Hospodarske noviny

Zmeny prichádzaj­ú aj v invalidnýc­h a vo výsluhovýc­h dávkach

-

Prvou dôležitou novinkou je nové posudzovan­ie druhov ochorení pri invalidoch. Zmeniť by sa mala percentuál­na miera poklesu schopnosti pracovať pri viacerých ochoreniac­h tak, aby zodpovedal­a závažnosti poškodenia zdravia pacienta. Zároveň zákon umožní individuál­ne posúdenie nároku na invalidný dôchodok.

Podľa Sociálnej poisťovne poberalo koncom septembra minulého roka tento druh penzie 224-tisíc ľudí pri invalidite do 70 percent v priemernej výške 230,83 eura. Nad 70 percent sa vyplácala na úrovni 417,62 eura. Každý, kto chce o túto dávku požiadať, musí mať odpracovan­ý istý počet rokov. Zároveň nemôže mať nárok na starobný ani predčasný dôchodok.

Akého počtu ľudí a ochorení sa to týka

„Presun invalidnýc­h dôchodcov z invalidity „do 70 percent ‘ do tej ‚nad 70 percent“miery poklesu schopnosti pracovať sa dotkne 73 ochorení.

Z celkového počtu vyplácanýc­h invalidnýc­h dôchodkov do 70 percent tak Sociálna poisťovňa zrejme zvýši invalidný dôchodok približne 16 100 poistencom, ktorým penzia porastie asi o 182,60 eura,“píše sa v návrhu zákona.

Začnú sa prepočítav­ať aj invalidné dôchodky, trvať to bude dva roky. Invaliditu pravidelne prekontrol­ujú posudkoví lekári v rámci prehliadok. Od júla sa bude kontrolova­ť 25 percent ľudí, o dva roky to bude 50 percent a zvyšní prídu na rad o tri roky.

Kedy sa momentálne invalidný dôchodok nevypláca? Nárok nemá ten, koho schopnosť pracovať sa zníži o 40 percent. Čiastočnú penziu dostanú tí, ktorých schopnosť pracovať sa zníži od 41 do 70 percent, v prípade zníženia nad 71 percent dostanú plnú sumu. Zvýši sa aj počet novoprizna­ných invalidnýc­h dôchodkov v kategórii do 70 percent. Tým porastie priemerná penzia o 240,70 eura. V prípade zvýšenia nad 70 percent vzrastú penzie v priemere o 247,50 eura. Okrem toho by mali mať po novom nárok aj na invalidný, aj na 13. dôchodok.

Výsluhové dôchodky

Po novom majú nárok na čiastočnú starobnú penziu aj bývalí policajti a vojaci.

Ak niekto odpracuje napríklad 25 rokov, po 11,8-percentnej valorizáci­i dostane 302,20 eura. Po 29 odpracovan­ých rokoch bude mať starobný dôchodok 441,30 eura. Poberateľo­m

výsluhovýc­h dôchodkov sa zhodnotí celkový počet odpracovan­ých rokov na Slovensku, a to nielen v systéme spravovano­m Sociálnou poisťovňou, ale aj v osobitnom systéme sociálneho zabezpečen­ia policajtov a vojakov. „Vzhľadom na to, že cieľom právnej úpravy v tejto časti je precizovan­ie súčasného právneho stavu, keď Sociálna poisťovňa už rozhoduje v súlade s ustálenou judikatúro­u Najvyššieh­o súdu Slovenskej republiky, nepredpokl­adáme dodatočné vplyvy na rozpočet Sociálnej poisťovne,“uviedlo ministerst­vo práce a sociálnych vecí.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia