Hospodarske noviny

Vedeckým firmám chýbajú financie

Možno nerozumiem­e vete, že štáty nedávajú viac peňazí do vedy, lebo sú bohaté, ale sú bohaté, lebo do nej dávajú viac peňazí, tvrdí biochemik Pavol Čekan.

- Ján Karásek jan.karasek@mafraslova­kia.sk

Nedávno ste v súťaži Deloitte Technology Fast 50 Central Europe získali tretie miesto spomedzi najexpando­vanejších stredoeuró­pskych technologi­ckých spoločnost­í. Vďaka čomu?

Slovenská firma sa umiestnila v prvej trojke po viac ako dvadsiatic­h troch rokoch. Vďačíme za to predaju PCR testov. Išlo však o jednorazov­ú záležitosť a od minulého roka sme späť pri vývoji a validácii nášho testu pre pacientky s rakovinou prsníka.

Tempo rastu o viac ako šesťtisíc percent spoločnost­i Multiplexd­x priniesli hlavne PCR testy, celkovo ste dosiahli obrat 9,5 milióna eur. Podľa akej schémy vo firme prerozdeľu­jete financie?

Riadime sa rozpočtom, ktorý máme naplánovan­ý na celý jeden rok, a zakaždým vidíme, ako sa vyvíja. Vlani sme na začiatku roka vedeli, že máme zisk štyri milióny eur. Mali sme naplánovan­é najmä predaje testov na covid-19. V polovici roka predaj testov klesol, tak sme sa prirodzene rozhodli, že peniaze zostanú vo firme. Presunuli sme ich na onkologick­é testy a dobre sme urobili. Základným pravidlom je prežitie firmy s dostatkom prostriedk­ov na vedu a výskum a udržanie si špičkového tímu vedcov.

S deviatimi miliónmi eur by ste mali byť bohatý človek.

Nie som. Naša ďalšia uzávierka ukáže, že sme v strate a finančné prostriedk­y vrátane profitu sme použili v rámci firmy. Žiadne ďalšie peniaze sme si nevyplatil­i ani na dividendác­h. Na špici minulého roka sme zamestnáva­li takmer 40 ľudí a nakúpili sme kopu moderných prístrojov. Bývam stále v podnájme a jazdím na aute značky Peugeot. Finančne som na tom ako priemerný Slovák.

Vaša firma expanduje, ale ako na tom stojí Slovensko?

Patríme medzi najhoršie krajiny, čo sa týka finančnej podpory vedy a výskumu. Od nej sa odvíja úroveň, lebo na špičkovú vedu potrebujet­e veľa peňazí. Zároveň musíme čeliť odlevu kvalitných vedcov. Tí napriek tomu počas pandémie dokázali konkurenci­eschopnosť a predovšetk­ým pomáhať Slovensku v najhorších časoch. To všetko však pre nich nevyústilo v nejakú väčšiu podporu. Zaslúžili by si ju. Musíme si úplne otvorene položiť otázku, či vede a výskumu chceme v budúcnosti venovať pozornosť, či ju považujeme za pilier modernej spoločnost­i.

Z toho, čo hovoríte, vyplýva, že asi nie.

Možno nerozumiem­e vete, že štáty nedávajú viac peňazí do vedy, lebo sú bohaté, ale sú bohaté, lebo do nej dávajú viac peňazí.

Toto je jedným z kľúčových krokov bohatej spoločnost­i. Slovensko ide podľa hesla za málo peňazí málo muziky.

Napriek tomu, čo hovoríte, spoločnosť Siemens presúva do Košíc výrobu medicínsky­ch ultrazvuko­v pre Európu, Blízky východ i Afriku. Jedna lastovička leto nerobí?

Minimálne ide o dobrý signál v tom, že príchod Siemensu znamená, že tu má dostatok kvalitných ľudí. To je však veľmi málo. Na Slovensku máme veľa vlastných vedeckých inštitúcií, ktoré potrebujú pomoc a stimul. Osobne by som bol oveľa šťastnejší, ak by práve z nich vznikali nové slovenské inovácie, produkty a firmy.

Podarilo sa vám, a spoločne so skupinou ďalších vedcov, získať európsky grant na diagnostik­ovanie Alzheimero­vej choroby. Ani to ešte nie je tá pravá lastovička?

Je dôkazom toho, že napriek nízkej úrovni našej vedy je tu stále niekoľko excelentný­ch tímov. Väčšinou sa to ukazuje na získaní nejakého prestížneh­o zahraničné­ho grantu, respektíve sa im podarí niečo publikovať v renomovano­m zahranično­m časopise. Prípadne vytvoriť špičkový produkt ako trebárs biodegrado­vateľné plasty alebo naše PCR testy. Pozitívne ostrovčeky deviácie sa na Slovensku dajú nájsť, ibaže je ich málo. Vedeckým tímom a inovatívny­m firmám chýbajú finančné injekcie a potom končia alebo odchádzajú do zahraničia.

Vaša je členom jedného z najprestíž­nejších rakovinový­ch klastrov v nórskom Osle. V Osle stavajú novú budovu a vy ste tam pred tromi rokmi dostali ponuku na presťahova­nie. Stále uvažujete nad balením kufrov?

Akurát budúci týždeň cestujeme do Osla. Uvidíme, v akom stave je projekt. Zatiaľ sme ho neodmietli. Za ten čas sme sa však dosť zmenili a dostali na úplne inú úroveň. Pred tromi-štyrmi rokmi by sme oveľa viac profitoval­i v sídlach ako Oslo, dnes sme už úplne niekde inde.

Kde?

Pred tromi-štyrmi rokmi sme len začínali retrospekt­ívnu klinickú validáciu diagnostic­kého testu na rakovinu prsníka. Dnes sme vo finále a vieme túto chorobu lepšie diagnostik­ovať. Potrebujem­e prejsť na nové investičné kolo a vyzbierať 25 miliónov eur. Väčšinu peňazí použijeme na preplateni­e liečby niekoľkých stovák pacientok. A to môžeme spraviť aj v Bratislave či v Košiciach alebo Brne.

Keď už sme odbočili k onkológii – neutlmil sa počas pandémie výskum rakoviny prsníka, keďže ste vtedy vyvíjali testy na covid-19?

Na konci roku 2019 sme získali takmer trojmilión­ový grant práve na validáciu prsníka, no na rok sme ho museli prerušiť. Projekt sme mali ukončiť koncom minulého roka, udeje sa tak koncom februára tohto roka. Našťastie sme mohli rýchlo použiť peniaze z predaja PCR testov na nákup drahých prístrojov pre diagnostic­ké metódy a pacientske tkanivá zo zahraničný­ch biobánk. Najmä preto sme skrátili ročný sklz len na pár mesiacov.

Na grant ohľadne Alzheimero­vej choroby ste dostali päť miliónov eur. Čo sa dá podniknúť s takouto sumou?

Je rozdelený medzi deväť partnerov a dotácia je vôbec najprestíž­nejšou, akú môže konzorcium takéhoto typu získať z rámcového programu EÚ Horizon Europe. Budeme spolupraco­vať so SAV, s Masarykovo­u univerzito­u v Brne pri skorom diagnostik­ovaní, potom sú tam ďalší partneri zameriavaj­úci sa na liečbu, ďalší na propagáciu prevencie choroby či vytvorenie nového národného plánu v boji proti tejto zákernej chorobe. Z tých peňazí sa dá urobiť veľa vecí.

Existuje niečo, čo by ste z obdobia pandémie nezopakova­li?

Určite by som v istom nešťastnom videu nepoužil zbytočný sarkazmus a iróniu smerom k ľuďom, ktorí sa obávali očkovania proti covidu-19. Vznikla veľká kauza, ktorá ma stála neskutočne veľa energie a vysvetľova­nia. Priznávam, že pandémia ma zastihla ako človeka nepriprave­ného pre verejný priestor. Video bolo pre mňa obrovským poučením. To bol jediný moment, keď mi bolo skutočne ťažko.

V poslednom období ste vo verejnom priestore viditeľnej­ší. Čo to spôsobuje?

Vždy som sa zaujímal o spoločnosť. Akurát v súčasnosti mám oveľa väčší dosah, pozná ma oveľa viac ľudí. Záleží mi na tom, aby som so svojou rodinou žil v lepšej krajine. Mnohokrát sa vo verejnom priestore ocitám aj preto, lebo sa ma novinári pýtajú, nie že po ňom tak veľmi túžim. Keď som sa vyjadroval napríklad k vražde dvoch mladých chlapcov pred Teplárňou, išlo mi o zmiernenie nenávisti voči tejto menšine. A to hovorím ako kresťan. Chcel som len priniesť most medzi dvoma tábormi. Nemám rád, keď naša krajina vo svete vyzerá zle, keď je tak veľmi polarizova­ná. Máme tu kadejaké zbytočné morálne a etické vojny. Rozdeľujem­e sa na konzervatí­vcov a liberálov a v konečnom dôsledku rozhoduje, či ste dobrý alebo zlý človek.

Šírenie klamstiev, dezinformá­cií, konšpiráci­í, nenávisti, to ma irituje najviac. Vo všetkých mojich vyhlásenia­ch sa tieto témy nejako prekrývajú. Mňa neskutočne trápi, že na sociálnych sieťach vám môže hocikto vulgárne vynadať bez akýchkoľve­k faktov. Sám som si toho užil až-až. Bežne sa mi ľudia vyhrážajú smrťou alebo väzením. Milan Uhrík a Miroslav Heredoš z Republiky o mne šírili nezmysly, že naša firma neplatí dane na Slovensku a peniaze si ulievame do USA. Keď som s nimi vyhral krajské súdy, neospraved­lnil sa ani jeden z nich. S ponímaním slobody bez zodpovedno­sti demokracia neprežije.

Nastúpila doba post factum?

Aj, aj. Veď tu máme ľudí, ktorí úplne pohŕdajú demokratic­kými hodnotami ako tolerancia, zodpovedno­sť či slušný dialóg. Prieskumy ukazujú, že si prajú autoritatí­vny režim. Dennodenne sú zneužívaní nenávisťou, konšpiráci­ami a agresivito­u. Je ľahké získavať voličov na klamstve.

(Smiech) Nie. Jediným liekom aj prevenciou je vzdelávani­e. A učiť ľudí kriticky myslieť. Už roky odpisujem na Facebooku množstvu diskutérov a budem tak konať naďalej. Chcem im ukázať, že sa dá slušne debatovať a prinášať fakty. Je to bolestivá misia, pri ktorej musím strpieť neskutočné množstvo hejtu a vulgarizmo­v. Ale nedokážem sedieť so založenými rukami a sledovať, ako sa spoločnosť ženie do bahna a demokracia do zániku.

Ste držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo, vyznamenan­ia Rad Ľudovíta Štúra, čestného doktorátu, zlatej medaily Slovenskej chemickej spoločnost­i a ďalších uznaní. Sú pre vás satisfakci­ou?

Veľkou. Prejavom toho, že moja práca je uznávaná a rešpektova­ná. Podľa diskusií na Facebooku sa nemôže a ani nesmie hodnotiť úroveň slovenskéh­o národa. Pre mňa tie ceny sú aj obrovským záväzkom, že sú tu ľudia, kvôli ktorým sa oplatí tu zostať a neodísť do zahraničia.

Svojho času ste zverejnili analýzu pomerov, následne sa vyrojili úvahy o vašej ambícii na post hlavy štátu. Hoci ste to dementoval­i, kandidatúr­a na prezidenta sa vracia ako bumerang.

Možno to niekomu nahráva do karát, možno sa niekto potrebuje zakryť mojím menom, neviem. Po rozhovore vám ukážem naše laboratóri­á, a keď uvidíte, aké mám plány, ako blízko sme k tomu, aby sme jednu špičkovú diagnostic­kú metódu dostali k pacientkam s rakovinou prsníka, určite to pochopíte. Nečakal som na ňu rok, ale desaťročia, v tom teste je celá moja vedecká kariéra. Toto by som dnes len tak zahodil a šiel kandidovať za prezidenta? To si hádam normálny človek ani nemôže myslieť.

Nevstúpili by ste do politiky?

Priznávam, že mávam veľa ponúk. Vždy som ich odmietal a racionálne sa vyhováral na firmu a vedeckú prácu. Ja sa do tej politiky v súčasnosti ani nehodím (smiech). Aký je priemerný vek prežitia politickej strany? Žijeme v časoch, keď je vstup odborníka do politiky činom rovnajúcim sa takmer kariérnej samovražde. Politika na Slovensku sa dostala do tohto bodu a ľudia rozhodujúc­i o našej krajine by sa nad týmto mali zamyslieť. Možno to je dôvod, že elity nevstupujú do politiky. Stretnete sa v nej s ľuďmi, ktorí majú rôzne „zámery“.

Aký je rozdiel medzi vedcom Čekanom v roku 2019 a 2023?

Hovorí sa o variante kraken, ale neobávam sa lockdownov ako

v minulosti.

Obrovský. Čekan 2019 nebol verejná osoba. V tom väzí ten základný rozdiel. Vtedy ešte mal nejaké ideály. Čekan 2023 je skúsenejší, no smutnejší. Vidí, kam môže dospieť nenávisť, agresia a chuť vládnuť svetu. Pred tromi rokmi som sa viac usmieval.

Debatujeme spolu v januári, takmer identicky v období pred tromi rokmi koronavíru­s zúril len v ďalekej Číne. Momentálne sa tam zase vzmáha. Neopakuje sa podceňovan­ie rizika?

Čína sa dlho držala politiky nulového covidu a zatvárala často celé mestá a regióny. Prvou vecou je, že čím viac sa tie varianty stávajú infekčnejš­ími, infekcii sa neubránite a krajina sa musí v určitom momente otvoriť. Druhou vecou je, že veľa ľudí s ľahkým priebehom ochorenia nie je až takým závažným problémom. Treťou, že Čína použila menej účinné vakcíny ako tie, ktorým dala prednosť Európa.

Nemôže sa zopakovať scenár, ktorý máme ešte v živej pamäti?

Dosť sa síce hovorí o variante s názvom kraken prichádzaj­úcom zo Spojených štátov, ale ja sa skutočne neobávam takých lockdownov a reštrikcií ako v minulosti. Keď presne pred rokom k nám dorazil variant omikron, prešli sme minimálne ďalšími tromi vlnami bez akýchkoľve­k obmedzení. Úmrtí a ani hospitaliz­ácií už nie je tak veľa. Covid sa dostal na úroveň silnejšej chrípkovej epidémie. Rizikoví ľudia majú stále možnosť očkovania a taktiež disponujem­e liekmi-antiviroti­kami, ktoré sme ešte pred rokom-dvomi nemali a ktoré chránia pacientov pred ťažkým priebehom infekcie.

 ?? ?? Oceňovaný vedec Pavol Čekan sa do povedomia verejnosti dostal cez pandémiu nového koronavíru­su.
FOTO: HN/PETER MAYER
Oceňovaný vedec Pavol Čekan sa do povedomia verejnosti dostal cez pandémiu nového koronavíru­su. FOTO: HN/PETER MAYER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia