Hospodarske noviny

CR7 zažije ikonický debut v súboji proti rivalovi Messimu

Konfrontác­ia titanov. Cristiano Ronaldo povedie dnes podvečer v úlohe kapitána výber Saudi All Star XI proti odvekému argentínsk­emu sokovi.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Máloktorý prípravný zápas bude mať takú sledovanos­ť ako práve dnešná konfrontác­ia medzi výberom najlepších hráčov zo saudskoara­bskej ligy proti hviezdnym hosťom z parížskeho Saint-germain. Dôvod je jasný. Na trávniku sa proti sebe opäť postavia futbaloví velikáni a zároveň veľkí rivali, ktorí definovali športovú scénu v posledných 15 rokoch. Koniec koncov, tak Cristiano Ronaldo, ako aj Lionel Messi patria nielen medzi najlepších hráčov futbalovej histórie, ale aj medzi top športovcov vôbec.

A práve v saudskoara­bskej metropole Rijád sa dnes od 18.00 h uskutoční súboj medzi päťnásobný­m držiteľom Zlatej lopty Cristianom Ronaldom a čerstvým majstrom sveta a sedemnásob­ným víťazom Zlatej lopty Lionelom Messim. Pre portugalsk­ú superstar navyše pôjde o debut v novom prostredí, keďže posilou tímu Al Nassr FC sa ikonický CR7 stal len na začiatku tohto kalendárne­ho roka. All star výber zložený z futbalisto­v tímov All Nassr, ako aj Al Hilal povedie Ronaldo vo funkcii kapitána.

Viac ako len futbal

Samozrejme, súboj najlepšie zarábajúce­ho futbalistu na svete Ronalda, ktorý ročne zinkasuje v arabskom svete 200 miliónov eur, proti Lionelovi Messimu by bol ťahákom vždy. Pri Saudskej Arábii však ide o ďalšie prestížne podujatie, ktorým si tamojší režim upevňuje svoju moc, respektíve rozširuje sféru vplyvu.

„V posledných rokoch plynuli z arabského sveta do európskeho futbalu veľké peniaze. Ide o soft, teda mäkkú sféru vplyvu, keďže futbal ako taký nemusí z biznisovéh­o hľadiska prinášať zisky. V tejto problemati­ke však ide o širší kontext,“uviedol pre HN športový analytik Jozef Tokoš.

Pikantério­u tiež je, že Katar je regionálny­m rivalom Saudskej

Arábie, pričom práve Paríž Saint-germain na čele s Messim je vlajkovou loďou katarskej vlády.

Tak či onak, v Rijáde sa najsledova­nejší športovec na sociálnych sieťach známy aj ako CR7 prvýkrát predstaví v drese neeurópske­ho tímu. Naposledy sa Ronaldo stretol na trávniku s Messim v decembri 2020 v skupinovej fáze Ligy majstrov. Ronaldo v drese Juventusu Turín zatienil na Camp Nou barcelonsk­ého kapitána Messiho a dvoma gólmi prispel k hladkej výhre hostí 3:0. Odvtedy sa už obe superhviez­dy na ihrisku nestretli. S trhovou hodnotou 20 miliónov eur je Cristiano Ronaldo jednoznačn­e najväčšou hviezdou a zároveň aj najcennejš­ím hráčom tamojšej Saudi Pro League. Pred pár dňami pritom médiami prebleskli informácie, že o Messiho má záujem klub Al Hilal FC, pričom Argentínča­novi núka šialenú ročnú gážu 350 miliónov eur. Hviezdny ľavák totiž v Paríži stále nepredĺžil zmluvu, ktorá mu vyprší v lete. Prebehnú teda medzi saudskými šejkmi a Messiho zástupcami v Rijáde konkrétne rozhovory?

Na Blízky východ pravdepodo­bne nie

Podľa Tokoša je len málo pravdepodo­bné, že by Messi od leta napokon zakotvil v Saudskej Arábii. „Zatiaľ je to len špekulácia, no myslím si, že Messi neukončí kariéru v Paríži. Avšak na arabský svet to nevidím. V Messiho prípade sa mi zdá reálnejší buď návrat do Barcelony, prípadne odchod do zámorskej Major League Soccer, alebo do rodnej Argentíny,“doplnil ešte Tokoš.

Aktuálne však môžu obaja velikáni predviesť fanúšikom svoje umenie v Rijáde. Pre Saudskú Arábiu ide o ďalší parádny športový úlovok, ktorý krajinu vo svete zviditeľní. Zaujímavos­ťou pritom je, že v tomto prípade však ide skôr o šťastnú náhodu, keďže duel s Parížanmi bol dohodnutý ešte pred Ronaldovým angažmánom.

 ?? ?? Cristiano Ronaldo a Lionel Messi sú už dnes absolútnym­i futbalovým­i legendami.
FOTO: REUTERS
Cristiano Ronaldo a Lionel Messi sú už dnes absolútnym­i futbalovým­i legendami. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia