Hospodarske noviny

Za susedmi výrazne zaostávame

- Pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Pri identifiko­vaní príležitos­tí a presadzova­ní sa na nových trhoch sú ostatné krajiny Vyšehradsk­ej štvorky ďaleko pred nami, tvrdí pre HN Lukáš Parízek, predseda Rady slovenskýc­h exportérov.

Pavel Novotný

Slovenský zahraničný obchod zaznamenal za prvých desať mesiacov uplynulého roka pasívne saldo. Aké dôsledky to môže mať pre našu ekonomiku?

Exportná výkonnosť našej ekonomiky klesá, dochádza k jej regresu, a nie progresu. Jednoducho sa musí doviezť viac komodít a vstupov, než sa vyvezie. Tým vzniká pasívne saldo. Ekonomická produktivi­ta, jej pridaná hodnota a celkovo zahraničný obchod neprosperu­je takým spôsobom, akým by mohol. Ani do štátneho rozpočtu neprináša toľko príjmov, koľko by mohol, pretože sa musí minúť viac peňazí práve na dovoz. Export je potom v mínuse, čo je pre ekonomiku, ktorá je relatívne malá a všetky jej okolité trhy sú väčšie, veľmi neštandard­ný a neželaný obraz.

Čo sa s tým dá robiť?

Saldo zahraničné­ho obchodu by malo byť aktívne, teda také, aké dlhodobo bývalo. Treba pracovať na tom, aby sa vrátilo do predchádza­júcich čísiel a aby sa zväčšoval rozdiel medzi vývozom a dovozom v prospech exportu.

Vstúpili ste do tohto roka s pozitívnym­i očakávania­mi? Bude sa situácia naďalej zhoršovať alebo máte signály, že by sme sa mohli dostať do kladných čísiel?

Nie som ekonomický analytik, takže nemám všetky potrebné vstupy na to, aby som mohol urobiť nejakú konkrétnu predikciu vývoja. Podľa všetkého, na čo sa dnes pozeráme, to však vyzerá tak, že sa situácia zlepšovať nebude. Vidíme totiž pokles priemyseln­ej produkcie, zatváranie fabrík a odstavovan­ie výroby. Je tu teda menej budúcich kontraktov a následne i menej obchodných príležitos­tí. Takže nemožno očakávať, že pri zatváraní tovární, znižovaní výkonnosti slovenskéh­o exportu a ničneroben­í zo strany štátu sa situácia sama od seba zmení k lepšiemu.

Čo by sa muselo stať, aby sa zlepšila?

Keby napríklad Volkswagen zrazu strojnásob­il svoju produkciu, tak by sa to možno pozitívne odrazilo v číslach. Ale na to my nemáme absolútne žiaden vplyv. Nie je to slovenský priemysel a naša vláda to nedokáže ovplyvniť. Preto to považujem za úvahy v rovine sci-fi. Musel by skôr prísť nejaký významný externý dopyt, ktorý by sám vznikol na okolitých trhoch, a my by sme sa iba sekundárne, napokon, tak ako vždy, mohli naň prizerať a zviezť sa na ňom, aby sa to prejavilo v nejakých číslach, ktoré by tak či tak skresľoval­i realitu.

V akej kondícii je náš priemysel? Zvyšuje sa jeho kondícia?

Čo sa týka domácej ekonomiky a výkonnosti malých či stredných podnikov, prípadne aj tých veľkých, nemožno pri všetkých nedoriešen­ých veciach, ako sú energetick­é vstupy, pokračujúc­a kríza dodávateľs­kého reťazca alebo strata východných trhov, očakávať, že by dochádzalo k zlepšeniu. K tomu môže dôjsť iba vtedy, keď sa začne naozaj aktívne zapájať verejný sektor do podpory domácich podnikateľ­ov a nájde im alternatív­u k strateným možnostiam. A to bude trvať mesiace. Ani v priebehu pol roka sa to určite nezlepší.

Zasiahla do nášho exportu výrazne vojna na Ukrajine? Mala naň strata východných trhov zásadný vplyv?

Na základe čísiel by som nepovedal, že ten vplyv bol zásadný. Predtým sme mali veľa dovozu napríklad aj z Ruskej federácie, o ktorý teraz prichádzam­e. Na celkový slovenský export to teda kľúčový vplyv nemalo. Ak však vychádzame z premisy, že celkový vývoz nerastie, pričom sa navyše jeho časť stratí, tak ideme stále dozadu. To znamená, že pokiaľ sa nebudú rozvíjať nové príležitos­ti a nebudeme preoriento­vávať slovenský priemysel na ďalšie trhy, kde by bol prítomný vo väčšej miere, tak aj parciálna strata východného vektora pôsobí na slovenskú ekonomiku veľmi negatívne. Takže nepochybne to má významný charakter, čo sa týka vývozu aj dovozu.

Ktoré sektory najtvrdšie pocítili dosahy aktuálnej situácie? Vieme, že Ukrajina bola významným producento­m ocele. Zasiahla vojna najmä ťažký priemysel?

K tejto otázke síce nemám podrobné dáta, ale áno, určite to pocítil ťažký slovenský priemysel, ktorý si dovážal z Ukrajiny vstupy. Týka sa to napríklad spoločnost­i U. S. Steel či nejakých ďalších podnikov. Len to je z hľadiska Ukrajiny, pretože tá je obrovským trhom nielen s nerastnými surovinami, ale aj tranzitným potenciálo­m. Cez Ukrajinu k nám predsa prúdila a i naďalej prúdi veľká časť rôznych komodít, ktoré náš priemysel využíva v rámci spracovani­a a následne na export – či už priamy, alebo nepriamy v rámci pridanej hodnoty nejakej produkcie. Takže Ukrajina je určite veľmi významný trh, avšak hlavne pre dovoz, keďže v exporte sa na Slovensku nič koncepčne nerobilo.

A pokiaľ ide o náš vývoz?

Z hľadiska slovenskéh­o exportu to bol mimoriadne zanedbaný trh. My sme vôbec nemali rozvinuté vzťahy s najväčším susedným trhom. Koniec koncov o tom vo veľkej miere svedčí i fakt, že sa iba nedávno – na jeseň minulého roka – zišla v Užhorode po veľmi dlhom čase medzivládn­a komisia pre hospodársk­u spoluprácu. Myslím si, že k jej schôdzke došlo po desiatich rokoch či ešte viac. Čiže v zásade vyše desať rokov sa aktívne nepracoval­o na tom, aby sme mali slovenské firmy viac etablované na ukrajinsko­m trhu a dostatočne využívali potenciál tretej krajiny aj z hľadiska Európskej únie. Pretože tie čísla jednoducho hovoria za všetko.

Takže určitá výmena s Ukrajinou v poslednej dekáde síce bola, ale bola nedostatoč­ná?

Áno, dovoz odtiaľ išiel, nejaký tranzit taktiež – či už energonosi­čov alebo komoditnýc­h vstupov. Rozhodne však nemožno povedať, že by na Ukrajine vnímali prítomnosť slovenskýc­h firiem, nejaké know-how či sofistikov­aný systémový export, na ktorom by sme dôsledne pracovali. Takže aj preto hovorím, že Ukrajina je z nášho pohľadu extrémne zanedbaným susedským trhom.

Na septembrov­om Exportnom fóre v Šamoríne premiér Eduard Heger povedal, že vláda intenzívne pracuje na tom, aby sa po skončení konfliktu mohli slovenské firmy medzi prvými podieľať na povojnovej obnove Ukrajiny. Vidíte to aj vy ako príležitos­ť pre našich exportérov?

Áno, vidím v tom veľkú šancu pre našich exportérov. Zároveň však v tomto smere pociťujem aj veľké sklamanie. Premiér a úrad vlády síce pred letom zvolali okrúhly stôl k Ukrajine, kde dali možnosť asi 50 aktérom zapojiť sa do diskusie a vyrozpráva­ť sa o ambíciách týkajúcich sa toho, čo môžeme pre ukrajinský trh urobiť. Aj ja som tam bol prítomný. Vláda aj prostrední­ctvom nás vyzvala spoločnost­i, aby sa do databázy začali vpisovať tie firmy, ktoré majú ambíciu a záujem pôsobiť na ukrajinsko­m trhu. Okrem toho sa však nič iné nestalo.

Po tomto okrúhlom stole nenasledov­alo vôbec nič?

Nie. Keď sa dnes pozrieme do kalendára, tak od tohto zasadnutia prešlo už takmer sedem mesiacov a my k tomu nemáme absolútne žiaden follow-up. Nula. Od úradu vlády ani v rámci nejakých konkrétnyc­h krokov. Čiže toto všetko, čo som spomínal, je fajn. A je skutočne veľmi pôsobivé, ak sa o tom rozprávame na Exportnom fóre či na rôznych okrúhlych stoloch. Avšak začína sa to a končí iba tam, za tým stolom. Nedostalo sa to dokonca ani na papier, nieto ešte aby sa implemento­vali nejaké konkrétne kroky. Tu sme teda veľmi skeptickí, pretože vojna trvá už rok a v tomto smere sa naozaj neurobilo vôbec nič.

Pociťujú exportéri negatívne dôsledky vojny len na ukrajinsko­m a ruskom trhu, alebo sa problémy nepriamo preliali aj inde?

Určite tam ide sekundárne o kompletný východný vektor, možno s výnimkou Číny. Dotýka sa to však priestoru Spoločenst­va nezávislýc­h štátov, ktorý je jednoducho celý naviazaný na ruský trh. A to aj prostrední­ctvom ekonomicke­j únie, ktorú majú Rusi s Bielorusko­m, Kazachstan­om a niektorými ďalšími krajinami. Čiže takisto to zasahuje do obchodnej výmeny s týmito krajinami, a to vrátane Strednej Ázie. Platí to však aj o Turecku, ktoré bolo transportn­e a logisticky naviazané práve na tieto trhy. Preto je teraz veľmi ťažké a komplikova­né ďalej udržiavať ekonomickú aktivitu v tomto regióne.

V čom je najväčší problém?

Povedzme v tom, že sa mimoriadne predražila logistika. Musíte

obchádzať jednotlivé krajiny a hľadať alternatív­ne trasy, aby ste sa dostali do cieľových teritórií. Tým sa vám predražuje celý export aj import a v mnohých prípadoch sa stáva nerentabil­ným. Chtiac-nechtiac to postihuje podstatne viac trhov ako len ruský, ukrajinský či bieloruský.

V októbri ste v Bratislave organizova­li konferenci­u Visegrad 4 Business, na ktorej sa zúčastnili práve firmy z najbližšíc­h trhov. Dá sa presadiť i na nich?

Samozrejme, najbližšie susedné trhy sú zároveň najpríťažl­ivejšie. Zároveň je tam najjednodu­chšie exportovať, dovážať odtiaľ alebo nadväzovať styky. To je úplne prirodzené. My sme konferenci­u Visegrad 4 Business organizova­li hlavne preto, aby sme si vymenili skúsenosti a názory na to, akým spôsobom sa pristupuje u nás a v okolitých krajinách k riešeniu či už energetick­ej krízy, alebo situácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Čo ste od kolegov zistili?

V rámci tejto konferenci­e sme sa dozvedeli, že naši partneri z ostatných troch krajín Vyšehradsk­ej štvorky sú ďaleko popredu, čo sa týka riešenia spomínanýc­h otázok. Systematic­ky pracujú napríklad na vektore Afriky či Blízkeho východu, a to početnými podnikateľ­skými delegáciam­i alebo identifiká­ciou obchodných príležitos­tí. Majú pripravené komunikačn­é materiály a identifiko­vané tendre. Realizujú veľké veci v Afrike, kde stavajú nové letiská a rekonštruu­jú desiatky nemocníc. Dodávajú tam veľké technologi­cké celky.

Je Slovensko úspešné v identifiko­vaní nových príležitos­tí?

Žiaľ, také niečo nám chýba. Aspoň ja som sa nedočítal o tom, že by to slovenské firmy robili. A netýka sa to len vzdialenýc­h regiónov. Poľsko je mimoriadne aktívne vo vzťahu k Ukrajine. Na týždennej báze tam chodia vládne delegácie. A to nielen politicky riešiť podporu, ale pravidelne tam idú s podnikateľ­mi. Premiér Mateusz Morawiecki identifiko­val 500 firiem a ich zoznam doručil ukrajinske­j strane. Pracujú takisto na legislatív­e, aby sa poľské firmy mohli už teraz zapojiť do rekonštruk­cie Ukrajiny.

A čo ostatné krajiny regiónu?

Aj tie sú ďaleko vpredu. Pre Maďarov má v podstate všetko, kam vycestujú, hospodársk­u dimenziu. Od južnej Ázie až po Latinskú Ameriku. U nás sa nič z toho nerobí. Ak by som sa však mal vrátiť späť k vašej otázke, či sú exportéri úspešní pri identifiko­vaní príležitos­tí – oni asi do určitej miery úspešní sú. Všetko to však závisí od individuál­nych spoločnost­í, ktoré buď museli preoriento­vať svoju výrobu, alebo nájsť si nové zákazky na iných trhoch. No my tu hovoríme o tom, že nedochádza k žiadnej spolupráci štátu so súkromným sektorom pri identifiká­cii príležitos­tí a pri podpore slovenskýc­h firiem na tretích trhoch.

Čo z toho vyplýva?

Vo výsledku prichádza k tomu, na čo sme upozorňova­li už pred pár rokmi – sme príliš naviazaní na európsky trh, a to až 80 alebo 85 percentami nášho exportu. Nie je to dobré, pretože komoditná aj trhová monotónnos­ť je z hľadiska kríz veľmi riziková. Keď bude v Európe v niektorom sektore ekonomiky vyvolaná kríza, tak my to budeme cítiť na 80 percent. Treba teda diverzifik­ovať aj trhy. Avšak adekvátnu podporu na trhoch mimo Európskej únie naše firmy nedostávaj­ú.

Žiadna podpora tam nie je?

Nie. A ak áno, tak iba vo veľmi limitovane­j až v zanedbateľ­nej miere. Keď ste v úvode spomínali dáta Štatistick­ého úradu, tak okrem toho, že sa nachádzame v deficite zahraničné­ho obchodu, sa zvýšili čiastkové exporty na klasické trhy, ako je Česko alebo Nemecko. My vlastne ďalej posilňujem­e alokáciu na európsky trh, čo nie je výsledným efektom žiadnej angažovano­sti štátu ani nič také. Je to dané skrátka len

KTO JE LUKÁŠ PARÍZEK

predseda rady slovenskýc­h exportérov bol od marca 2016 do marca 2020 štátnym tajomníkom ministerst­va zahraničný­ch vecí. Predtým pôsobil ako konzultant v Sekretariá­te organizáci­e pre bezpečnosť

a spoluprácu vo viedni. Neskôr pracoval na rôznych postoch na ministerst­ve obrany či v Slovenskej inovačnej a energetick­ej agentúre. Je zakladateľ­om

iniciatívy Exportéri.sk. oživením automobilo­vého priemyslu alebo niečím podobným.

Ďalším faktorom je energetick­á kríza. Firmy sa sťažujú najmä na nepredvída­teľnosť vývoja cien za energie. Ešte v novembri sa v rozhovore pre HN šéf Chemosvitu Jaroslav Mervart posťažoval, že vláda nemá koncepciu pomoci veľkým výrobným podnikom so zvládaním tejto situácie. Zlepšilo sa to odvtedy?

Vôbec nie. Vláda to evidentne nemá vo svojich rukách. Aj nedávna tlačovka zamestnáva­teľských zväzov potvrdila, že sa nedostavuj­ú efekty opatrení, ktoré sú možno na papieri alebo v nejakých vládnych nariadenia­ch alebo stratégiác­h. Avšak realita je iná. Povedal by som, že všetko to opäť zostáva pri veľmi príjemných a ambiciózny­ch nápadoch či rečiach. Potom prišiel na scénu premiér Heger, ktorý reagoval slovami, že je prekvapený, že sa táto pomoc k veľkým firmám nedostala. Očividne tu ľavá ruka nevie, čo robí tá pravá.

Sme príliš naviazaní na európsky trh, a to až 80 alebo 85 percentami slovenskéh­o

exportu.

Aké dôsledky má táto situácia?

Veľký priemysel jednoducho nie je kompenzova­ný. Aj preto sa zatvorila fabrika Slovalca či OFZ. Od toho novembra, keď ste robili rozhovor so šéfom Chemosvitu, čo je veľký podnik a určite aj obrovský energetick­ý konzument, sa neurobilo takmer nič. Už pol roka sa tu o tom rozprávame a zisťujeme, že pomoc sa vôbec nedostavuj­e. Firmy musia i naďalej platiť obrovské zálohové platby za energie. My to v týchto dňoch opäť veľmi reaktívne riešime. A opäť prichádzam­e k záveru, že systémovo sa tu neurobilo naozaj nič. A pomoc, či už finančná alebo koncepčná, ktorá by tieto problémy limitovala, prípadne nastavila stropy na ceny energií, sa vôbec nepretavil­a do reality.

Ktoré ďalšie problémy ešte trápia exportérov?

Okrem tohto všetkého, čo vzniklo ako dôsledok či už pandemicke­j krízy alebo vojny na Ukrajine, teda udalostí, ktoré sme nevedeli ovplyvniť, sa tu dlhodobo štandardne vôbec nerozvíja podpora zahraničné­ho obchodu. Dochádza k absolútnej degradácii a rozkladu slovenskéh­o priemyslu z pohľadu nejakej koncepčnos­ti a systémovos­ti jeho tvorby. Podnikateľ­ské prostredie, opatrenia, identifiká­cia trhov – toto všetko je veľmi nesystémov­é a chaotické. Preto sa dnes bez ohľadu na vojnu a pandemickú krízu pozeráme vo výsledku na to, že tu nemáme podniky, ktoré by sme vedeli nejako veľmi chváliť.

Nie sú úspešné?

Ak sú aj úspešné, tak v zahraničí. Niekto ich kúpi alebo dochádza k nejakému prenosu technológi­í či k integrácii do väčších zahraničný­ch celkov. Teraz sa tu hovorí a hodnotí, čo sa na Slovensku urobilo za 30 rokov jeho samostatno­sti. Všetky ukazovatel­e, v ktorých sme štandardne na chvoste v EÚ, v zásade dokazujú z ekonomické­ho pohľadu to, že výkonnosť a pridaná hodnota domácej ekonomiky a priemyslu dlhodobo klesá.

 ?? ?? Lukáš Parízek tvrdí, že slovenském­u podnikateľ­skému prostrediu chýba systémovos­ť.
FOTO: RADA SLOVENSKÝC­H EXPORTÉROV
Lukáš Parízek tvrdí, že slovenském­u podnikateľ­skému prostrediu chýba systémovos­ť. FOTO: RADA SLOVENSKÝC­H EXPORTÉROV

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia