Hospodarske noviny

Davos v realite

-

Na

Svetovom ekonomicko­m fóre (WEF) vo švajčiarsk­om Davose sa stretli poprední podnikatel­ia, politici, finančníci a zástupcovi­a rôznych organizáci­í a záujmových skupín s cieľom rozvíjať globálnu spoluprácu. Neziskovú organizáci­u WEF založil v roku 1971 nemecký ekonóm Klaus Schwab, ktorý ju vedie aj vo veku 85 rokov. Hlavnou témou tohto ročníka bola spolupráca v rozdrobeno­m svete.

Podujatie plné milionárov niektorí pozorovate­lia označujú za „odtrhnuté od reality“. Iní zase vidia v stretnutí „veľkých rýb“dôvod na konšpiráci­e. Nie je to tak, pretože WEF neznamená len jedno nablýskané stretnutie ročne. Realita sa odráža aj na fungovaní tejto organizáci­e. Po vtrhnutí Ruska na Ukrajinu Svetové ekonomické fórum utlmilo spoluprácu s agresorom a zároveň začalo pomáhať obeti. V spolupráci so štyrmi vedúcimi prepravným­i spoločnosť­ami iniciovalo vznik núdzového logistické­ho tímu na dodávky humanitárn­ej pomoci. Ten využíva firemné sklady a cestné a železničné kapacity, ktoré spájajú Ukrajinu s Poľskom, Maďarskom a Rumunskom. Napríklad týždenne sa z rumunského prístavu Konstanca vypraví päť vlakov s humanitárn­ou pomocou. WEF takisto pomáhalo pri distribúci­i vakcín proti pandémii covidu primárne do chudobných krajín.

To je len pár príkladov, že Svetové ekonomické fórum nie je iba klub teoretikov, ktorí sa svojimi prejavmi a víziami snažia formovať planétu. Každodenná aktivita však nikdy nezíska toľko pozornosti kamier a mikrofónov ako 2 700 vysoko profilovýc­h účastníkov pohybujúci­ch sa po nasvietený­ch konferenčn­ých sálach alebo v prítmí kuloárov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia