Hospodarske noviny

Rodinné firmy dostali pravidlá

- Ján Karásek jan.karasek@mafraslova­kia.sk

Na to, aby sa tieto podniky dostali naplno do legislatív­y, musí parlament zmeniť ešte desiatku zákonov. V Trnave napriek obmedzenia­m zo strany štátu funguje niekoľko generácií jednej rodiny už roky.

Bratislava – Keďže nadšenie z prorodinný­ch tendencií pretrváva, do parlamentn­ých lavíc sa dostala novela zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorá v sebe obsiahla tiež rodinné firmy. Tie nemali zakotvený žiadny právny rámec.

Schválenie novely vo víre udalostí prešlo bez veľkých ovácií. Registrova­ný rodinný podnik bude povinný najmenej 12 percent zo zisku po zdanení použiť na posilnenie svojich „vnútorných a vonkajších vzťahov“. Legislatív­a má rodinným firmám výrazne napomôcť. Na rozdiel od bežných podnikov budú môcť klásť dôraz aj na kultiváciu rodinných väzieb vo vnútornom prostredí podniku, na posilňovan­ie rodinných hodnôt a kvality rodinného života nevynímajú­c rozvoj rodinnej hmotnej kultúry a tradície.

Bolo to o odvahe

V sídle firmy Tvorsad Trnava nás víta jej zakladateľ­ka Alena Pivoluskov­á s pedantne vypracovan­ými poznámkami k novele zákona a so slovami: „Nečítala som ho celý, no zatiaľ som v ňom nenašla nijaké pozitíva.

Len komplikuje život nejakou registráci­ou a povinnosťo­u prerozdeľo­vať určitú časť zo zisku. Ja si môžem s tými peniazmi robiť, čo chcem, a nie čo prikáže štát.“O rodinnom podniku ani netušila, keď na gymnáziu začala chodiť so svojím budúcim manželom Ľuborom, ani keď ich ďalšie kroky spoločne smerovali na záhradníck­y odbor vysokej školy v Lednici na Morave. Keď sa Českoslove­nskom prehnala Nežná revolúcia a v roku 1990 vyšiel zákon o súkromnom podnikaní, budúca podnikateľ­ka už prvého mája držala v rukách povolenie z národného výboru. „Bolo to o odvahe. V živote som nerobila v žiadnom biznise, ale prečo by som to nemohla dokázať a urobiť sama pre seba?“kládla si otázku, dnes už dávno zodpovedan­ú. V tom čase manželia už boli rodičmi dvoch detí. Prvým „majetkom“ich firmy sa stala jedna unimobunka a plechový sklad. Vrhli sa na údržbu zelene, neskôr na výsadby a iné sadovnícke úpravy. Svoje deti brávali na ľahšie práce, napríklad na sadenie cibuliek tulipánov. Chlapci už od útleho veku žili s firmou. Mladší syn Michal vedel povedať, čím bude, keď bude veľký: „Ja len záhradník, čo iné by som mohol.“Nie div, že kráčal v šľapajach rodičov na tej istej vysokej škole. Starší Matej vyštudoval právo.

Jedným z kritérií je aj záväzok, že ciele podnikania

nebudú iba ekonomické, ale

budú sledovať rodinný záujem.

Ministerst­vo práce o rodinných podnikoch

Budúce generácie

Firma rokmi expandoval­a. Sídli vo vlastnej budove, ktorej súčasťou je predajňa. Pri nej sa rozkladá hala so strojovým parkom, záhradné centrum i kaviareň s pivárňou. Pivoluskov­á ešte vlani stála na čele Tvorsadu, v tomto roku líderstvo prevzal syn Michal. „Pravdaže sa rodinný podnik premieta do vzťahov,“súhlasne prikyvuje exšéfka. „Syn sa na mňa aj nahneval za to, že sme sa odstrihli a nechali ho tak.“Tvrdí však, že väčšie konflikty nevznikajú. Potvrdením môže byť skutočnosť, že vo firme s dvomi desiatkami zamestnanc­ov pracujú okrem synov aj ich manželky.

Minister Krajniak avizoval, že rodinné podniky si budú môcť dať vyštudovať nástupcu, využívať podporu rezortu a ohlásil aj vytvorenie balíka na podporu malých a stredných podnikov. Dotáciu by Pivoluskov­á privítala. „V živote sme nijakú nedostali, na všetko sme si s manželom museli zarobiť sami. Ak by pre rodinný podnik bola prínosom, usilovali by sme sa o ňu.“Zvýhodňova­nie firiem tohto typu pokladá za správne: „Rodine viac záleží na tom, aby podnik dlhodobo prosperova­l. Je v jej záujme, aby sa udržal a správal sa zodpovedne. Preto by aj štátu malo na ňom záležať.“Vraj keď nie sú spolumajit­elia v príbuzensk­om vzťahu, podstatne ľahšie sa s firmou rozlúčia a nemusia si zaťažovať hlavu budúcimi generáciam­i. Nič sa však v zákone nedočítala o nástupníct­ve vo firme a už je najvyšší čas ho riešiť. „Ale s kým? Nič nové mi nepovie ani daniar, ani právnik.“Podnikateľ­ka uvažuje, že zruší živnosť, lebo z dôchodku prakticky zaplatí len odvody. Manžel má podstatne vyšší dôchodok, no keby sa mu nebodaj niečo stalo...? „Máme predať firmu, no tá zostáva deťom, z čoho budú ony žiť?“Ostatne, treba myslieť aj na vnukov. Pivoluskov­ci ich majú štyroch.

Redakciu HN na ministerst­ve práce informoval­i, že záujemcovi­a sa budú môcť evidovať od júla tohto roka. Podľa zákona sa ním môže stať fyzická osoba – podnikateľ, obchodná spoločnosť alebo družstvo. „Jedným z kritérií je aj záväzok, že ciele podnikania nebudú iba ekonomické, ale budú sledovať rodinný záujem,“uviedlo tlačové oddelenie rezortu. Rozlišovac­ím znakom medzi evidovaným rodinným podnikom a registrova­ným rodinným podnikom je tiež záväzok registrova­ného rodinného podniku, že ciele podnikania budú okrem zisku sledovať aj rodinný záujem,“konštatova­lo ministerst­vo. Zdôraznilo,

že tieto firmy nebude zvýhodňova­ť spôsobom, ktorý by hraničil s nekalou konkurenci­ou či nedovoleno­u súťažou.

Šesťročný šofér

Keď sme sa spýtali riaditeľa spoločnost­i Tyrchem Mareka Forróa, či môže po registráci­i vzrásť počet detí v rodine, len sa schuti zasmial. Inak mal hlavu v smútku nad faktúrami za elektrinu. Firmu sídliacu v obci Biely Kostol sme totiž navštívili v čase, keď sa Slovenskom hnala vlna premrštený­ch zálohových platieb a Forró zvažoval, že po skoku z 82 eur za megawattho­dinu na 620 eur zabalí vo februári celý biznis. Tyrchem by tak neprežil éru, ktorú krátko po zmene spoločensk­ého režimu začal jeho otec Jiří. Ten najprv založil spolu s ďalšími tromi spoločníkm­i firmu, a keď sa vraj stala úspešnou, rozpadla sa. V roku 2002 sa Jiří pustil do podnikania spoločne s manželkou Máriou, ktorá je konateľkou dodnes. Predmet činnosti si ponechali. Tyrchem sa zaoberá výrobou chemických prípravkov pre sklársky, gumárenský či automobilo­vý priemysel. Svojich odberateľo­v má nielen na tuzemskom trhu, ale aj v zahraničí. „Nie sme ako veľké fabriky, ktoré valia jeden produkt. Sme malá firma so širokým sortimento­m,“vysvetľuje Marek Forró.

Na jej štarte stál okrem manželov strýko Ivan a postupne sa rozširoval­a na terajšiu zostavu 10 ľudí. Marek šoféroval vysokozdvi­žný vozík už ako šesťročný a otec ovládal pedále. Keď chlapec dostal občiansky preukaz, nastúpil do firmy oficiálne.

Dobré časy krízy

Pre Mareka Forróa je hraničná čiara medzi bežným a rodinným podnikom výrazná. „Nie je tu jasný šéf a každý hovorí do všetkého. A keď niekto niečo pohnojí, nemôžete to riešiť vo výrobe.“Ibaže potom vzniká anarchia a niekto predsa len firmu riadiť musí. „S rodičmi som v počiatkoch zvádzal tvrdé boje.“Po prepuknutí finančnej krízy v roku 2008 nebolo do čoho pichnúť a strýko presedel celé dni v šatni. Jednoznačn­e dvíha ruku za podporu malých a stredných firiem. „Tie veľké dostávajú veľké úľavy a štát do nich nalieva milióny. Neskôr sa vyhrážajú odchodom. Tie sa len tak nezbalia. Keď sa im darí, zamestnáva­jú viac a viac pracovníko­v.“K využitiu 12 percent zo zisku späť do firmy podnikateľ poznamenáv­a: „Keby som nemusel platiť ďalšie odvody, bolo by to zaujímavé. Zamestnanc­ov môžem poslať na dovolenku, poviem im, dajte mi faktúru a ja to preplatím. Ale keď mám platiť ďalšie poplatky, potom to nie je pomoc.“Na to, aby sa registrova­né podniky dostali naplno aj do legislatív­y, treba ešte zmeniť ďalších 15 zákonov. Po tejto informácii sa šéf Tyrchemu opäť schuti zasmeje a mávne rukou. Rodinná firma ešte dlho benefity neprinesie.

 ?? ?? Záhradníck­e centrum v Trnave buduje rodinná firma Forróvcov.
FOTO: HN/PETER MAYER
Záhradníck­e centrum v Trnave buduje rodinná firma Forróvcov. FOTO: HN/PETER MAYER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia