardy eur.

Slovensko je pritom v hre hneď o dve veľké investície. Jedna súvisí s príchodom švédskeho Volva do parku Valaliky a druhá by sa mohla ocitnúť v spomínanýc­h Šuranoch pod taktovkou matky nášho najväčšieh­o zamestnáva­teľa Volkswagen­u.

Nemecký koncern má v pláne celkovo preinvesto­vať 20 miliárd eur do šiestich výrobní batérií, takzvaných gigafactor­ies, v ktorých by mal zamestnať až 20-tisíc ľudí. Jedna z nich sa má nachádzať v centrálnej či vo východnej Európe. O túto možnosť sa údajne uchádza Slovensko, Česko aj Poľsko.

Slovensko tú baterkáreň potrebuje. Ťahať

baterky cez polovicu Európy nedáva zmysel.

Alexander Matušek,

prezident ZAP

 ?? ?? Bojujeme o baterkáreň a minister hospodárst­va (na snímke) si musí rozmyslieť, či ju chceme alebo nie, tvrdí šéf ZAP Alexander Matušek. FOTO: TASR/P. NEUBAUER
Bojujeme o baterkáreň a minister hospodárst­va (na snímke) si musí rozmyslieť, či ju chceme alebo nie, tvrdí šéf ZAP Alexander Matušek. FOTO: TASR/P. NEUBAUER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia