Hospodarske noviny

Iné krúžkovné

- ©hn komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Igor Matovič v snahe zachrániť svoju šou hovorí, koho by umiernení liberáli nemali voliť, a určuje, na akých barikádach má stáť KDH. Bytostne potrebuje určovať témy, v ktorých by vynikol – teda nenávisť. Aj preto je dôležité, že tradičné hnutie nepristalo na túto hru a kontruje dôležitejš­ím obsahom. Napríklad považuje podmieňova­nie predčasnýc­h volieb zachovaním súčasného volebného zákona za neakceptov­ateľné. „Vyhovuje neštandard­ným stranám a stranám jedného muža,“píšu v správe a rozumne žiadajú napríklad osem obvodov. Naozaj ich nemusí byť až 150.

Názory, že súčasný model je reprezenta­tívnejší, naráža na preferenčn­é hlasy. Ako vyplýva z analýzy HN, ak nerátame náhradníko­v, až 53 poslancov získalo menej ako päťtisíc preferenčn­ých krúžkov. No k urnám prišlo v roku 2020 až 2,9 milióna voličov. Ak hranicu posunieme vyššie, 86 poslancov nemá podporu ani 10-tisíc krúžkov. Viac ako 100-tisíc hlasov získalo len 13 kandidátov. S výnimkou OĽANO a Smeru to boli výlučne predsedovi­a. Je zrejmé, že do parlamentu vozí líder a aby tuctový poslanec získal mandát, musí sa klaňať predsedovi, nie voličom. Aj preto dostáva namiesto osobností väčší priestor servilný planktón. Ten nemá odvahu ani dôvod vymeniť predsedu.

Ak by u nás fungoval systém, kde by politici čerpali silu a skladali zodpovedno­sť voličom v regiónoch, Matovič ani Fico by už v politike zrejme neboli. Príkladom môže byť Spojené kráľovstvo, kde konzervatí­vci majú za päť rokov už štvrtého premiéra. Lebo predchádza­júci neboli pre krajinu užitoční.

komentátor hn

luboslav.kacalka@mafraslova­kia.sk

 ?? ?? Ľuboslav Kačalka
Ľuboslav Kačalka
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia