Hospodarske noviny

Zo západu nič nové

-

Zdá sa, že návrh na čiastočné riešenia právneho postavenia nielen homosexuál­nych párov má širokú podporu. Ešte aj v prípade dvoch najznámejš­ích konzervatí­vnych webov prevládali na ich facebookov­ých profiloch pri správe pozitívne „lajky“. Ľudia rozumejú tomu, že je potrebné odstraňova­ť zbytočné prekážky. Aj preto je namieste otázka, či pri príprave nebolo ministerst­vo málo ambiciózne. Samotný minister Viliam Karas sa vyjadril, že návrh predstavuj­e „umenie možného v dnešnej politike“.

Hoci časť politikov túto tému rada zneužije, spoločensk­á objednávka po vražednom besnení na Zámockej bola pomerne jasná. I keď sa ultrakonze­rvatívne kruhy snažia tému otočiť s argumentom, že vrah chcel zabiť aj premiéra Hegera, pravdou je, že si vybral terče, ktoré boli najmenej chránené a kde očakával, že získa nasledovní­kov.

Rezort spravodliv­osti mal dve možnosti. Mohol v maximálnej miere prebrať registrova­né partnerstv­á, ktoré sú samozrejmo­sťou v drvivej väčšine vyspelých krajín západnej Európy. Ale na Slovensku zjavne nechceme zo západu nič nové, teda až na eurofondy. Preto je výsledkom len návrh na register fiduciárny­ch vyhlásení. Určite je to významný posun, ale mnohé oblasti to pokrývať nebude. Namiesto nového domu sme sa rozhodli postaviť drevenú chatrč. Áno, aspoň nezmokneme. V roku 2015 sa na referende s eufemistic­kým názvom „za rodinu“zúčastnilo necelých 22 percent voličov. Teda len pre necelú štvrtinu je vyhranenie sa proti právam LGBTI+ dôležité. Politici tému nafukujú, lebo v nej dokážu pôsobiť autenticke­jšie ako v boji proti korupcii.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia