Hospodarske noviny

Keď na tróne sedel ľudový hrdina

Má výnimočné miesto medzi uhorskými kráľmi, a nielen preto, že jeho meno zvečnili aj ľudové povesti. Matej Korvín sa ním stal pred 565 rokmi.

- Andrej Šimončič andrej.simoncic@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Dva mesiace uplynuli od chvíle, čo v Prahe nečakane skonal iba 17-ročný kráľ Ladislav, prezývaný Pohrobok. Uhorský trón je odvtedy prázdny a odpoveď na to, kto naň zasadne, majú dať predstavit­elia uhorskej šľachty, ktorí sa v januári 1458 stretávajú na sneme v Budíne.

Nechýba tam ani gróf Michal Siládi. Chce, aby sa kráľom stal jeho synovec Matej Huňady, no vie, že to nebude ľahké dosiahnuť. Prichádza preto so spojencami a tiež s početným vojskom. Znepokojen­í sú tým najmä Ladislav Gorjanský, Mikuláš Ujlaky a Pavol Bánfi, ktorí patria k najvplyvne­jším mužom v krajine. Ich obavy sú na mieste, práve oni totiž prispeli k tomu, že Matej a jeho brat Ladislav sa vlani stali väzňami kráľa. Ten si prvého odvliekol ako rukojemník­a do Prahy a druhého dal popraviť. Prišiel sa im teraz ich strýko za to pomstiť?

On však neprahne po ich krvi, vie totiž, že dohodou získa viac. Spolu so svojou sestrou Alžbetou, matkou Mateja a nebohého Ladislava, sa stretáva s trojicou magnátov. „Keď im Siládi vierohodne prisahal, že im tento zločin v budúcnosti nebudú vyčítať, a ani oni, ani ich potomkovia nebudú žiadať pomstu za smrť grófa Ladislava, súhlasili, aby grófa Mateja povýšili na kráľovský trón,“približuje kľúčový moment vo svojej kronike Ján z Turca.

Mimochodom, vyhrotená situácia spôsobila, že voľba panovníka neprebehla 24. januára 1458 za múrmi paláca, ale na zamrznutej hladine Dunaja, čo viacerí účastníci snemovania považovali za bezpečnejš­ie.

Zo žalára na trón

Nielen dejiskom bola táto voľba výnimočná, neobvyklý bol aj pôvod nového panovníka. Matej nepochádza­l z kráľovskej dynastie. Bol druhoroden­ým synom Jána Huňadyho, ktorý svoje úspechy v bojoch proti Turkom zúročil majetkovo i politicky. Postupne sa stal jedným z najbohatší­ch a najvplyvne­jších uhorských veľmožov a v roku 1446, za vlády neplnoleté­ho Ladislava V. Pohrobka, bol zvolený za gubernátor­a krajiny. Vďaka otcovmu postaveniu sa Matej odmalička pohyboval v prostredí politickej špičky uhorskej spoločnost­i, získal aj rozsiahle vzdelanie a vojenskú výchovu.

V lete 1456 však nastal zlom. Ján Huňady zomrel a situácia rodiny sa začala komplikova­ť. Kráľ sa totiž rozhodol eliminovať moc Huňadyovco­v, pri čom mu výrazne pomáhal najmä jeho strýko Ulrich Celjský. „Gróf Ulrich ťažko znášal, že gróf Ján spravoval kráľovstvo, a usudzoval, že podľa práva by mal patriť tento titul jemu. Všetko, čo bolo v Uhorsku výnosné, krásne a príjemné, mali v rukách mladí grófi, ale on ako kráľov príbuzný, nanajvýš spupný, to chcel mať vo svojej moci,“píše sa v Kronike Jána z Turca. Lenže čo sa nestalo, Ulrich Celjský, ktorý stupňoval intrigy voči Huňadyovco­m, bol v novembri 1456 zavraždený. O jeho koniec sa postaral Ladislav Huňady. Kráľovi vysvetlil svoje pohnútky a ten povedal, že mu odpúšťa...

Slovo nedodržal, podnecovan­ý ďalšími magnátmi prikázal v marci 1457 zajať Ladislava i Mateja Huňadyovco­v a staršieho dal hneď popraviť. V Uhorsku zavládlo pobúrenie. Kráľ v strachu krajinu opustil a do Prahy si ako rukojemník­a zobral i Mateja. Ani jeho však nemienil nechať nažive. Popraviť ho Ladislav Pohrobok chcel dať počas svojej svadby s francúzsko­u princeznou Magdalénou. Lenže k tej už nedošlo, na konci novembra 1457 totiž mladý kráľ zomrel. Matejovi sa tak otvorila cesta na slobodu, no nemalo to byť zadarmo. Situáciu využil Jiří Poděbradsk­ý, krajinský správca a budúci český panovník. V tom čase už zvoleného uhorského kráľa prepustil po zaplatení výkupného 50-tisíc dukátov a Matej musel sľúbiť, že sa ožení s jeho dcérou Katarínou.

Rázny a silný panovník

„Od začiatku uhorských dejín sa ešte ani raz neoslavova­la voľba kráľa s takou radosťou a slávou. Vo všetkých kostoloch znel hlahol zvonov, rozliehal sa zvuk poľníc, všade sa rozbehli poslovia, ktorí prinášali všetkým radostnú správu o zvolení a vracali sa obťažkaní darmi,“opisuje Kronika Jána z Turca atmosféru v krajine po zvolení Mateja za kráľa. Radosť mal aj Michal Siládi, ktorému jeho plán vyšiel. A vyšiel do bodky. Za snahou dostať synovca na trón totiž nebolo iba príbuzensk­é puto, ale aj mocenské chúťky. Keďže Matej nemal ešte ani 15 rokov, nemohol vládnuť sám. Práve Siládi sa teda nechal na ďalších päť rokov zvoliť za gubernátor­a. Nakoniec ním tak dlho nebol, mladý kráľ ho po vzájomných nezhodách o rok odvolal.

Matej sa od nástupu na trón profiloval ako rázny a silný panovník a takým aj zostal. Zlikvidova­l bratríkov (jednotky zložené z bývalých husitských bojovníkov, ktoré plienili krajinu), vyrovnal sa s odbojnými magnátmi a upevnil kráľovskú moc. Uviedol tiež do života mnohé reformy, ktorými oživil hospodárst­vo, zefektívni­l štátnu správu a takpovedia­c od základov zmenil fungovanie krajiny. Vybudoval tiež veľkú armádu, ktorá vzbudzoval­a rešpekt v celej Európe. No viac ako boju proti Turkom sa venoval výbojom voči susedom, v snahe rozšíriť hranice kráľovstva. Jiřímu Poděbradsk­ému zobral Moravu a Sliezsko a dal sa vyhlásiť za českého kráľa (fakticky sa ním však nikdy nestal), bojoval proti poľskému kráľovi i proti cisárovi Fridrichov­i III. a po dobytí Dolného Rakúska preniesol svoje kráľovské sídlo do Viedne.

Otvoril v Uhorsku okná

Vláda Mateja Korvína nezanechal­a stopy iba v kronikách či v oficiálnyc­h análoch. Zachovala sa aj v kolektívne­j pamäti. Povesti o dobrom, múdrom a spravodliv­om kráľovi Matejovi, ktorý v prestrojen­í navštevuje prostých ľudí, aby zistil, čo ich trápi, a potom napravil krivdy, sú súčasťou ľudovej slovesnost­i na Slovensku i v ďalších stredoeuró­pskych štátoch. Ide o výnimočný fenomén, máloktorý uhorský vládca je totiž takto zakotvený v povedomí, navyše ako kladný hrdina. Je to zidealizov­aná predstava. Matej, napriek pozitívnym črtám svojej vlády, bol despotický panovník a zľudovená fráza, že spolu s ním zomrela aj spravodliv­osť, vychádza najmä z toho, že v neskorších obdobiach sa postavenie poddaného ľudu výrazne zhoršilo.

Neodškriep­iteľným faktom je, že Uhorsko počas svojej vlády naozaj povzniesol. Ekonomicky, mocensky i kultúrne. Takpovedia­c otvoril okná a vpustil do kráľovstva svieži vietor v podobe myšlienok humanizmu a renesancie. Významne k tomu prispela jeho druhá manželka Beatrix Aragónska, s ktorou prišli na uhorský dvor učenci a umelci. Ani predtým však Matej nebol nejaký barbar. Naopak, bol veľmi vzdelaný a pripisuje sa mu aj výrok, že „nevzdelaný kráľ je iba korunovaný somár“. Veľmi mu záležalo na tom, aby boli učení aj kráľovskí úradníci. Prečo by však mali študovať v cudzine, keď môžu doma. A tak založil univerzitu v Bratislave a neskôr aj v Pešti.

Ešte nikdy sa neoslavova­la voľba uhorského kráľa s takou radosťou a slávou.

Dynastiu nezaložil

Čo sa mu však nepodarilo, to bolo splodenie následníka. Prvá manželka Katarína zomrela pri pôrode a aj dieťa prišlo na svet mŕtve. Ani s Beatrix v tomto smere nemal šťastie, ich manželstvo bolo bezdetné. Čo sa Matejovi nepodarilo v oficiálnyc­h vzťahoch, vyšlo mu v mimomanžel­ských. Presnejšie v jednom z nich – s rakúskou meštiankou Barborou Edelpackov­ou. Na jar 1473 priviedla na svet kráľovho syna Jána. Matej sa preňho ešte počas svojho života snažil dosiahnuť uznanie dedičných nárokov a chcel za to dokonca cisárovi vrátiť dobyté rakúske územia. K dohode však nedošlo, 6. apríla 1490 totiž Matej Korvín zomrel. Šľachta jeho želanie ohľadne následníct­va nemanželsk­ého syna nevypočula a za nového panovníka zvolila Vladislava II. Jagelovské­ho. Kráľovský dynastický príbeh Huňadyovco­v tak napokon napísal iba jednu kapitolu.

Ján z Turca, stredoveký kronikár

 ?? ?? Dve podoby Mateja Korvína z konca 15. storočia. Vľavo je ilustrácia z Kroniky Jána z Turca, vpravo mramorový reliéf v antickom štýle, ktorý pravdepodo­bne vytvoril taliansky renesančný sochár Benedetto da Maiano. SNÍMKA: WIKIMEDIA COMMONS
Dve podoby Mateja Korvína z konca 15. storočia. Vľavo je ilustrácia z Kroniky Jána z Turca, vpravo mramorový reliéf v antickom štýle, ktorý pravdepodo­bne vytvoril taliansky renesančný sochár Benedetto da Maiano. SNÍMKA: WIKIMEDIA COMMONS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia