Hospodarske noviny

Vučić zvažuje kompromis

-

Belehrad – Srbský prezident Aleksandar Vučić včera naznačil, že je pripravený na kompromisn­é riešenie sporu s Kosovom, ktoré vo svojom pláne navrhli Nemecko s Francúzsko­m. Západní vyjednávač­i podľa Vučića postavili Srbsko pred voľbu plán prijať alebo čeliť dôsledkom v podobe prerušenia prístupový­ch rokovaní s Európskou úniou a stiahnutia zahraničný­ch investícií z krajiny.

„Ak je na výber, či budeme v izolácii a pod sankciami, respektíve či budú stiahnuté investície, čo mi bolo trikrát osobne povedané, alebo či prijmeme všetko, čo sa od nás žiada, a to je (vstup) Kosova do OSN, tak ja som pre cestu kompromisu,“povedal Vučić.

Kosovo vyhlásilo nezávislos­ť od Srbska v roku 2008. Stalo sa tak necelých desať rokov po tom, čo Belehrad stratil nad touto autonómnou oblasťou kontrolu v dôsledku vojny a náletov NATO. Srbsko nezávislos­ť neuznáva a Kosovo stále považuje za súčasť svojho územia.

So samostatno­sťou nesúhlasia tiež napríklad Rusko a Čína, ktoré majú v Bezpečnost­nej rade OSN právo veta. Diplomatic­ké úsilie Západu neviedlo v uplynulých rokoch k normalizác­ii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom. V posledných mesiacoch, naopak, vzrástlo napätie v severnom Kosove, v ktorom prevládajú etnickí Srbi.

Francúzsko-nemecký plán bol oznámený na jeseň minulého roka, ale nikdy nebol oficiálne zverejnený. Jeho kľúčové body sú však známe už od čias, keď bol Prištine a Belehradu predložený. Okrem iného stanovuje, že Srbsko a Kosovo sa síce formálne neuznajú, vzájomne však akceptujú svoju štátnu existenciu v existujúci­ch hraniciach. Srbsko by tiež prestalo brániť členstvo Kosova v medzinárod­ných organizáci­ách.

Napríklad prijatiu Kosova do OSN zatiaľ bráni ruské právo veta v Bezpečnost­nej rade OSN. Moskva je tradičným spojencom Belehradu a na mnohých fórach blokuje vstup Kosova do medzinárod­ných organizáci­í, Srbsko sa na druhej strane ako takmer jediný štát v Európe aj napriek naliehaniu Západu odmieta pripojiť k protiruský­m sankciám.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia