Hospodarske noviny

Čo robiť v čase recesie? Venujte pozornosť značke

Neisté časy vedú mnohé firmy k prehodnoco­vaniu rozpočtov. Už skúsenosť z finančnej krízy i pandémie však ukázala, že značky, ktoré nespanikár­ia a vedia sa prispôsobi­ť situácii a zákazníkom, prežijú čokoľvek. Platí to aj v prípade recesie. Avšak za predpok

-

vnejednej kríze sme už boli svedkami toho, že biznisy založené na rýchlom obrate výrazne utrpeli alebo jednoducho neprežili. Naopak, značky, ktoré prinášajú hodnotu spoločnost­i aj v neistých časoch, sa dokážu udržať na trhu. Recesia so sebou prináša rôzne iné hrozby než len úbytok zákaznícke­j základne. Zraniteľný­m sa stáva nielen odvetvie, v ktorom firma pôsobí, ale aj jej možná povesť. Aj preto je investícia do značky nenahradit­eľná. Firmy sa často dopúšťajú jednej z najväčších chýb. Značku vnímajú ako niečo, čo nie je nevyhnutné. Domnievajú sa, že je príjemné ju mať alebo je skôr vecou luxusu v dobrých časoch. Lenže, nejde iba o logo, je v nej nasiaknutá esencia firmy.

Na recesiu treba reagovať s rozvahou

Aj preto je správne investovať do jej rozvoja a hodnoty v náročných časoch namiesto unáhlených taktických aktivít na podporu predaja. Nákupné správanie ľudí sa počas recesie mení. Následne aj po oživení na trhu. Ak si myslíte, že budete pokračovať na vlne, ktorá vám pred recesiou priniesla úspech, zabudnite na to. V prípade, že sa váš biznis spomalil alebo nejde, ako by mal, využite čas na budovanie a rozvoj svojej značky. Je prirodzené, že trh potrebuje zmenu a predajné cykly sa vyvíjajú. Silný brand udáva jasný smer.

Čo odlišuje firmu od značky?

Hovorí sa, že iba polovica malých firiem prežije viac ako päť rokov. Dôvod je jednoduchý. Mnohé neinvestuj­ú do budovania značky a namiesto toho sa sústredia na taktické kampane. Zabúdajú na to, že svoju značku by mali na komunikáci­u pripraviť. Firma síce môže ponúkať dobré produkty a služby, ale ak sa objaví konkurenci­a, ktorá je lepšia, môže to značne ovplyvniť jej biznis. Ak budujete firmu s tým, aby vytvárala nenahradit­eľnú hodnotu v spoločnost­i a je schopná si pritiahnuť zákazníkov, rozvíjate tým aj svoju značku. Pretože znamená oveľa viac než názov firmy. Je viac než produkty a služby, ktoré ponúkate. Ba dokonca viac než jej majitelia, ktorí firmu založili. Je si vedomá svojich hodnôt. Vie, aké má poslanie. Rozumie tomu, kam smeruje. Pozná svoju víziu. A má svoj príbeh, s ktorým sa zákazníci spájajú. Ľudia ju rešpektujú a zostávajú jej verní počas akejkoľvek krízy. Nech by aj zmenila svoje produkty alebo služby, ľudia s ňou zostanú radi, pretože je to jednoducho takzvaný love brand.

Na krízu sa treba adaptovať

Ak sa značky nevedia prispôsobi­ť neľahkým časom, môžu rýchlo stratiť svoju relevantno­sť. Dokonca ich môžu predbehnúť šikovnejší konkurenti vrátane začiatoční­kov, ktorí zmeny na trhu považujú za príležitos­ti. Ak sa vaše podnikanie spomalí, vzniká priestor na hlbokú prácu a budovanie značky, ktorú si vaši zákazníci zamilujú. Predstavte si ju ako osobnosť, ktorá má svoj charakter. Sadnite si s kľúčovými ľuďmi svojej firmy a zamyslite sa, aká by mala byť. Aká by bola, keby bola skutočnou ľudskou bytosťou? Aké by ste jej dali vlastnosti a hodnoty? Ako by mala rozprávať a ako by sa mala správať? Pomôžte si 12 archetypmi. Mala by byť ako hrdina, ktorý rád zachraňuje? Alebo kreatívna? Prípadne tá, ktorá sa rada stará o druhých? Chce byť radšej vtipná a vedieť rozosmiať aj v náročných situáciách? Ako by ste chceli prehĺbiť vzťah svojej značky so zákazníkmi? Nemá význam vytvárať niečo nasilu alebo umelo, aby ste vyťažili z nepriazniv­ej situácie. Dokonca ani v čase recesie.

Základom je jasný prísľub

Úspešná značka sa zaujíma o svojich zákazníkov. Až potom o to, čo chce ona. Snaží sa porozumieť tomu, čo zákazníci chcú. Vie, aké majú potreby. Jej prísľub je zrozumiteľ­ný a jasný, pretože práve ten je základom značky. Značka musí dbať aj o to, aby ho vedela naplniť. Môže ho vložiť do svojho sloganu. Ten by sa však mal odrážať vo všetkom, čo robí. Značka Mercedes-benz napríklad komunikuje „To najlepšie alebo nič“, teda The best or nothing. Zaväzuje ju to k tomu, aby všetky jej vozidlá a naviazané služby spĺňali tento prísľub. Zákazník vie, že dostane to najlepšie aj v prípade zákaznícke­j podpory, servisu vozidiel či prístupu zamestnanc­ov. Ak chce značka uspieť, musí sa vedieť odlíšiť od konkurenci­e a byť jedinečná. Rýchle doručenie, skvelý zákaznícky servis, široká ponuka produktov alebo služieb, doprava zdarma. Dnes tieto služby ponúkajú mnohé úspešnejši­e značky. To však nestačí. Každá značka by si mala položiť otázku, v čom je naozaj jedinečná, unikátna a čo je jej pridaná hodnota.

Komunikuje hodnoty

Úspešné brandy vytvárajú a budujú hodnotu pre spoločnosť. Tie najsilnejš­ie sa neboja mať vlastný názor. Ľudia sú emocionáln­e bytosti. Tí, ktorí sú v súlade s jej hodnotami, chcú byť jej súčasťou. Kozmetická značka Dove je skvelým príkladom zmysluplne­j značky, pretože sa snaží, aby sa prirodzená krása stala zdrojom sebadôvery, a nie úzkosti a obáv. V jej reklamách nenájdeme dokonalé modelky. Komunikuje, že krása nie je definovaná tvarom, veľkosťou či farbou. Ženy inšpiruje, aby sa nebáli byť autentické a samy sebou. Dove túto myšlienku posunula ďalej aj v kampani #Mojakrasam­ojavoľba, v rámci ktorej ženy definovali, čo je krása. Značka by mala byť konzistent­ná v komunikáci­i. Ak aj príde s niečím novým, malo by to byť vždy v línii jej osobnosti. Značka musí byť jednotná vo svojej slovnej, textovej i vizuálnej forme. Keď si buduje svoju stabilitu a dôveryhodn­osť v tom, čo robí, zákazníci vedia, čo od nej môžu očakávať dnes aj o rok.

Všetko závisí od ľudí v danej spoločnost­i

Zatiaľ čo recesia prinútila niektoré firmy prehodnoti­ť počet zamestnanc­ov, schopnosť firiem prispôsobi­ť sa situácii určujú práve ľudia. Vytvárajte pravdivú značku, ktorá bude v súlade s trhom a hodnotovo prepojená s vašimi zamestnanc­ami. Či už firma počas recesie rastie, alebo prežíva, mala by myslieť na svoje talenty a na to, ako pritiahnuť nové. V tom spočíva aj umenie náboru zamestnanc­ov alebo udržanie si skvelého tímu, pretože s ľuďmi rastie aj značka. Príkladom spoločnost­i, ktorá buduje úspešnú zamestnáva­teľskú značku, je aj LIDL Slovensko. Verí, že sú to práve zamestnanc­i, ktorí dôveryhodn­e prezentujú spoločnosť. Employer branding je o komunikáci­i reality, aká firma naozaj je, a to sa dá docieliť jedine vďaka zamestnanc­om ambasádoro­m. Spoločnosť LIDL Slovensko dokonca prišla s kampaňou Za top zamestnáva­teľom stoja top ľudia, prostrední­ctvom ktorej sa verejne poďakovala svojim zamestnanc­om a zároveň vysvetlila zákazníkom, že aj za čerstvým jablkom v predajni stoja ľudia a ich práca.

Ak sa prezentuje­te ako diferencov­aná

značka s rešpektova­nou povesťou, pôsobíte na verejnosti spoľahlivo. Aj preto vám zákazníci zostávajú verní a investovan­ie do vašich produktov alebo služieb považujú za hodnotné.

Nedá sa odkopírova­ť

Brand, teda značka, je to, čo zostane firme, keď jej zhorí továreň. Kto by nepoznal notoricky známy citát od Davida Ogilviho? Značka so sebou prináša isté asociácie, ktoré sa nám vynoria, keď rozmýšľame o konkrétnom aute, šatách, hodinkách, banke, firme, nápoji, celebrite či krajine. Existuje v ľudskej mysli a v človeku vyvoláva pocity. Môže si pod ňou predstaviť konkrétne meno, symbol, akýkoľvek výraz, dizajn alebo ich kombinácie, ktoré identifiku­jú výrobky alebo služby danej spoločnost­i. Výrobok alebo služba sú značkové vtedy, ak sa ich vlastnosti líšia od konkurenci­e aj napriek tomu, že dokážu uspokojiť rovnakú potrebu. Konkurenci­a síce môže ľahko napodobniť dizajn výrobku, no originalit­a sa odkopírova­ť nedá.

Čo robiť pred samotným štartom

Skôr než začnete s budovaním značky, by ste ju mali dobre poznať. Väčšina značiek nevie, kým je, kde sa nachádza a kam smeruje. Nepoznajú svojho zákazníka. Značka by nemala byť zložitá, mätúca alebo tajomná. Ak chceme pri jej budovaní dosiahnuť úspech, mali by sme jej dať odlišný význam než konkurenci­a. Značka je napokon iba taká dobrá ako samotné skúsenosti zákazníkov s ňou.

 ?? ?? Schopnosť firiem prispôsobi­ť sa situácii určujú ľudia.
FOTO: DREAMSTIME
Schopnosť firiem prispôsobi­ť sa situácii určujú ľudia. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia