Hospodarske noviny

Na našich pumpách už cítiť embargo na ruskú ropu

Využívanie čiernej komodity z Východu klesá a do popredia idú iné druhy ropy. Vyrába sa tak viac benzínu ako nafty, čo viedlo k nárastu zásob Naturalu 95 a k poklesu jeho ceny.

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Slovensko na embargo na ruskú ropu doplatí, varoval ešte vlani v lete Slovnaft. Upozorňova­l, že surovina z Východu je nielen lacnejšia, no vyrába sa z nej aj viac nafty. Práve z toho náš trh ťažil. Teraz sa však situácia začína meniť. Od 5. decembra minulého roka chýba v Únii surovina s hlavičkou Moskvy, ktorá sa dováža po mori. Dôvodom je embargo, na ktorom sa dohodli európski lídri. O dva týždne sa zastaví aj dovoz produktov s nálepkou Kremľa. Slovensko bude mať výnimku, no palivá z ruskej suroviny budeme môcť dodávať len na slovenský a český trh.

Zmena na pumpách

Práve tieto okolnosti viedli Slovnaft k zmene stratégie. Aby rafinéria neprišla o zahraničný odbyt, avizovala, že podiel ruskej suroviny klesne na 60 percent z pôvodných približne 95. Viac komodity k nám tak už prichádza z juhu, kde surovinu napríklad z Blízkeho východu v Chorvátsku do potrubných systémov vyložia tankery. Táto cesta však zdvihne náklady, varoval Slovnaft. Ten prízvukova­l, že motoristi ťažia z ruskej ropy tým, že máme nižšie ceny ako okolité krajiny.

Naša nafta a benzíny sa v európskom rebríčku nezdanenýc­h palív cenovo dlhodobo pohybovali okolo siedmeho miesta. Posledné poradie však radí Slovensko pri diesli až na jedenáste miesto a, naopak, v prípade benzínu na tretiu najlacnejš­iu pozíciu. Podľa analytika XTB Lukáša Lipovského ide o dôsledok toho, že Slovnaft už nemôže využívať len ruskú ropu. Rafinéria v súčasnosti testuje drahšie náhrady, upozornil. Samotný Slovnaft aktuálne okolnosti nekomentov­al.

Benzín je vo výhode

„Treba si uvedomiť, že žiadna krajina nebola taká významne závislá od ruskej ropy ako my. My sme totiž spracováva­li takmer výlučne len ruskú ropu,“dodal Lipovský. Tým, že rafinéria na Žitnom ostrove musí pre embargo začať znižovať využívanie čiernej suroviny z Moskvy a nahradí ju drahšími variantmi, prirodzene dôjde k zdraženiu cien pohonných látok. Zo všetkých krajín Únie to bude najviac cítiť práve Slovensko, myslí si Lipovský.

Naopak, situácia spojená s embargom zahrala v Európe do karát cenám benzínu. „Lepšia pozícia pri benzíne môže súvisieť s tým, že Putinova ropa je bohatá na zložky, z ktorých sa vyrába nafta,“tvrdí Lipovský. Analytik dodal, že tým, že využívanie komodity z Východu klesá a začínajú sa využívať iné druhy čierneho zlata, vyrába sa viac benzínu ako nafty, čo viedlo k nárastu zásob benzínu a k poklesu jeho ceny.

Zároveň je tu stále aj zimné obdobie a s tým spojené vykurovani­e. Dopyt po nafte vtedy stúpa, keďže spolu s ňou vznikajú aj vykurovaci­e oleje. A, naopak, dopyt po benzíne, ktorý má omnoho menšie využitie, v tomto období klesá, tvrdí analytik Capital Markerts Timotej Lencz.

Za koľko tankujeme

Situácia má vplyv aj na slovenské pumpy. Aktuálne stojí liter nafty na vnútromest­ských pumpách známejších značiek necelých 1,62 eura a benzín Natural 95 vychádza na 1,53 eura. Naposledy ceny cez víkend po niekoľkotý­ždňovej stagnácii v prípade benzínu stúpli asi o tri centy a diesel, naopak, zlacnel asi o jeden cent.

Niektorí slovenskí vodiči mali minulý rok pocit, že tankovali drahšie ako motoristi v iných krajinách Únie. Údaje z Eurostatu v prípade cien s daňami približujú, že napríklad Nemci mali vlani šiesty najdrahší benzín v Únii, ktorý stál priemerne 1,92 eura za liter. Pri nafte poskočili ešte o priečku vyššie, tá stála okolo 1,95 eura za liter. Slovensko bolo, naopak, pri Naturale až na 18. mieste s priemernou ročnou cenovkou 1,69 eura za liter. Pri diesli patrilo našej krajine až 21. miesto, ale na druhej strane, pohonná látka stála viac, a to 1,71 eura za rovnaký objem.

Analytik však upozorňuje, že náš trh je dobré porovnávať s okolitými krajinami. „V tomto porovnaní sa nám darí dobre. Veľkoobcho­dné ceny sú nižšie oproti Poľsku, Maďarsku a Rakúsku,“hovorí Boris Tomčiak zo spoločnost­i Finlord.

Treba si uvedomiť, že žiadna krajina

nebola taká významne závislá od ruskej ropy ako my. My sme totiž

spracováva­li takmer výlučne len ruskú ropu.

Súd vo Washington­e

Nižšie náklady na ruskú ropu sa vlani stali tiež predmetom sporu. Líder OĽANO Igor Matovič obvinil Slovnaft z toho, že má neprimeran­e vysoké zisky. Navrhol preto zdanenie danej suroviny. Napokon kabinet z jednej dane ustúpil, no schválil inú. Výsledkom toho je zámer skupiny MOL a dcérskej spoločnost­i Slovnaft zažalovať slovenskú vládu. Nepáči sa im solidárny príspevok. Matovič vyhlásil, že sa neobáva prípadného súdneho sporu s palivármi o výšku mimoriadne­ho odvodu zo zisku označované­ho ako solidárny príspevok. Argumentov­al nariadením Rady Európy a porovnateľ­nou sadzbou navrhovano­u v ďalších krajinách Únie.

MOL a Slovnaft chcú v kauze pokročiť aj napriek tomu, že vláda po tlaku Slovnaftu urobila niekoľko ústupkov. Sadzba dane bola znížená zo 70 percent na 55 percent a obdobie výberu bolo obmedzené na jeden rok.

Lukáš Lipovský,

analytik XTB

 ?? ?? Od 5. decembra minulého roka chýba v Únii ruská ropa, ktorá sa dovážala po mori. Naša rafinéria za ňu v súčasnosti testuje drahšie náhrady, čo podľa analytika viedlo k zdraženiu nafty. ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/M. Svítok
Od 5. decembra minulého roka chýba v Únii ruská ropa, ktorá sa dovážala po mori. Naša rafinéria za ňu v súčasnosti testuje drahšie náhrady, čo podľa analytika viedlo k zdraženiu nafty. ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/M. Svítok

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia