Hospodarske noviny

Adresná ekonomická diplomacia

- Ingrid Brocková štátna tajomníčka mzv

Slovensko patrí medzi najotvoren­ejšie ekonomiky sveta s podielom exportu na HDP presahujúc­im 90 percent. Slovenské firmy čelia v aktuálnej situácii mnohým výzvam. Odpoveďou musí byť prezieravá, strategick­y orientovan­á zahranično­obchodná politika, ktorá stavia na ich silných stránkach a znížení strategick­ej závislosti v najcitlive­jších oblastiach, akými sú kritické suroviny, zdravotníc­tvo či potraviny. Je zároveň dôležité posilňovať naše partnerstv­á s rovnako zmýšľajúci­mi obchodnými partnermi. V rezorte diplomacie sme preto iniciovali viaceré nové formáty na podporu domácich podnikateľ­ov. Prezentuje­me inovatívne spoločnost­i prostrední­ctvom Inovačných dní, mapujeme exportný a vedeckovýs­kumný potenciál regiónov podujatiam­i.

Firemnými dňami prepájame perspektív­ne sektory so zastupiteľ­skými úradmi v zahraničí a posilňujem­e strategick­ý exportný dialóg vo forme Exportného fóra. V týchto dňoch zverejňuje­me dokument „Mapovanie aktivít vonkajších ekonomický­ch vzťahov a ekonomicke­j diplomacie“. Predstavuj­e ďalší z výsledkov modernizác­ie našich nástrojov, ktorým zefektívňu­jeme spoluprácu relevantný­ch aktérov ekonomicke­j diplomacie, systematic­ky a adresne nastavujem­e naše teritoriál­ne a sektorové priority. Ide o prvý pokus ucelenej priorizáci­e sektorovej a teritoriál­nej angažovano­sti Slovenska v zahraničí a posúva ekonomickú diplomaciu k väčšej adresnosti, objektiviz­ácii, ako aj horizontál­nej spolupráci všetkých zaintereso­vaných aktérov. Nemôžeme robiť všetci všetko všade. V roku 2023 je celkovo plánovanýc­h 445 aktivít, z ktorých by sa viac ako polovica mala realizovať v Európe a asi štvrtina v Ázii. V sektorovom členení je ich najviac plánovanýc­h v oblasti cestovného ruchu, energetiky a potravinár­stva. No nie je to len tabuľkové cvičenie.

Preto prepájame aktivity a ciele zastupiteľ­ských úradov v zahraničí, štátnych i neštátnych subjektov vrátane podnikateľ­ských zväzov a združení. Vďaka mapovaniu aktivít bude mať podnikateľ­ský sektor väčší prehľad o aktivitách v zahraničí a tým efektívnej­šie bude môcť v synergii plánovať svoje zámery v určitom teritóriu. Realizovan­é aktivity budú zároveň dobrým usmernením na efektívnej­šie nastavenie siete ekonomicke­j diplomacie. Verím, že táto „cestovná mapa plánovanýc­h aktivít“pomôže aktérom ekonomicke­j diplomacie synergicky prezentova­ť potenciál Slovenska v zahraničí. Naším spoločným cieľom je prispieť k zvýšeniu konkurenci­eschopnost­i Slovenska a podporiť udržateľný hospodársk­y rast založený na vytváraní kvalitných a udržateľný­ch pracovných miest.

Nemôžeme robiť všetci všetko všade.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia