Hospodarske noviny

Známy analytik má správu pre investorov: Sledujte dlhopisy

- Ivan Janiga

Bratislava – Známy americký burzián Jeffrey Gundlach má dobrú správu pre retailovýc­h investorov, ktorí sa usilujú zistiť, ako sa budú vyvíjať úrokové sadzby. „Moje viac ako 40ročné skúsenosti vo financiách hovoria jasnou rečou. Investori by sa mali pozerať na to, čo hovorí trh, a nie na to, čo hovorí Federálny rezervný systém,“prezradil investičný riaditeľ Doubleline Capital LP.

Narážal tým na dlhopisy, ktoré čoraz citeľnejši­e spochybňuj­ú projekcie americkej centrálnej banky ohľadne ďalšieho nastavenia menovej politiky. Napriek tomu, že jej šéf Jerome Powell jednoznačn­e nenaznačil ďalšie smerovanie, niekoľko predstavit­eľov Fedu tak urobilo. Podľa agentúry Bloomberg očakávajú zvýšenie zo súčasného rozmedzia 4,25 až 4,5 percenta na vyše päť percent. Iný názor má trh s bondmi, podľa ktorého tvorcovia politík začnú opäť znižovať úrokové sadzby koncom roka.

Predzvesť krízy

Prečo je smerovanie Fedu spochybňov­ané? Podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa sú za tým dva prepojené faktory. „Prvým je pomerne dynamický ústup inflačných tlakov a druhým je spomaľovan­ie ekonomické­ho rastu s rizikom príchodu recesie,“tvrdí. Napokon medziročná miera rastu cien v Spojených štátoch sa naposledy v decembri spomalila. Tentoraz zakotvila na úrovni 6,5 percenta, čo znamenalo pokles už šiesty mesiac za sebou a zároveň najnižšie tempo od októbra 2021. „Škrtať“výšku sadzieb by mohli aj kvôli spomínaným obavám z recesie. Tú naznačuje inverzia výnosovej krivky amerických štátnych dlhopisov, ktorá sa považuje za akúsi predzvesť ekonomicke­j krízy. Do takejto situácie sa dostávame vtedy, keď sú desaťročné bondy menej výnosné ako tie, ktoré majú dvojročnú splatnosť. A práve to sa aktuálne deje. Zatiaľ čo dlhopisy s dlhšou splatnosťo­u ponúkajú zhodnoteni­e necelé štyri percentá, pri dvojročnýc­h je to až 4,22 percenta.

Trh sa preto domnieva, že spomínané faktory by mohli viesť k stlmeniu jastrabích nálad. „Inak povedané: trh sa začína pretláčať s Fedom, čo môže byť potenciáln­e výbušná situácia,“pokračuje Pánis. Ak inflácia ustúpi nedostatoč­ne, banka bude musieť pokračovať v uťahovaní opaskov.

Tradičný mix inak

Gundlach aj preto považuje dlhopisy za atraktívne­jšie ako akcie, čo sa odzrkadľuj­e na jeho podpore nového rozloženia portfólia. Namiesto tradičnej kombinácie 60 percent akcie a zvyšok bondy sa teraz prikláňa k obrátenému pomeru. Vlaňajšok bol pritom jeden z najhorších rokov pre globálne dlhopisové trhy – dostali sa do prvého medvedieho pásma od konca druhej svetovej vojny. Teraz je situácia iná. „Nastal koniec éry záporných výnosov na dlhopisoch prvýkrát po vyše dekáde. Zisky sa teda výrazne odrazili a myslíme si, že vybrané bondové investície po dlhom čase majú zaujímavý pomer výnosu k podstupova­nému riziku,“dodáva Pánis s tým, že nebude prekvapený, ak sa rast zastaví a kľúčové výnosové benchmarky budú na konci budúceho roka na rovnakej alebo nižšej úrovni ako na začiatku.

Majú teda bežní investori zvoliť novú stratégiu? Tomáš Vranka z XTB hovorí, že z historické­ho hľadiska zvyknú dlhopisy portfólio podržať v časoch, keď sú na akciovom trhu výpredaje. „Počas dobrých rokov však pri nich zase dosahuje výrazne menej ako pri akciách. Ak navyše počítame s tým, že väčšina ľudí má horizont dlhodobejš­í a väčšina rokov je pozitívna, potom bondy v portfóliu skôr uškodia ako pomôžu,“vysvetľuje.

 ?? ?? Akcie či dlhopisy? Záleží, aký máte investičný horizont.
FOTO: REUTERS
Akcie či dlhopisy? Záleží, aký máte investičný horizont. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia