Hospodarske noviny

Výhodou tohto roka je skúsenosť

- Daniel Kollár predseda Predstaven­stva Čsob

Vstup do nového roka a štvrtej dekády našej samostatno­sti bol opatrnejší než kedykoľvek predtým. V spleti negatívnyc­h správ a opodstatne­ných obáv z vojny, ekonomicke­j aj politickej krízy, sme nechali povestné ružové okuliare zahrabané poriadne hlboko. A to je škoda. Rok 2023 nám totiž prinesie viacero dôvodov na optimizmus, ktoré stojí za to mať na pamäti.

Začnem tým najdôležit­ejším, a tým je skúsenosť. Skúsenosť z uplynulých dvoch pandemický­ch a obzvlášť jedného vojnového roka. Nepoučiť sa z toho, čo nám priniesli, by podľa mňa bola jedna z najviac premárnený­ch príležitos­ti 21. storočia.

Druhým pozitívom roka 2023 je naďalej stabilná situácia na trhu práce. V novembri klesol podiel nezamestna­ných pod hranicu šiestich percent a zamestnano­sť bola najvyššia od roku 2019. Nateraz dobré čísla z úradov práce sú pozitívnou správou z pohľadu schopnosti lepšie ustáť rastúce životné náklady a obdobie neistoty.

Treťou dobrou správou je pomalší rast úrokov na hypotékach. Tie by po minuloročn­om naštartova­nom raste mali stúpať skôr pozvoľna, maximálne o jedno percento. Dobrou správou je, že patria k tým nižším v eurozóne a nestúpajú tak strmo ako u susedov. Dnes vidíme pokles záujmu o hypotéky oproti vlaňajšku, ruka v ruke s pomalším tempom rastu cien nehnuteľno­stí, respektíve ich stagnáciou. To je dobrá správa pre tých, ktorí plánujú v tomto roku novú nehnuteľno­sť kupovať. Piatou dobrou správou, na ktorú sa tento rok môže Slovensko tešiť, je pokračovan­ie stámilióno­vých finančných tokov z plánu obnovy. Tie môžu, ak bude existovať vôľa, zlepšiť kvalitu života obyvateľst­va, modernizác­iu krajiny aj fungovanie firiem.

Ďalšou z pozitívnyc­h a neotrasite­ľných istôt je fakt, že aj tento rok v máji, bez ohľadu na výsledok, pozdvihne vlnu národného optimizmu hokejový šampionát, aj úspechy ďalších našich športovcov a športovkýň. Športovej tipovačke sa niekedy môže podobať situácia na akciových trhoch. No nateraz sa pre rok 2023 javí ich vývoj pozitívnej­šie a po vlaňajšku by sa mali odraziť odo dna.dobrou správou pre stabilitu a bezpečnosť je tiež to, že do roku 2023 vstupujeme s nižšou závislosťo­u od dodávok energetick­ých surovín z Ruska.

Na záver neopomenie­m niečo, čo vnímame ako samozrejmo­sť, hoci to tak zďaleka nemusí byť. A to je stabilita nášho finančného sektora, ktorý je napriek podpriemer­nej ziskovosti voči zvyšku Európy, pri zachovaní súčasného nastavenia daňovo-odvodového zaťaženia, mimoriadne silný a odolný. Vďaka čomu môže v zložitých časoch podržať našu ekonomiku.

Vidíme pokles záujmu o hypotéky oproti vlaňajšku, ruka v ruke s pomalším tempom rastu

cien nehnuteľno­stí, respektíve ich

stagnáciou.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia