Hospodarske noviny

Holubičí vývar ECB

- komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Spomalenie brutálneho rastu cien je na prelome rokov globálny fenomén. Inflačné vlnenie má totiž svoje základy v ekonomike ponuky a dopytu v kombinácii s faktorom ľudského správania a je v tom aj štipka matematiky.

Pre väčšinu okrem Maďarska platí, že ceny energií aj vďaka nezvyčajne teplému počasiu padli na predvojnov­é úrovne. No drahota zvýšila ceny v Budapešti o štvrtinu. V druhom rade sa ľudia začali správať defenzívne a začali šetriť. A v treťom rade je to vyšší porovnávac­í základ minulého roka, ktorý je vlnolamom inflačného cunami v tomto roku. Keďže v Amerike vidíme, že inflácia sa zvoľnila o tretinu a v Európe o desatinu, tak rovnaký trend by sme mali zaznamenať aj u nás. No aj tu vidieť, že sme krajinou na periférii globálneho diania, lebo rozdiel v dynamike zmiernenia je u nás taký nepatrný, že spadá do kategórie štatistick­ej chyby. Rast cien o 15 percent sme tu od vstupu do EÚ nemali. Vysoké ceny sú bičom na investičný aj spotrebite­ľský apetít. Preto bude hospodárst­vo chradnúť, a to bude pre všetkých zlé. Navyše, ECB sa snaží inflačný plameň zahasiť vedrami ľadovej vody vyšších úrokov. Minulý rok zvýšila úrokové sadzby z mínus 0,5 na dve percentá a ako sa pre FT vyjadril hlavný ekonóm banky Philip Lane, to je len neutrálna úroveň a banka si nemôže dovoliť zopakovať chyby nečinnosti z minulosti. Po rokoch ultra uvoľnenej politiky prichádza vytriezven­ie. Na bolehlav finančných trhov, keď padali akcie a euro s nimi, pripravila ECB silný holubičí vývar.

Je jasné, že zvíťazilo jastrabie krídlo, nech už je nádej na miernejší postup, povzbudená Lagardovej slovami v Davose, akákoľvek. Pohár horkosti si s Maďarmi vypijeme do dna.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia