Hospodarske noviny

Prezlečený premiér

- komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

December 2022. Strana SAS skúša, kto v parlamente podrží vládu premiéra Eduarda Hegera. Opozícia sa pripája a kabinet padá. Prezidentk­a Zuzana Čaputová vyzýva, aby sa do konca januára vytvorili predpoklad­y na predčasné voľby. SAS ani OĽANO nie sú fanúšikmi tohto riešenia. Predseda Slobody a Solidarity Richard Sulík pošepne Hegerovi niečo o parlamentn­ej väčšine vizualizov­anej číslom 76. Ten ho začína hľadať. Medzitým v SAS zistia, že o tejto idei už nie sú presvedčen­í.

Január 2023. Heger usilovne začína zháňať podpisy. Tvrdí, že má podporu poslanecké­ho klubu OĽANO a verí, že SAS a Sme rodina pridajú svoj príspevok, a že so všetkými demokratic­kými zástupcami rokuje. Bývalý poslanec strany Za ľudí Juraj Šeliga oznámi, že 76 podpisov je na dohľad. Predseda parlamentu Boris Kollár o ničom takom nevie. Jeho menovec Miroslav sa stretol s premiérom, keďže predtým počul, že spolu rokujú. Objavujú sa hlasy, že Heger sa odpútava od OĽANO. SAS vydáva vyhlásenie o tom, že nevie, koho Heger zastupuje. Ten nerozumie, pretože rokuje s dovolenkuj­úcim Sulíkom telefonick­y. Facebook zabáva dresom s číslom 76. Šéf hnutia OĽANO Igor Matovič zatiaľ podpis nedodal. Premiér pravdepodo­bne tuší, že 76 nezíska a stretáva sa s mimoparlam­entným hnutím KDH. Detaily neprezrádz­a.

SAS definitívn­e pochová nádej na 76 podpisov. Heger odhalí, že by mohol viesť KDH do volieb. Čaputová zopakuje apel k predčasným voľbám. Premiér si môže vtipný dres HEGER 76 po tomto vopred prehranom zápase definitívn­e odložiť do divadelnej šatne. Už mu v KDH šijú nový.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia