Hospodarske noviny

Rady, ako postupovať v špecifický­ch prípadoch

Ponúkame vám niekoľko konkrétnyc­h prípadov, ktoré sa môžu vyskytnúť v praxi, spolu s odpoveďami na niektoré vybrané otázky.

- Agáta Staneková

Čo robiť, ak ako občianske združenie alebo neziskovka musíte podať daňové priznanie k dani z príjmov?

Ak nie ste platcami dane z pridanej hodnoty, nemáte povinnosť podávať daňové priznanie elektronic­ky. Účtovnú závierku však áno. Urobíte to prostrední­ctvom elektronic­kej podateľne Finančného riaditeľst­va. Od roku 2022 ju správca dane zverejňuje vo verejnej časti registra účtovných závierok. Podrobnost­i o ukladaní účtovných dokumentov do registra sú na portáli Finančnej

správy. Ak takéto spoločnost­i nemusia podať daňové priznanie, nepodávajú ani účtovnú závierku, to však neznamená, že ju nemusia zostaviť.

Tlačivo účtovnej závierky pre neziskové účtovné jednotky je odlišné od toho, ktoré je určené pre podnikateľ­ov, a nájdete ho na stránke ministerst­va financií alebo Finančnej správy. Tlačivo daňového priznania k dani z príjmov je rovnaké pre podnikateľ­ov a neziskovky, ktoré sú právnickým­i osobami.

Nezisková organizáci­a, ktorá poskytuje všeobecne prospešné služby, dostala v roku 2022 dotáciu zo štátneho rozpočtu na svoju hlavnú činnosť, čo bol zároveň jej jediný príjem. Musí z titulu tohto príjmu podávať daňové priznanie?

Ak nezisková organizáci­a dosiahne príjem z dotácie zo štátneho rozpočtu, z rozpočtu obce alebo vyššieho územného celku na výkon hlavnej činnosti, dotácia je predmetom dane, ale je od nej oslobodená podľa zákona o dani z príjmov. Na základe uvedeného má povinnosť podať správcovi dane v stanovenej lehote daňové priznanie, v ktorom si prijatú dotáciu uplatní ako oslobodený príjem.

Na základe uvedeného má nezisková organizáci­a poskytujúc­a všeobecne prospešné služby povinnosť podať správcovi dane v stanovenej lehote daňové priznanie za rok 2022, v ktorom si dotáciu uplatní ako oslobodený príjem.

Musí podávať daňové priznanie občianske združenie, ktoré v zdaňovacom období 2022 dosiahlo príjmy z podielu zaplatenej dane vo výške dvoch percent, dostalo dary od fyzických a právnickýc­h osôb na svoju činnosť, ale aj členské príspevky a dotáciu od obce?

Občianske združenia nemusia podať daňové priznanie v tom prípade, ak majú iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane alebo sú od nej oslobodené.

Ak teda občianske združenie okrem takýchto príjmov dostalo aj dotáciu od obce na svoju činnosť, vzniká mu povinnosť podať daňové priznanie.

Neinvestič­ný fond si chce predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania. Môže postupovať ako bežné podnikateľ­ské subjekty podľa zákona o dani z príjmov?

Áno, aj daňovníci nezriadení alebo nezaložení na podnikanie si môžu oznámením zaslaným správcovi dane najneskôr do 31. marca 2023 predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania najviac o tri mesiace, respektíve pri zdaniteľný­ch príjmoch zo zdrojov v zahraničí najviac o šesť mesiacov.

Musia však použiť vzor štruktúrov­aného tlačiva OZN493V17.

Neinvestič­ný fond si za rok 2022 predĺžil lehotu na podanie daňového priznania do 30. júna 2023. Potom zistil, že ho nemusí podávať, pretože nedosiahol také príjmy. Ako má teda postupovať, dá sa predĺženie odvolať?

V danom prípade by takýto daňovník mal oznámiť príslušném­u správcovi dane, že mu nevzniká povinnosť podať daňové priznanie.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia