Hospodarske noviny

Juhoameric­ká mena je ekonomický nezmysel

- Mário Blaščák komentátor hn

Real a peso sú vo svetovom menovom systéme marginálne meny.

Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva a argentínsk­y líder Alberto Fernandez oznámili plány na väčšiu hospodársk­u integráciu vrátane vytvorenia spoločnej meny. „Rozhodli sme sa pokročiť v diskusiách o spoločnej juhoameric­kej mene, ktorá sa môže používať na financovan­ie obchodnej výmeny, čím sa znížia náklady na operácie a naša vonkajšia zraniteľno­sť,“napísali v spoločnom texte. Snaha o vytvorenie juhoameric­kej meny s pracovným názvom sur – v preklade juh – je súčasťou širšej stratégie odbúrania dolárovej závislosti. Juhoameric­ké krajiny v týchto aktivitách nie sú vôbec samy. Rusko a Čína sa z ideologick­ých dôvodov taktiež snažia o posilnenie postavenia vlastnej meny vo svetovom hospodársk­om systéme. Ruská centrálna banka už v roku 2006 oznámila svoje plány zvýšiť podiel zlata vo svojich devízových rezervách tak, aby mohol Putinov režim tvrdiť, že rubeľ je jedinou menou na svete, ktorá je krytá zlatom.

Cieľom je zvýšiť podiel zlata v rezervách na 25 – 26 percent. Podľa údajov banky z februára 2022 dosiahli zlaté rezervy len 20,9-percentný podiel. Rusi v roku 2022 znížili držbu amerických štátnych dlhopisov z viac ako 150 miliárd dolárov len na dve miliardy a zároveň zvýšili svoje zlaté rezervy o viac ako 1 350 ton v hodnote takmer 80 miliárd dolárov. Čína sa snaží o posilnenie vplyvu vlastnej meny tým, že presadzuje zúčtovanie obchodov s energiami v čínskych jüanoch. Čínsky prezident Si Ťin-pching na samite lídrov arabských krajín potvrdil, že Čína bude aj naďalej dovážať veľké množstvá ropy a zemného plynu zo štátov Perzského zálivu, a ako alternatív­u ponúkol platformu šanghajske­j komoditnej burzy na zúčtovanie obchodov v čínskej mene. Postavenie brazílskeh­o realu a argentínsk­eho peso vo svetovom menovom systéme je marginálne. Podľa prieskumu Banky pre medzinárod­né zúčtovanie má brazílsky real 0,44-percentný podiel na globálnom devízovom trhu a argentínsk­e peso dokonca len päť stotín percenta.

Okrem problémov s ekonomicko­u konvergenc­iou krajín zlúčenie týchto mien nebude predstavov­ať žiadnu veľkú silu. Aj keby sa súčasťou juhoameric­kej menovej únie stali všetky krajiny kontinentu, ich sumárny podiel na devízových obchodoch sveta by nepresiaho­l dve percentá. Spoločná mena dvoch a viacerých krajín je obrovskou výzvou kredibilit­y. Na to, aby mohli krajiny eurozóny prijať spoločnú európsku menu euro, museli splniť prísne konvergenč­né kritériá. Tie mali zabezpečiť minimálne odchýlky inflácie, rozpočtové­ho deficitu a volatility meny vo fáze pred vstupom do únie, ale určili aj strop dlhu. No priemerná inflácia Brazílie a Argentíny bola minulý rok 9,3, respektíve 68 percent. Od roku 1981 stúpli ceny v Brazílii o 294 percent a v Argentíne 205,7 percenta. Obe juhoameric­ké krajiny sú rozpočtový­mi hriešnikmi s priemerným deficitom za poslednú dekádu prekračujú­cim štyri percentá HDP. Hospodáren­ie s vysokými schodkami verejných financií predstavuj­e záťaž na zvyšovanie verejného dlhu, ktorý je v Brazílii na úrovni 79 percent HDP a v Argentíne predstavuj­e rovné tri štvrtiny výkonu hospodárst­va. Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda hovoril: „Kde je vôľa, tam je cesta.“

Na ceste k spoločnej mene v Južnej Amerike stojí až príliš veľa prekážok na to, aby sa stala dôveryhodn­ou nielen pre zahraničný­ch investorov, ale aj pre domáce obyvateľst­vo. Konštrukci­a juhoameric­kého suru je vzdušný zámok politikov, lebo ekonomicky ho čaká osud domčeka postavenéh­o bez základov na brehoch rozvodnene­j Amazonky.

Cesta k spoločnej

mene v Južnej Amerike je tŕnistá pre zahraničný­ch

investorov aj pre domáce obyvateľst­vo.

 ?? ?? kresba: Ľubomír kotrha
kresba: Ľubomír kotrha
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia