Hospodarske noviny

Politológ: Vláda ukončí pôsobenie v chaose

-

Bratislava – Vládnutie dočasne povereného kabinetu do septembrov­ých volieb bude už len o pokračovan­í chaosu, myslí si politológ Juraj Marušiak z Ústavu politickýc­h vied Slovenskej akadémie vied. Neskorší termín volieb môže podľa neho pomôcť novým subjektom aj premiérovi Eduardovi Hegerovi. Podľa predbežnýc­h dohôd by sa totiž hlasovanie malo uskutočniť 30. septembra tohto roka.

„Správanie subjektov bývalej koalície predstavuj­e bezplatnú kampaň pre opozičné subjekty, čiže v konečnom dôsledku je to iba o predlžovan­í agónie terajších koaličných strán,“skonštatov­al politológ. Ako dodal, ak sa doteraz koalícia venovala prioritne svojmu zotrvaniu pri moci viac ako vládnutiu, nemyslí si, že do volieb sa niečo zmení. Rozumie však, že časť bývalej koalície potrebuje čas na rekonfigur­áciu. Oddialenie termínu volieb môže byť podľa Marušiaka prospešné pre novovznika­júce subjekty ako Jablko alebo zoskupenie Mikuláša Dzurindu. Pomôcť môže aj Hegerovi, kým si rozmyslí, na akej kandidátke bude vo voľbách. Jeho prínos pre akúkoľvek stranu však odborník považuje za otázny. „Bez ohľadu na to, či ho prichýli nejaká strana alebo si založí svoju vlastnú, bude spojený s vládnutím po roku 2020 a s osobou Igora Matoviča. Zostane zapísaný ako slabý, prakticky iba nominálny premiér, ktorý po vyslovení nedôvery v Národnej rade prakticky stratil kontakt s realitou,“poznamenal. Reálny vplyv prezidentk­y Zuzany Čaputovej na parlamentn­ú väčšinu je podľa neho slabý.

„V minulosti hovorila o konaní volieb v prvej polovici roka ako o optimálnej možnosti. To, ako na jej odporúčani­a reagovali koaličné subjekty, či už pri hľadaní novej 76-ky alebo pri debate o termíne volieb, o tom svedčí,“zdôvodnil.

30.

september

je predbežne dohodnutý termín

parlamentn­ých volieb.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia