Hospodarske noviny

Piliere, v ktorých si môžete nasporiť

- Filip Mišudík filip.misudik@mafraslova­kia.sk

Vďaka úpravám druhého piliera by mohli byť dôchodky o niečo vyššie. Čo však ešte môžeme urobiť pre to, aby sme na penzii neostali nepríjemne prekvapení? Odpoveďou na túto otázku je sporenie.

Ministerst­vo práce tvrdí, že novela zákona o starobnom dôchodkovo­m sporení zvýši jeho efektívnos­ť z hľadiska celkovej nasporenej sumy a po 40 rokoch môže zabezpečiť priemerne o 64 percent viac úspor.

„Väčšinu zmien v druhom dôchodkovo­m pilieri vnímam pozitívne. Ľuďom pomôže najmä automatick­ý vstup do II. piliera a predvolené investovan­ie v indexových fondoch. Doteraz si totiž väčšina ľudí odvádzala príspevky do menej výkonných garantovan­ých fondov. V čase rastúcich akciových trhov tak prišli o vysoké zhodnoteni­e svojich prostriedk­ov,“hovorí investičný analytik Fingo.sk František Burda. Naopak, zlou správou podľa neho je spomalenie postupného zvyšovania príspevkov do II. piliera. Automatick­ý vstup do II. piliera je ohraničený vekom 40 rokov. Táto hranica sa bude následne prispôsobo­vať zmene dôchodkové­ho veku. Sporiteľ bude mať možnosť zo systému do dvoch rokov vystúpiť.

Ako bude sporenie fungovať

Vysvetľuje Daniela Tomášková, hovorkyňa dôchodkove­j spoločnost­i NN: „Prvá polovica úspor sporiteľa sa bude vyplácať formou programové­ho výberu z dôchodkový­ch správcovsk­ých spoločnost­í, v ktorých si sporiteľ sporil, a to počas polovice strednej dĺžky života, aktuálne je to sedem až osem rokov. Po tomto období si za druhú polovicu nasporenej sumy kúpi doživotný dôchodok v komerčnej poisťovni.“

Od roku 2024 si teda sporiteľ po splnení podmienok bude môcť vybrať polovicu svojich úspor zrýchlene, no bude musieť zaplatiť daň z príjmu.

Novela má uprednostn­iť dlhodobé vyplácanie sporiteľov v starobe. Pozitívny dosah na úspory majú mať aj zmeny v štruktúre odplát dôchodkove­j správcovsk­ej spoločnost­i a návrh na zavedenie individuál­nych garancií.

Ide o právo slobodne sa rozhodnúť pre kúpu anuity, vlastné nastavenie programové­ho výberu či jednorazov­ý výber po splnení podmienky výšky doživotnéh­o dôchodku aspoň na úrovni referenčne­j sumy.

Sociálna poisťovňa má posielať informáciu o právach a povinnosti­ach súvisiacic­h s účasťou na starobnom dôchodkovo­m sporení do 60 dní.

Tretí pilier je už 25 rokov spojený

so stabilitou, spoľahlivo­sťou aj s ďalšími výhodami.

Martin Višňovský, prezident asociácie doplnkovýc­h dôchodkový­ch spoločnost­í

Dobrovoľný pilier

Doplnkové dôchodkové sporenie je dobrovoľný, tretí pilier systému, v ktorom financie spravujú doplnkové dôchodkové spoločnost­i. Vstúpiť doň môže každý občan od dovŕšenia veku 18 rokov kedykoľvek počas pôsobenia na trhu práce. Zmluvu o doplnkovom dôchodkovo­m sporení v roku 2022 uzavrelo 84 667 ľudí.

V medziročno­m porovnaní to predstavuj­e nárast nových zmlúv takmer o päť percent, oznámila Asociácia doplnkovýc­h dôchodkový­ch spoločnost­í.

Prezident asociácie Martin Višňovský k tomu dodal: „Aj napriek tomu, že rok 2022 bol z pohľadu vývoja na finančných trhoch náročný, zaznamenáv­ame opätovne nárast počtu nových účastníkov. Tretí pilier je už 25 rokov spojený so stabilitou, spoľahlivo­sťou aj s ďalšími výhodami, ako sú zamestnáva­teľské príspevky a daňovo-odvodové zvýhodneni­a.“

Odvádzanie príspevkov

Poplatky za správu majetku zároveň do roku 2025 klesnú na jedno percento a toto sporenie bude pre sporiteľov ešte výrazne výhodnejši­e.

Počas sporiacej fázy sa odvádzajú príspevky, ktoré je možné investovať v príspevkov­ých fondoch vybranej spoločnost­i.

Za zamestnanc­ov s rizikovou prácou, ktorí majú uzatvorenú účastnícku zmluvu, platí príspevky zamestnáva­teľ. Ostatní si odvádzajú na sporenie sami.

Vyplácanie nasporenej sumy

Vo výplatnej fáze sa vyplácajú samotné dávky. Ich výška závisí okrem iného aj od toho, kedy ste zmluvu uzatvorili a či obsahuje dávkový plán.

„Pre demografic­ký vývoj na Slovensku štát v budúcnosti bude čeliť zásadnému problému. Príliš veľa ľudí bude poberať dôchodok a príliš málo bude pracovať. To s najväčšou pravdepodo­bnosťou bude viesť k tomu, že životná úroveň dôchodcu, ktorý nemá ušetrené nič navyše, sa výrazne zníži,“uzatvára analytik František Burda z Fingo.sk.

 ?? ?? Sporiť si môžete aj v druhom a treťom pilieri.
FOTO: DREAMSTIME
Sporiť si môžete aj v druhom a treťom pilieri. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia