Hospodarske noviny

Dzurindovc­i potvrdili vznik Modrej koalície

-

Bratislava – Nový politický projekt expremiéra Mikuláša Dzurindu začína postupne naberať reálne kontúry. Deň po tom, ako niekdajší líder SDKÚ podpísal memorandum s predsedom strany Spolu Miroslavom Kollárom o spolupráci, požiadala táto mimoparlam­entná partaj o zmenu názvu. Po novom by sa mala nazývať Modrá koalícia.

Žiadosť o zmenu stanov už doručili na ministerst­vo vnútra, ktoré o premenovan­í rozhodne. Zmenu názvu strany odsúhlasil­i aj delegáti mimoriadne­ho snemu strany Spolu, ktorý sa konal v pondelok. Na ďalšom zjazde majú byť prijaté kroky vyplývajúc­e zo spájania sa. Stretnutie sa má konať v prvej polovici budúceho mesiaca. V zozname ochranných známok Úradu priemyseln­ého vlastníctv­a sa ešte 17. januára objavil názov Modrá koalícia. Vzťahuje sa na používanie politickéh­o mena na zhromažďov­aní, kongresoch či konferenci­ách, ale aj na plagátoch, brožúrach alebo rôznych druhoch odevu. Rovnako to je aj pri čerstvo zaregistro­vaných alternatív­ach. Podľa politológa však

332

členov

mala strana spolu podľa ich

výročnej správy.

účasť dvojnásobn­ého predsedu vlády môže byť vnímaná v súčasnosti už rozporupln­e. Okrem úspechov poškvrnili značku SDKÚ aj podozrenia z korupcie, aj vnútorné konflikty za vlády Ivety Radičovej. „Ide o spomienkov­ý optimizmus. Tento názov si pamätáme my skôr narodení z polovice 90. rokov, keď malo ísť o prvý projekt spojenia protimečia­rovských síl. Zrejme je tu teda snaha evokovať étos a posolstvo tohto obdobia,“zhodnotil Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied. Dzurindu vníma dnes podľa neho volič inak a okrem dôvodov, pre ktoré by ho časť pravice bola ochotná voliť, je aj veľa dôvodov, pre ktoré v roku 2006 voľby prehral. „Nie je možné si so sebou zobrať časť minulosti a tváriť sa, že druhá neexistuje,“uzatvára.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia