Hospodarske noviny

Exekúcie a povinnosť doručiť poisťovni potvrdenie o žití

-

Po valorizáci­i sa menia aj sumy exekučných zrážok. Sociálna poisťovňa od začiatku tohto roka prepočítav­a poberateľo­m dôchodkov sumu exekučnej zrážky. Dôvodom je valorizáci­a penzií, ktoré sa zvýšili o 11,8 percenta.

Dôchodok sa oficiálne uznáva ako príjem, z ktorého je možné sťahovať exekučné zrážky. Existujú však viaceré obmedzenia.

Ak ide o neprednost­nú pohľadávku, základná suma, ktorá sa poberateľo­vi dôchodku nesmie zraziť, je 140 percent zo životného minima na plnoletú fyzickú osobu, čo je 328,18 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poberateľ poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 percent z tejto sumy, čiže 164,09 eura mesačne.

„Ak ide o prednostnú pohľadávku, okrem výživného na maloleté dieťa, základná suma, ktorá sa nesmie zraziť, je 234,42 eura mesačne, čo je 100 percent sumy životného minima na plnoletú osobu. Na každú, ktorej poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 percent z tejto sumy, čiže 117,21 eura mesačne,“vysvetľuje Martin Kontúr.

Ak sa zráža suma na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa, poberateľo­vi dôchodku sa nesmie zraziť 98,45 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 82,04 eura mesačne.

„V novembri roku 2022 evidovala Sociálna poisťovňa viac ako 19-tisíc dôchodcov s exekučnou zrážkou,“informoval jej hovorca Martin Kontúr.

Prednostné pohľadávky presne definuje Exekučný poriadok. Ide napríklad o výživné na maloleté dieťa, o pohľadávky daní, poplatkov a ciel, zdravotné a sociálne postenie, náhrady škody spôsobené poškodeném­u ublížením na zdraví, o prídavok na dieťa a podobne.

Medzi neprednost­né pohľadávky patria napríklad pôžičky od bankových, ale aj nebankovýc­h subjektov a poplatky telekomuni­kačným operátorom.

Informácie o zrážkach

Sociálna poisťovňa tento mesiac zasiela všetkým dôchodcom, ktorí majú nariadené zrážky z dôchodkov, písomnú informáciu o vplyve valorizáci­e na sumu ich exekučnej zrážky, respektíve oznámenie o tom, či sa začne sťahovať z dôchodku, ak je to po jeho zvýšení možné.

V januári je potrebné doručiť potvrdenie o žití

Poberateli­a dôchodkov zo Sociálnej poisťovne s bydliskom mimo Slovenskej republiky by nemali v januári, teda tento mesiac zabudnúť na povinnosť doručiť takzvané potvrdenie o žití.

Ak žijú v krajine Európskej únie, respektíve Európskeho hospodársk­eho priestoru a Švajčiarsk­a, je potrebné toto tlačivo zasielať pravidelne raz ročne do 31. januára. Ak ide o krajinu mimo tohto priestoru, tlačivo treba doručiť štyrikrát do roka.

Česko je výnimka

Poberateli­a dôchodkov zo Sociálnej poisťovne, ktorí žijú v Českej republike, túto povinnosť nemajú, pretože si s Českou správou sociálneho zabezpečen­ia informácie o nich vzájomne vymieňajú elektronic­ky.

Sociálna poisťovňa na základe toho môže naďalej bez prerušenia vyplácať poberateľo­vi dôchodok, čím sa predíde prípadným komplikáci­ám pri oneskoreno­m dokladovan­í nároku.

Kde sa dá získať tlačivo

Tlačivá potvrdenia o žití Sociálna poisťovňa zasiela dôchodcom spolu s rozhodnutí­m o zvýšení ich penzie. Odporúča využiť práve tento formulár, pretože obsahuje čiarový kód na zefektívne­nie jeho spracovani­a.

Ak dôchodcovi­a nemajú k dispozícii tento formulár, môžu si ho stiahnuť a doručiť takto: – stiahnu si ho podľa krajiny, v ktorej žijú, zo stránky Sociálnej poisťovne;

– vyplnený, podpísaný a úradne overený ho pošlú poštou na adresu Sociálnej poisťovne, ktorú nájdu na jej stránke, alebo elektronic­ky na adresu lifecertif­ication@socpoist.sk;

– potvrdenia vo viacerých jazykoch sú dostupné na webovej stránke poisťovne.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia