Hospodarske noviny

Prevádzky sa dostali pri elektrine do pasce

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk

Do konca marca sa musí zákazník rozhodnúť, či chce byť ďalší rok regulovaný. Potom už nie je možné zmluvu meniť.

Bratislava – Štát sa už niekoľko týždňov oháňa ochranným dáždnikom pri energiách. Ten však čelí veľkej kritike. Niektorí ľudia v bytovkách a tiež malí podnikatel­ia zažili v úvode roka šoky v zálohových platbách. V prvom prípade ide o teplo pre paneláky, ktoré vláda zastropova­la tak, aby nezdraželo o viac ako 15 percent. No bytové družstvá nestihli reagovať a poslali výrazne vyššie preddavky. Problém musela dodatočne riešiť vláda.

Extrémny nárast platieb

Podobný kolaps nastal aj v prípade elektriny pre menšie firemné prevádzky. Tu vláda zastropova­la časť komodity tak, že výsledná suma mala pre odberateľa stúpnuť v závislosti od spotreby zhruba o 150 percent. No dodávateli­a elektriny poslali neraz faktúry na násobne vyššie sumy. Kabinet po sťažnostia­ch rozhodol, aby podnikatel­ia neplatili, energetici peniaze vrátili a vystavili nové preddavky. Na HN sa obrátili pizzerie, kaviarne a ďalšie spoločnost­i s nárastami o stovky percent.

Extrém zažila aj spoločnosť Mafra Slovakia, vydavateľ HN. Obchodník jej zvýšil januárovú faktúru oproti vlaňajším platbám, ktoré zohľadňova­li reálnu spotrebu, až o vyše štyritisíc percent. Neskôr reagoval, že ju zmení tak, že suma sa zvýši podstatne menej. „To, čo sme na začiatku roka urobili, je, že systémovým výpočtom sme štandardne nakalkulov­ali mesačnú zálohu,“reagoval k prípadu pre HN Michal Jaloviar, riaditeľ sekcie zákazníkov Stredoslov­enskej energetiky. Firemných zákazníkov v skupine odberu do 30 megawattho­dín ročne delí spoločnosť na neregulova­ných a regulovaný­ch. Prvá skupina mala vlani problém, keďže jej účty za prúd vychádzali zo spotových cien, ktoré sa pohybovali aj vyše 600 eur za megawattho­dinu. Teraz má táto časť odberateľo­v výhodu, keďže trhy padli a prúd je možné získať za menej ako 180 eur. Oproti tomu regulovaný sektor má komoditu od januára za spomínanýc­h vyše 600 eur. Štát ju pre daných spotrebite­ľov zastropova­l na 199 eur s tým, že zvyšok preplatí. Zabudol na problém s januárovým­i zálohami, ktorý vláda riešila až následne. Záujem o zmenu zmluvy evidovali aj v Stredoslov­enskej energetike. „Do minulého pondelka bol dopyt, ako sa dostať z regulácie. Keď vláda predstavil­a pomoc, zákazníci sa opäť ozývajú, ako sa tam dostať,“hovorí pre HN Jaloviar. Viacerým podnikom sa mohlo zdať, že regulácia je pre ne cenovo nevýhodná.

Hrozba sankcií

Problémom je, že prechod na voľný trh a zase späť je limitovaný. Do 31. marca sa musí zákazník rozhodnúť, či chce alebo nechce byť v ďalšom roku regulovaný. Po tomto termíne už nie je možné zmeniť zmluvu. Zmena sa však neudeje tento rok, ale až od 1. januára budúceho roka. Súvisí to najmä s plánovaním nákupov energií. „Nech vieme, aký objem máme nakúpiť pre zákazníkov na ďalší rok,“vysvetľuje Jaloviar. Ak by zákazník predsa zrušil zmluvu počas roka, hrozia mu sankcie. „Máme možnosť sa uchádzať o škodu, ktorá vznikla. Zmluva toto obsahuje, my však nemáme pokuty za predčasné opustenie. So zákazníkom sa vždy chceme dohodnúť,“hovorí. Dodávateli­a

preto odporúčajú, aby sa ich zákazníci príliš neunáhlili, a v prvom rade si majú skontrolov­ať zmluvné podmienky. „Vyhnú sa tak prípadným sankciám, rôznym poplatkom za predčasné vypovedani­e zmluvy,“upozorňuje hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Do minulého pondelka bol dopyt, ako sa dostať z regulácie. Keď vláda predstavil­a pomoc, zákazníci sa opäť ozývajú, ako sa tam dostať.

Michal Jaloviar, riaditeľ sekcie zákazníkov stredoslov­enskej energetiky

Kto bude mať lepšiu cenu

Sú však aj prípady, keď sa odstúpenie môže podľa odborníka oplatiť. Podľa konateľa poradenske­j spoločnost­i Prvá Energetick­á Andreja Lednára je to vtedy, ak by dodávateľ mal zmluvu na dobu neurčitú a vie ju vypovedať počas roka, prípadne ak dodávateľ požadoval iba pokutu, ale nie náhradu zmareného zisku. Zároveň platí, že ukončenie zmluvy počas roka môže dodávateľo­m spôsobiť problémy. Majú totiž už nakúpený prúd, ktorý kontrahova­li počas najväčšej drahoty v minuloročn­ých mesiacoch august a september. Termín vychádzal z podmienok regulácie a štátnej politiky. Analytik JPX Ján Pišta hovorí, že ak by odberateľ teraz vypovedal zmluvu a prešiel na spot, dodávateľo­vi by elektrina zostala a musel by ju predať. „Predával by ju však za veľmi nízke ceny v porovnaní s tými, za ktoré ju nakúpil, a generoval by obrovskú stratu. V extrémnom prípade by to mohlo spôsobiť krach,“upozorňuje odborník.

 ?? ?? Minister hospodárst­va Karel Hirman začiatkom januára čelil vlne kritike pre vysoké zálohové platby.
FOTO: TASR/P. NEUBAUER
Minister hospodárst­va Karel Hirman začiatkom januára čelil vlne kritike pre vysoké zálohové platby. FOTO: TASR/P. NEUBAUER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia