Hospodarske noviny

Rozpočet v tiesni

- Ivan Szabó ©hn komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Bývalá koalícia sa dohodla na predčasnýc­h voľbách. „Neprilepen­í k stoličkám“si vybrali najneskorš­í termín. Odignorova­li apel prezidentk­y, ako aj prieskumy verejnej mienky. Krajinu tak po získaní nedôvery vláda vydáva sebe napospas na ďalších osem mesiacov.

Tridsiaty september je v podstate druhý október – prvý pracovný deň po voľbách. A október je mesiac, keď má vláda do parlamentu predložiť návrh rozpočtu. Aká vláda? Aký rozpočet? S akými prioritami? Pre koho? Pre víťaza alebo pre porazeného? Koho vládny program bude zastupovať? Legislatív­a hovorí, že návrh rozpočtu verejnej správy predloží ministerst­vo financií vláde do 15. augusta. O ňom kabinet rozhodne spravidla do 30. septembra a do parlamentu ho predloží do 15. októbra. Termíny sú jasné, inak nič. Respektíve, už teraz je zrejmý chaos, ktorý bude sprevádzať najdôležit­ejší dokument roka. Ak nám budú politici tvrdiť, že technokrat­i na ministerst­vách dokument pripravia, budú mať pravdu. Nebude to však rozpočet pre novú vládu, ale nejaký papier „má dať – dal“, ktorý bude mať riadne vyplnené všetky kolónky. V decembri minulého roka, v čase, keď sa hovorilo aj o májovom a júnovom termíne, šéf strany SAS Richard Sulík v rozhovore pre HN uviedol, že ak by boli voľby v septembri, vláda by bola vo „veľmi veľkej časovej tiesni, čo sa týka rozpočtu“. Teraz tieseň padla na občanov.

A možno je všetko inak. Možno neskorý termín predčasnýc­h volieb je len ťahom súčasných koaličných stratégov, ako Ficovi znepríjemn­iť nástup vládnutia. Robia všetko pre to, aby sa moci chopil.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia