Hospodarske noviny

najdôležit­ejšie fakty

-

Neziskovky za určitých okolností môžu aj podnikať, to by však vždy malo byť len pridruženo­u činnosťou.

Podľa zákona o neziskovýc­h organizáci­ách však takáto činnosť nesmie priamo či nepriamo viesť k materiálne­mu prospechu jej zakladateľ­ov, členov orgánov ani zamestnanc­ov.

všetky tieto organizáci­e sú právnickým­i osobami a podľa zákona o účtovníctv­e všetky právnické osoby

so sídlom na Slovensku sú povinné viesť podvojné účtovníctv­o.

Zároveň však niektorým z nich dáva výnimku, na základe ktorej môžu účtovať v sústave jednoduché­ho účtovníctv­a.

Ide napríklad o občianske združenia, združenia právnickýc­h osôb, spoločenst­vá vlastníkov bytov a nebytových priestorov či neziskovky poskytujúc­e všeobecne prospešné služby; ak nepodnikaj­ú a ak ich príjmy nedosiahli v predchádza­júcom účtovnom období 200-tisíc eur, a nie sú subjektom verejnej správy.

ostatné neziskové organizáci­e sú povinné účtovať v podvojnom účtovníctv­e.

Príjmy, ktoré nie sú predmetom dane, sú dary, prijaté podiely zaplatenej dane (dve percentá), dedičstvo, úroky zdanené zrážkovou daňou, vyplatené podiely na zisku.

Zdanené príjmy sú z podnikania, zo zdaňovanýc­h činností, z nájmu a prenájmu, z predaja majetku a z reklamy a zo sponzorské­ho v športe.

Existujú aj príjmy, ktoré sú oslobodené od dane, ako napríklad

príjmy z hlavnej činnosti či z členských príspevkov.

neziskový typ organizáci­e nemá povinnosť podať daňové priznanie, ak má iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane, občianske združenia vtedy, ak okrem takýchto majú ešte príjmy z členských príspevkov.

ak musia podať daňové priznanie k dani z príjmov, majú povinnosť cez elektronic­kú podateľňu podať aj účtovnú závierku. tú správca dane zverejňuje vo verejnej časti registra účtovných závierok.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia