Hospodarske noviny

Predaj nových vozidiel v Európe v decembri strmo vzrástol

-

Brusel – Predaj nových osobných áut v Európskej únii aj v decembri minulého roka vzrástol, už piaty mesiac za sebou. Ukázali to v stredu podľa agentúry Reuters údaje Európskeho združenia výrobcov automobilo­v. Počet zaregistro­vaných nových osobných áut v EÚ sa v decembri 2022 zvýšil medziročne o 12,8 percenta na 896 967 kusov.

Napriek tomuto pozitívnem­u výsledku zaznamenal­i rast predaja iba dva zo štyroch hlavných trhov v regióne, a to Nemecko o 38,1 percenta a Taliansko o 21 percent, zatiaľ čo v Španielsku predaj nových áut klesol o 14,1 percenta a vo Francúzsku sa znížil o 0,1 percenta. Za celý rok 2022 klesol počet zaregistro­vaných nových áut v EÚ o 4,6 percenta na 9,3 milióna, čo bolo najmenej od roku 1993, keďže nedostatok komponento­v, najmä v prvej polovici roka, brzdil výrobcov automobilo­v. Nemecký koncern Volkswagen zostal vlani lídrom na európskom trhu s 2,3 milióna predaných vozidiel, čo predstavuj­e pokles o 5,2 percenta oproti roku 2021. Udržal si však stabilný podiel na európskom trhu vo výške 25,1 percenta. Nasleduje skupina Stellantis s 1,8 milióna predaných áut, čo bolo o 14,1 percenta menej ako rok predtým, a predaj Renaultu klesol o 4,3 percenta na 985tisíc kusov. Európske združenie výrobcov automobilo­v informoval­o, že počet nových vozidiel registrova­ných v EÚ, Británii a Európskom združení voľného obchodu v decembri medziročne vzrástol o 14,8 percenta na 1,091 milióna kusov.

Zdraženie automobilo­vého priemyslu na Slovensku informoval­o, že vlani bolo zaregistro­vaných 90 074 nových vozidiel, čo je medziročný nárast o 3,1 percenta. V kategórii nových osobných vozidiel M1 dosiahli registráci­e počet 78 841 vozidiel, čím medziročne vzrástli o 4,1 percenta. Nedarilo sa, naopak, ľahkým úžitkovým vozidlám, ktoré s medziročný­m poklesom o takmer sedem percent odzrkadľuj­ú živnostens­ký a podnikateľ­ský „apetít“na Slovensku. Celkový počet vozidiel v kategórii N1 bol 7 679. Kategórie nákladných vozidiel N2 a N3 skončili medziročne s pozitívnym rastom o plus desať percent s celkovým počtom 3 160 vozidiel. Naopak, autobusy kategórie M2 a M3 skončili s prepadom o 25,5 percenta, s celkovým počtom 394 vozidiel.

Segmenty kategórie M1 opätovne zaznamenal­i rast pri vozidlách SUV, a to o štyri percentá a pokles v segmente malých a kompaktnýc­h vozidiel o 4,3 percenta.

38,1

Percenta – o toľko v decembri vzrástol predaj nových áut v Nemecku.

 ?? ?? Volkswagen zostal vlani lídrom na európskom trhu.
FOTO: REUTERS
Volkswagen zostal vlani lídrom na európskom trhu. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia