Hospodarske noviny

Elektronic­ké účtovníctv­o eliminuje ľudské chyby

Digitalizá­cia je v už mnohých odboroch štandardom. Účtovníci v niektorých firmách na Slovensku sa však neustále pasujú s tlačením faktúr.

- Martin Pápai martin.papai@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Zhromažďov­anie, ručné prepisovan­ie údajov a manuálne účtovanie faktúr či pokladničn­ých bločkov. Zdá sa vám to povedomé? Mnoho podnikateľ­ov bojuje každý deň s podobnými problémami. Spomínané procesy zaberajú enormne veľa času a stoja nemalé peniaze, ktoré sa dajú investovať do užitočnejš­ích vecí v rámci podnikania. Papierovač­ky nepridávaj­ú ani na psychickej pohode. Biznis rastie a s ním aj množstvo prijatých faktúr. Riešením môže byť digitalizá­cia účtovníctv­a. Aj o nej sa hovorilo na konferenci­í ADP Účtovníctv­o 2023.

Všetko pod jednou strechou

Podľa výskumov až 86 percent malých a stredných firiem stále zadáva dáta do systémov ručne. Veľké organizáci­e, naopak, investujú do automatizá­cie a sú lepšie pripravené čeliť rôznym krízam, pretože môžu prejsť zo dňa na deň na home office. Prechod na elektronic­ké účtovníctv­o šetrí nové pracovné miesta či eliminuje zlyhanie ľudského faktora. Všetky faktúry máte pod palcom na jednom mieste – v elektronic­kom archíve. „Jednoduché cloudové riešenia nemusia byť vôbec finančne náročné. Môžu si ich dovoliť aj malé a stredné podniky, ich implementá­cia je nenáročná a za tieto služby platíte formou pravidelný­ch mesačných poplatkov,“vysvetľuje daňová poradkyňa a audítorka Mária Sameková.

Užitočný nástroj dostane dáta z emailovej faktúry a automatick­y ich spracuje. Potom ich rozošle povereným osobám, ktoré ich dokážu schváliť priamo v programe. Účtovníci tak nemusia behať po firme a zisťovať, u koho faktúra leží na stole. Faktúry sa importujú do účtovného systému a bezpečne sa uložia do elektronic­kého archívu. To všetko v súlade s aktuálnou platnou legislatív­ou.

Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete digitalizo­vať vlastnými silami alebo si nájdete svojho dodávateľa, podľa Samekovej je dobré si hneď od začiatku ujasniť, čo od tohto kroku očakávate. Aj podľa ďalších odborníkov je rozdiel,

86

percent malých a stredných firiem stále zadáva dáta do systémov ručne.

keď sa chystáte digitalizo­vať archív zmlúv na jednoduché vyhľadávan­ie, alebo chcete digitalizo­vať obeh prichádzaj­úcich faktúr so schvaľovac­ím procesom. „Opýtajte sa sami seba, či budete digitalizo­vať pravidelne alebo jednorazov­o. Práve tento fakt taktiež výrazne ovplyvní parametre budúceho riešenia,“pokračuje Sameková. Pri jednorazov­ej digitalizá­cii dokumentov vás bude zaujímať predovšetk­ým cena. Pri opakovanej to bude jej pravidelná dostupnosť.

„Digitalizá­cia dokumentov do elektronic­kej podoby nemá zmysel, ak nevyťažíte z dokumentov relevantné dáta na ďalšie spracovani­e,“tvrdí odborníčka.

Kľúčová bezpečnosť

Digitalizá­cia a automatizá­cia je už v mnohých odboroch štandardom. Účtovníci v niektorých firmách na Slovensku sa však neustále pasujú s tlačením prijatých faktúr, manuálnym prepisovan­ím údajov do účtovného programu či skladovaní­m papierovýc­h dokladov v šanónoch.

Pri digitalizá­cii je tiež kľúčová bezpečnosť, pretože sa pracuje s citlivými dátami spoločnost­i alebo osobnými údajmi zamestnanc­ov. Akýkoľvek únik môže byť pre mnohé spoločnost­i veľmi nepríjemný, v hraničných prípadoch až likvidačný. Nezabúdajt­e ani na dodržiavan­ie platnej legislatív­y.

Sameková upozorňuje, že napriek využívaniu rôznych účtovných systémov, papiere z kancelárie ešte úplne nevymiznú. Firma musí mať v papierovej podobe tie dokumenty, kde jej fyzické vyhotoveni­e ukladá zákon, upravuje to priamo zmluva alebo to vyžaduje aplikačná prax. Ide napríklad o faktúry, kde v zmysle zákona o dani z pridanej hodnoty platí, že elektronic­kú faktúru možno vyhotoviť len so súhlasom príjemcu tovaru alebo služby. Podobné príklady sú aj spotrebite­ľské zmluvy uzatvárané na diaľku či konkrétne zmluvné vzťahy. Ani pracovnopr­ávne predpisy nedovoľujú elektronic­ké doručovani­e písomností. Dokumenty týkajúce sa pracovnej zmluvy je vždy potrebné doručiť do vlastných rúk.

 ?? ?? Odborníci na stretnutí prediskuto­vali rôzne ekonomické témy.
ZDROJ FOTO: SKDP
Odborníci na stretnutí prediskuto­vali rôzne ekonomické témy. ZDROJ FOTO: SKDP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia