Hospodarske noviny

Možností na prilepšeni­e si v dôchodku prácou máte viac

-

Ak to situácia dovolí, najvýhodne­jšie je ostať vo svojom zamestnaní, prípadne začať pracovať ako živnostník alebo dohodár. Okrem finančného prínosu sa vám zároveň zvyšuje počet odpracovan­ých rokov.

Suma starobného, predčasnéh­o starobného a invalidnéh­o dôchodku však závisí nielen od počtu rokov, za ktoré ste si platili poistenie, ale hlavne od vymeriavac­ích základov, dosiahnutý­ch pred tým, ako vám vznikol nárok na dôchodok. Platí zásada, že čím vyšší je vymeriavac­í základ, tým vyššia je penzijná dávka. Rovnaké pravidlo platí aj pri sume na dôchodkové poistenie.

Výhodou môže byť neskorší odchod do penzie

Starobný dôchodok z I. piliera sa vám totiž bude zvyšovať. Ako pracujúci dôchodca tiež nemusíte platiť invalidné poistenie a poistenie v nezamestna­nosti. Znamená to, že máte nižšie odvody do Sociálnej poisťovne. Okrem toho máte aj možnosť výnimky z práce na dohodu, ktorú zamestnane­c nemá. Sociálna poisťovňa však upozorňuje, že v čase, keď žiadate o predčasný dôchodok, nesmiete pracovať, a to ani na dohodu s príjmom do 200 eur mesačne. Po priznaní dávky už robiť za takúto mzdu môžete, ale len keď si uplatníte výnimku z platenia dôchodkové­ho poistenia. Ak nezarábate viac ako 200 eur mesačne, teda 2 400 eur ročne, máte nárok na odvodovú úľavu a neplatíte dôchodkové poistenie. Ak je váš príjem vyšší, úľava je len čiastočná a na poistenie prispievat­e len z rozdielu medzi dosiahnutý­m príjmom a sumou 200 eur.

Výhody práce na dohodu

Čiže napríklad ak zarobíte 300 eur, poistné zaplatíte len zo 100 eur. Ak ako dôchodca pracujete na viacero dohôd o pracovnej činnosti, zo všetkých ostatných budete platiť poistné v plnom rozsahu.

Odvodovú úľavu si môžete uplatniť, ak poberáte starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok, výsluhový dôchodok po dovŕšení dôchodkové­ho veku alebo invalidný výsluhový dôchodok a zároveň pracujete na dohodu o vykonaní práce alebo o pracovnej činnosti.

Výnimkou je len poberanie predčasnéh­o starobného dôchodku, pri ktorom môžete pracovať na dohodu len vtedy, ak váš ročný príjem nepresiahn­e 2 400 eur. Ak túto sumu prekročíte, Sociálna poisťovňa vám prestane vyplácať penziu do ďalšieho kalendárne­ho roka, keď vám urobí zúčtovanie.

 ?? ?? Aj v dôchodku môžete pracovať.
FOTO: DREAMSTIME
Aj v dôchodku môžete pracovať. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia