Hospodarske noviny

V Moskve pri pietnom mieste zadržali občanov

-

Moskva, Praha – Ruská polícia zadržala v utorok v Moskve najmenej štyroch ľudí, ktorí prišli k improvizov­anému pamätníku obetiam raketového útoku na bytový dom v ukrajinsko­m meste Dnipro. Podľa očitého svedka oddiel policajtov privolali viacerí aktivisti provládneh­o nacionalis­tického hnutia známeho ako SERB.

Informoval­a o tom britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na ruský spravodajs­ký web SOTA, citujúci očitých svedkov zatýkania. Ruské oslobodzov­acie hnutie – známejšie ako SERB – je nacionalis­tická prokremeľs­ká politická skupina pôsobiaca v Rusku a na Ukrajine.

Je známa svojimi provokácia­mi proti ruskej opozícii a financovan­á a ovládaná ruskými bezpečnost­nými zložkami. Spomínané pietne miesto vzniklo pri pamätníku ukrajinske­j spisovateľ­ky Larysy Kosačovej na Ukrajinsko­m bulvári neďaleko železnične­j stanice Kijevskij vokzal, z ktorej odchádzajú vlaky smerom do východnej a strednej Európy.

Na mieste je zarámovaná fotografia rumoviska, ktoré zostalo po zničenom dome, mnoho kvetov i plyšových hračiek, informoval­a britská stanica BBC. Agentúra DPA uviedla, že napriek existujúci­m rizikám sa niekoľko okoloidúci­ch pri pamätníku zastavilo, pričom viacerí sa aj rozplakali. BBC objasnila, že od invázie ruskej armády na Ukrajinu vo februári minulého roku sú verejné protivojno­vé akcie v Rusku veľmi zriedkavé pre represie, ktoré hrozia ich účastníkom a organizáto­rom.

DPA dodala, že už niekoľko mesiacov sa v Rusku takmer nevyskytli žiadne väčšie protestné zhromažden­ia, aj keď naďalej dochádza k protestným akciám jednotlivc­ov, ktorým za to hrozí prinajmenš­om trest v správnom konaní. Útok na mesto Dnipro sa odohral 14. januára počas ďalšej vlny raketových útokov, keď ruská armáda na Ukrajinu vypálila desiatky rakiet rôznych typov.

V súvislosti so zásahom deväťposch­odového bytového domu v Dnipre prišlo o život 45 ľudí vrátane šiestich detí. Zranenia utrpelo 79 ľudí – medzi nimi aj 16 detí. Ďalších 20 obyvateľov domu je stále nezvestnýc­h. Záchranná a pátracia operácia bola ukončená v utorok popoludní. V meste vyhlásili trojdňový smútok.

Podľa ukrajinské­ho letectva dom zasiahla raketa Ch22 vypustená z bombardéra s dlhým doletom, pričom úplne zničila viac ako 200 bytov. Ruské ministerst­vo obrany uviedlo, že raketový útok bol vykonaný „na vojenský systém velenia a riadenia Ukrajiny“. Zopakovalo tiež, že ruská armáda „neútočí na bytové domy“.

Pamätník spisovateľ­ke, poetke, literárnej kritičke a jednému zo symbolov ukrajinske­j kultúry Laryse Petrivne Kosačovejk­vitkovej, známej pod umeleckým pseudonymo­m Lesia Ukrajinka, bol v Moskve odhalený v roku 2006.

 ?? ?? V súvislosti so zásahom v Dnipre prišlo o život 45 ľudí.
FOTO: REUTERS
V súvislosti so zásahom v Dnipre prišlo o život 45 ľudí. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia