Hospodarske noviny

V Jasnej je už poľština „úradným“jazykom

Vysoko položeným lyžiarskym strediskám, ktoré dokážu prilákať zahraničnú klientelu, sa darí. Menšie vinou počasia prišli o časť tržieb.

- Ivan Janiga ivan.janiga@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Poveternos­tné podmienky lyžovaniu v nižšie položených lokalitách počas tejto sezóny príliš nepriali. Najskôr tam prišli slabé Vianoce, po ktorých nezlepšil situáciu ani úvod roka. Strediská, ktoré nemali dostatočné zasnežovan­ie, museli zatvoriť.

V susednom Česku niektoré prevádzky dokonca hovorili o tom, že zlé podmienky už stihli spôsobiť finančnú stratu, ktorú dobehnú len horko-ťažko. Rovnaké slová však zaznievajú takisto z úst nejedného prevádzkov­ateľa tunajších areálov.

„Tú stratu už nikto nikdy nedoženie a nenahradí,“uviedol pre HN Pavol Mišura, majiteľ menšieho strediska Chata Homôlka, v ktorom začali premávať vleky až so začiatkom uplynulého víkendu. V ostatných dňoch totiž nastal obrat. Počasie lyžiarom prialo, keď na horách opäť začali panovať pravé zimné podmienky. Minulý týždeň napadlo snehu toľko, že na viacerých úsekoch ciest zatarasil dopravu.

Výpadok tržieb

Neprejazdn­é boli aj Donovaly, kde sa nachádza stredisko, za ktorým stojí predseda parlamentu Boris Kollár. Miestny Park Snow, ako znie názov areálu, taktiež zápolil s neskorším nástupom zimy a následným oteplením. „Sezónu sme spúšťali ako jedno z prvých stredísk a podarilo sa nám udržať kontinuáln­u prevádzku. Výpadok tržieb vplyvom menšej návštevnos­ti bol citeľný, keďže išlo o top sezónu,“opisuje Adriana Kubalová z tohto areálu.

Po výdatnom snežení však majú podľa jej slov momentálne podmienky na lyžovanie výborné a záujem sa dostal na obvyklú úroveň. No o „zlatých víkendoch“ na horách sa stále nedá hovoriť. Jedine, že by sa s návštevnos­ťou dostali nad predpandem­ickú sezónu. „Naším cieľom je, samozrejme, priblížiť sa k týmto číslam,“dodáva s tým, že vzhľadom na súčasné zložité časy ide o veľmi ambiciózny plán.

Skoro začali aj v Jasenskej doline, ktorá sa nachádza na turčianske­j strane Veľkej Fatry. Situácia sa tam nevyvíja podľa očakávaní. Napriek tomu, že stredisko je v prevádzke nepretržit­e od Vianoc, doteraz nespustili lanovku pre nedostatok snehu a nemožnosť zasnežovan­ia. V Turci napadlo len 30 centimetro­v snehu, čo im umožnilo naštartova­ť iba tri vleky zo siedmich. Momentálne tak dosahujú len 30 percent tržieb.

Odložená spotreba

Ako vysvetľuje výkonný riaditeľ Záujmového združenia prevádzkov­ateľov lanoviek a lyžiarskyc­h vlekov Lavex Bohuš Hlavatý, v tých prevádzkac­h, ktoré majú minimum zahraničný­ch návštevník­ov, majú dve silné obdobia počas sezóny – Vianoce a Nový rok – a potom jarné prázdniny. „Strediská, ktoré nevyužili silné ochladenie na začiatku decembra a nevysnežil­i dostatočne, logicky, tržby nedoženú,“tvrdí Hlavatý.

Pripomína však, že väčšina areálov u nás je v omnoho vyššej nadmorskej výške, než sú české centrá. Výpadky sme na Slovensku síce zaznamenal­i, avšak neboli masívne, a tak časť strát môžeme dohnať vo zvyšných mesiacoch. To potvrdzujú aj v najjužnejš­ie položenom stredisku Salamandra Resort neďaleko Banskej Štiavnice, kde sa im v priebehu decembra pri mínusových teplotách podarilo svah zasnežiť a technický sneh počas celého teplého obdobia udržať.

„S kvalitou zjazdovky sme však nedokázali súperiť s rakúskymi a talianskym­i strediskam­i, kde sa presunul záujem väčšiny slovenskýc­h lyžiarov,“nadväzuje manažérka hotela Michaela Majtánová. O veľkých stratách však nehovoria, pretože aj v tomto segmente funguje odložená spotreba. „S prichádzaj­úcim ochladením postupne dobiehame straty zo začiatku januára,“pokračuje. Zimnú sezónu by chceli predĺžiť až do konca marca a vynahradiť si tak slabší úvod.

Poľský faktor

Teplejšie obdobie však neutlmilo dopyt u každého. „Najviac sa darí tým strediskám, ktoré dokážu svojou veľkosťou a ponukou prilákať zahraničnú klientelu.

V porovnaní s minulými rokmi sú na tom oveľa lepšie,“poukazuje Hlavatý. Príkladom je gigant TMR, ktorý má pod palcom horské strediská Vysoké Tatry a Jasná Nízke Tatry.

„Sezóna sa zatiaľ vyvíja sľubne. Dôležité je, že sme dokázali pripraviť kvalitnú lyžovačku aj v čase, keď mali nižšie položené strediská problémy so snehom,“ozrejmuje hovorca spoločnost­i Marián Galajda. Ich tuzemské prevádzky fungujú nepretržit­e od začiatku decembra, keď otvorili.

Navyše aj oni ťažili z čerstvo napadnutéh­o pol metra snehu. Podľa Galajdovýc­h slov majú preto parádne podmienky na zjazdovkác­h aj vo voľnom teréne. „Víkendy sú teda veľmi dobré a rušno je aj cez týždeň, keďže v Poľsku sa už rozbehli prázdniny a napríklad v Jasnej by poľština mohla byť aktuálne pokojne druhým úradným jazykom,“dopĺňa.

Okrem Poliakov podľa Hlavatého vidíme takisto návrat Čechov a silný dopyt z Maďarska a Pobaltia. Po troch rokoch ovplyvnený­ch koronavíru­som tak zatiaľ riaditeľ Lavexu hodnotí túto sezónu ako štandardnú, ktorá ukazuje, že ak majú strediská otvorené všetky doplnkové služby, netrpia nedostatko­m klientov.

 ?? ?? Časť strát môžu strediská dohnať v nasledujúc­ich mesiacoch. Do Tatier sa vrátili Poliaci.
FOTO: TASR/V. MIHALIKOVÁ
Časť strát môžu strediská dohnať v nasledujúc­ich mesiacoch. Do Tatier sa vrátili Poliaci. FOTO: TASR/V. MIHALIKOVÁ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia