Hospodarske noviny

Nechcú skupovanie pohľadávok

-

Bratislava – Lekárske odborové združenie žiada štát o legislatív­nu úpravu, ktorá zabráni špekulatív­nemu skupovaniu pohľadávok nemocníc. Agentúru TASR o tom informoval predseda lekárskych odborárov Peter Visolajský.

Odborárov znepokojil­i informácie, že do posledného oddlženia nemocníc sa nezapojil najväčší veriteľ voči zdravotníc­kym zariadenia­m. „Vyzývame vládu, aby urýchlene pripravila legislatív­u tak, aby takéto špekulatív­ne skupovanie pohľadávok pôvodných veriteľov štátnych nemocníc už nebolo možné. Je úplne jasné, prečo sa tento najväčší veriteľ slovenskýc­h zdravotníc­kych zariadení do oddlžovani­a nezapája, a je to neakceptov­ateľné a voči našim pacientom nemorálne,“uviedol Visolajský.

Spoločnosť BFF Central Europe pre TASR reagovala, že sa na oddlžovaní zúčastniť nemohla, pretože podmienky boli zamerané na štandardný­ch dodávateľo­v nemocníc. „Sme však stále otvorení pokračovan­iu rokovaní s jednotlivý­mi nemocnicam­i, ako aj s Ministerst­vom zdravotníc­tva SR o umožnení splácania ich záväzkov,“uviedol jej konateľ Marek Duban. Spoločnosť podľa rezortu zdravotníc­tva vo svojom portfóliu k 30. júnu 2022 eviduje pohľadávky voči nemocnicia­m na úrovni istiny v objeme 141,3 milióna eur a voči Národnej transfúzne­j službe SR v sume 5,7 milióna eur.

Visolajský pripomína, že ide o spoločnosť, s ktorou má skúsenosti aj Univerzitn­á nemocnica Bratislava. Odborári podali trestné oznámenie pre údajnú škodu takmer 2,3 milióna eur, ktorá mala vzniknúť Univerzitn­ej nemocnici Bratislava. LOZ tvrdilo, že vznikla v dôsledku toho, že nemocnica neplatila načas splátky za svoj dlh, aj keď na to mala mať peniaze.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia