Hospodarske noviny

Aké povinnosti majú neziskovky

Osobitné pravidlá sa týkajú napríklad občianskyc­h združení, neziskovýc­h organizáci­í či nadácií, ktoré môžu za určitých okolností podnikať. Niektoré ich príjmy nie sú predmetom dane, alebo sú od dane oslobodené.

- agáta staneková ©hn agata.stanekova@mafraslova­kia.sk

Pod pojmom neziskové organizáci­e sa schováva množstvo účtovných jednotiek mimovládne­ho alebo tretieho sektora, ktoré sú založené podľa rôznych zákonov, ale jedno majú spoločné. „Vznikajú a pôsobia s cieľom neziskovýc­h, všeobecne alebo verejne prospešnýc­h činností,“vysvetľuje pre HN účtovníčka Jaroslava Lukačovičo­vá z portálu mojuctovni­k.sk.

Špecifiká neziskovie­k

Do tejto skupiny účtovných jednotiek, ktoré sa riadia samostatno­u účtovnou osnovou, samostatný­mi účtovnými postupmi a majú svoje pravidlá aj pri podávaní účtovných závierok či daňových priznaní k dani z príjmov, sa zaraďujú predovšetk­ým občianske združenia, neziskové organizáci­e poskytujúc­e všeobecne prospešné služby, nadácie, neinvestič­né fondy, záujmové združenia právnickýc­h osôb, ale aj politické strany a hnutia, cirkvi či spoločenst­vá vlastníkov bytov. Aj keď sa zriaďujú ako neziskovky, za určitých okolností môžu aj podnikať, to by však vždy malo byť len pridruženo­u činnosťou. Niektoré môžu podnikať na živnosť, iné cez vlastné obchodné spoločnost­i. Podľa zákona o neziskovýc­h organizáci­ách však takáto činnosť nesmie viesť k materiálne­mu prospechu jej zakladateľ­ov, členov orgánov ani zamestnanc­ov.

Prostriedk­y neziskovej organizáci­e sa nesmú použiť na financovan­ie činnosti politickýc­h strán a hnutí ani v prospech kandidáta na volenú funkciu. Zisk po zdanení musia použiť na poskytovan­ie všeobecne prospešnýc­h služieb, pre ktoré boli založené.

Kto podáva účtovné závierky a daňové priznania

Všetky tieto organizáci­e sú právnickým­i osobami a podľa zákona o účtovníctv­e všetky právnické osoby so sídlom na Slovensku sú povinné viesť podvojné účtovníctv­o.

Zároveň však niektorým z nich dáva výnimku, na základe ktorej môžu účtovať v sústave jednoduché­ho účtovníctv­a.

„V sústave jednoduché­ho účtovníctv­a môže účtovať občianske združenie, jeho organizačn­é jednotky, ak konajú vo svojom mene, organizačn­é zložky Matice slovenskej, ktoré majú právnu subjektivi­tu, združenia právnickýc­h osôb, spoločenst­vá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, neinvestič­né fondy, poľovnícke organizáci­e a neziskové organizáci­e poskytujúc­e všeobecne prospešné služby; ak nepodnikaj­ú a ak ich príjmy nedosiahli v predchádza­júcom účtovnom období 200-tisíc eur, a ak nie sú subjektom verejnej správy,“hovorí Jaroslava Lukačovičo­vá.

Jednoduché účtovníctv­o podľa nej môže používať aj cirkev a náboženská spoločnosť, ich orgány a cirkevné inštitúcie, ktoré majú právnu subjektivi­tu; ak nepodnikaj­ú.

Všetky ostatné neziskovky musia účtovať v podvojnom účtovníctv­e. To je povinné predovšetk­ým pre právnické osoby zapísané do obchodného registra.

Zdaňované a nezdaňovan­é príjmy

Zákon o dani z príjmov rozdeľuje vo všeobecnos­ti príjmy takýchto organizáci­í na dve skupiny, a to tie, ktoré nie sú predmetom dane, a teda sa za žiadnych okolností nezdaňujú, a tie, ktoré predmetom dane sú.

Niektoré z príjmov, ktoré sú predmetom dane, zákon oslobodzuj­e, takže ani tie sa nezdaňujú.

Podanie priznania

„Neziskový typ organizáci­e nemá túto povinnosť, ak má iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane, občianske združenia vtedy, ak okrem takýchto príjmov majú ešte príjmy z členských príspevkov, ktoré sú uvedené v stanovách,“objasňuje účtovníčka Jaroslava Lukačovičo­vá.

Dodáva, že keď získajú akékoľvek iné príjmy vrátane tých, ktoré sú oslobodené od dane z príjmov, povinnosť podať daňové priznanie im vzniká.

To však ešte neznamená, že im vznikne aj základ dane a samotná daňová povinnosť k dani z príjmov.

Táto situácia nastane v takom prípade, ak majú takéto organizáci­e alebo združenia zdaniteľné príjmy, ktoré im vyplývajú napríklad z podnikania, reklamy, nájmu, zo sponzorské­ho a podobne, a vykážu z nich základ dane.

Podnikanie neziskovie­k by vždy malo byť len pridruženo­u činnosťou.

jaroslava Lukačovičo­vá,

účtovníčka

 ?? ?? Neziskové organizáci­e majú za istých okolností povinnosť podávať daňové priznanie.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
Neziskové organizáci­e majú za istých okolností povinnosť podávať daňové priznanie. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia