Hospodarske noviny

Fašistický pokus o štátny prevrat stroskotal po necelej hodine

- Andrej Šimončič

Bratislava – Kasárne v Brne-žideniciac­h sa mali pred 90 rokmi stať miestom, kde sa začnú písať nové dejiny Českoslove­nska. Aspoň tak si to vtedy predstavov­ali niektorí členovia a prívrženci Národnej obce fašisticke­j.

Najmä jeden z nich, bývalý poručík českoslove­nskej armády Ladislav Kobsinek. Kasárne, v ktorých sídlil 43. peší pluk a v jeho plánoch hrali dôležitú úlohu, si nevybral náhodou.

Politický vplyv nemali

Na začiatku 30. rokov minulého storočia vrcholila aj v Českoslove­nsku hospodársk­a kríza. Jedným z dôsledkov zlej sociálnej situácie obyvateľst­va bola rastúca podpora politickýc­h síl ponúkajúci­ch rýchle, jednoduché a rázne riešenia. Medzi miliónom nezamestna­ných lovili prívrženco­v najmä komunisti, no i strany z protipólu politickéh­o spektra.

Jednou z nich bola Národná obec fašistická, na ktorej čele stál od svojho vyhodenia z armády generál Radola Gajda. V roku 1929 priviedol stranu do parlamentu, keď v rámci širokej koalície získala vo voľbách za takmer 71-tisíc hlasov tri poslanecké mandáty. O šesť rokov neskôr už ju pri hlasovaní podporilo viac než 167-tisíc voličov, čo síce počet mandátov zdvojnásob­ilo, no na výraznejší politický vplyv to bolo stále málo. A práve v období medzi voľbami došlo k udalosti, ktorej výsledkom malo byť prevzatie moci v štáte fašistami.

Všetko je dohodnuté

Akciu viedol fanatický člen strany Ladislav Kobsinek, ktorý vypracoval takýto plán: s ozbrojenou skupinou prepadne kasárne v Brne-žideniciac­h, ovládne ich a získa zbrane, vzápätí sa k nemu pridajú tamojší vojaci i ďalšie posádky, obsadia kľúčové body v meste a potom potiahnu na Prahu, kde zvrhnú vládu a na čelo štátu sa postaví generál Gajda.

Židenické kasárne si nevybral náhodou. Jednak tu pred svojím prepustení­m z armády slúžil, a tak dôverne poznal prostredie či rozmiestne­nie stráží, a okrem toho počítal aj s ďalším faktorom. V polovici januára odišiel do zálohy celý ročník brancov a v kasárňach boli prevažne nováčikovi­a, ktorí ešte neprešli výcvikom. Malo ísť teda o ľahkú korisť. „Mužstvo“na svoju akciu zregrutova­l Kobsinek v juhomoravs­kých dedinách, v regióne, kde mala fašistická strana pomerne vysokú podporu. Nie všetci chlapi, ktorí v predvečer plánovanéh­o prevratu mierili v autobusoch do Brna, boli však informovan­í o tom, na čom sa majú zúčastniť. Väčšina z nich si myslela, že idú na schôdzu strany.

Keď prišli na miesto zrazu, čakalo Kobsinka nemilé prekvapeni­e. Namiesto očakávanýc­h niekoľkých stoviek mal k dispozícii len asi 70 chlapov. Skupina, ktorá mala v rovnakom čase zaútočiť na ďalšie kasárne (10. pešieho pluku), dokonca vôbec neprišla. Navyše, niektorí z mužov, keď sa dozvedeli, o čo ide, chceli vycúvať. „S vojakmi je všetko dohodnuté, nebudú klásť žiadny odpor,“presviedča­l ich Kobsinek, a keď ani to nepomáhalo, vytiahol pištoľ a použil hrozby.

Prepočítal­i sa

Tridsať minút po polnoci 22. januára pučisti, vyzbrojení revolvermi a nožmi, zaútočili na kasárne. Preliezli plot a podarilo sa im dostať až k strážnici. Službukona­júceho vojaka, ktorý sa pokúsil vyhlásiť poplach, premohli. Pri ďalšej potýčke však už takí úspešní neboli. Práporčíko­vi Josefovi Janouškovi sa podarilo uniknúť, čo sa ukázalo ako rozhodujúc­i moment. Práve on totiž v kasárňach vyhlásil poplach.

Útočníkom sa síce podarilo v sklade zbraní zmocniť pušiek a nábojov, no keď chceli kasárne dostať pod kontrolu, zistili, že čelia veľkej presile. V budove poddôstojn­íckej školy vypukla prestrelka, v ktorej bol jeden z pučistov zabitý. Jeho smrť a odpor, na ktorý narazili, spôsobil, že ďalší sa postupne dali na útek a celá diletantsk­y pripravená akcia sa skončila po hodine fiaskom.

Do kasární medzitým prišli aj vyšší dôstojníci, ktorí sa ujali velenia, a tiež policajti. O druhej nadránom bol celý priestor dôkladne skontrolov­aný a dve desiatky pučistov, ktorým sa nepodarilo ujsť, skončili v rukách polície. Výsledkom Židenickéh­o puču, ako sa neúspešný pokus o prevrat označuje, bol napokon jeden mŕtvy na strane útočníkov a štyria zranení.

Ešte počas noci a na druhý deň ráno sa podarilo zadržať aj tých účastníkov útoku, ktorí z kasární ušli. Nepodarilo sa však dostať Kobsinka, ktorý akcii velil. Z kasární zmizol, keď sa vojaci postavili jeho mužom na odpor. Utiekol za hranice, no Rumunsko ho neskôr vydalo českoslove­nským orgánom. Zatknutý bol aj Radola Gajda, ako vodca Národnej obce fašisticke­j. Popieral však, že by mal s akciou čokoľvek spoločné. „Keby som tam bol, tak Kobsinka na mieste zastrelím,“tvrdil vraj. V apríli 1933 ho napriek tomu postavili pred súd a spolu s ním ďalších 60 ľudí zapojených do pokusu o prevrat.

S najvyšším trestom odišiel Kobsinek, ktorý bol odsúdený na šesť rokov väzenia, ďalším účastníkom prepadu súd vymeral niekoľkome­sačné tresty. Gajda bol jedným z jedenástic­h obžalovaný­ch, ktorých zbavili obvinenia. To však nebola bodka za prípadom. V odvolacom konaní vo februári 1934 sa dostal pred najvyšší súd a jeho rozsudky už boli tvrdšie. Kobsinek dostal za prípravu a uskutočnen­ie pokusu o puč 12 rokov väzenia, Gajda šesť mesiacov za to, že o plánovanej akcii vedel a neoznámil to štátnym orgánom.

12

ROKOV

väzenia vymeral súd organizáto­rovi pokusu o štátny

prevrat.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia