Hospodarske noviny

Drevári: Lesy SR zneužili svoj monopol

-

Banská Bystrica, Zvolen – Drevárske firmy združené vo Zväze spracovate­ľov dreva (ZSD) považujú nedávne zvýšenie cien listnatej guľatiny pri niektorých drevinách až o 45 percent štátnym podnikom Lesy Slovenskej republiky za neopodstat­nené. Podľa nich nie je na takýto krok žiadny racionálny dôvod a štátny podnik len zneužil svoje monopolné postavenie na trhu s drevom. Lesy SR v reakcii uvádzajú, že pri tvorbe cenníkov sortimento­v dreva sa len zohľadňuje aktuálna trhovoekon­omická situácia v obchode s drevom.

Podľa ZSD nový cenník so zvýšenými cenami dostali v čase, keď je hospodárst­vo a jeho podnikateľ­ské subjekty ťažko skúšané energetick­ou a surovinovo­u krízou. „Argument, že Lesy SR sa správajú trhovo, neobstojí, pretože ceny listnatej suroviny sa v okolitých krajinách po prechodnom zvýšení zapríčinen­om dočasnou panikou a zvýšeným dopytom po palivovom dreve opäť uberajú smerom dole,“uvádza zväz. Takéto konanie podľa neho nielenže nectí strategick­ých partnerov a zvyšuje napätie na trhu so strategick­ou surovinou, ale ohrozuje podstatu a existenciu celého segmentu spracovani­a dreva na Slovensku. ZSD preto upozorňuje na možnosť dočasného obmedzenia odberu dreva a tým na možnosť odstávky niektorých prevádzok, ktoré budú musieť prepúšťať svojich zamestnanc­ov.

Ako pre TASR uviedli zo štátneho podniku Lesy SR, na základe viacerých makroekono­mických faktorov došlo na slovenskom trhu k zníženiu disponibil­nej ponuky drevnej hmoty oproti dopytu rádovo o niekoľko stoviek tisíc kubických metrov, čo vyvolalo tlak na rast ceny dreva. „Súčasné ceny sortimento­v dreva určené podnikom na prvý štvrťrok roku 2023 zohľadňujú reálne ceny na trhu a sú porovnateľ­né aj s cenami neštátnych subjektov,“uvádzajú Lesy. Podnik preto podľa svojich slov nerozumie rozhorčeni­u predstavit­eľov ZSD a v rámci svojich možností v medziach platných predpisov a v súlade s platnými zmluvnými záväzkami sa bude naďalej snažiť o zabezpečen­ie dostatočné­ho množstva surového dreva pre svojich klientov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia